Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα Αξιών και Διαφάνειας απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου αναφορικά με τα δικαιώματα πληροφόρησης και προβολής στη δημόσια τηλεόραση.
Ο ευρωβουλευτής εκκινώντας από τον αποκλεισμό του από τα κρατικά κανάλια εξαιτίας της δριμείας κριτικής που άσκησε αναφορικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, την υγειονομική πολιτική και τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναφέρθηκε στην διαγραφή του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε το εξής ερώτημα στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα: «Επειδή η μέθοδος που ακολουθείται από την κρατική τηλεόραση στην Ελλάδα, της οποίας προεδρεύει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπεύθυνος Τύπου του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, κινείται εκτός πλαισίου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, ερωτάται η Επιτροπή:Πώς προτίθεται να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην πληροφόρηση και προβολή σε σχέση με τα κρατικά κανάλια, τα οποία λαμβάνουν υποχρεωτική χρηματοδότηση από όλους τους Έλληνες πολίτες και χρησιμοποιούν οικονομικές διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
Η Επιτροπή αφού αναγνώρισε «τη σημασία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης ως βασικού δημοκρατικού παράγοντα, ο οποίος εκπροσωπεί την κοινωνία στο σύνολό της σε όλη την πολυμορφία της» ανακοίνωσε πως «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις όσον αφορά την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».
Έπειτα τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας των αποφάσεων τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων μέσων ενημέρωσης αλλά και εκείνη της παροχής πληρέστερης και πιο ποικιλόμορφης πληροφόρησης.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε την επεξεργασία μιας νέας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας με τίτλο «ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», «προκειμένου να συμπληρώσει την υφιστάμενη νομοθετική εργαλειοθήκη για την προώθηση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας όσον αφορά δράσεις που επηρεάζουν την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Οι διασφαλίσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης συγκαταλέγονται μεταξύ των θεμάτων που διερευνώνται στο πλαίσιο αυτό».
Τέλος η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά με την επικείμενη έκθεση του 2022 λέγοντας πως «θα καλύπτει επίσης τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της διακυβέρνησης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Η έκθεση, για πρώτη φορά, θα περιλαμβάνει επίσης ειδικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη».
Με δύο λόγια φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κληθεί να λογοδοτήσει για τον αυταρχικό αποκλεισμό ατόμων και πληροφοριών που δεν την συμφέρει να προβάλλονται σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.