Γιούνκερ: Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα

Γιούνκερ: Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα

Τη “λύπη” του για την “έλλειψη αλληλεγγύης” προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σημερινή του ομιλία σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια του ευρώ, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Με αφορμή την 20ή επέτειο του κοινού νομίσματος, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στους επικριτές του ευρώ, σημειώνοντας πως ανάμεσά τους ήταν και αυτοί που κατέκριναν τις πολιτικές λιτότητας της ευρωζώνης. Όπως είπε, αυτές δεν εφαρμόστηκαν για να τιμωρηθούν οι άνεργοι ή οι εργαζόμενοι αλλά γιατί ήταν αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, επισήμανε πως προσωπικά λυπάται για τη σημασία που δόθηκε στην επιρροή του ΔΝΤ. “Τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, ήμασταν πολλοί αυτοί που πιστεύαμε πως η Ευρώπη έχει αρκετές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσει χωρίς την επιρροή του ΔΝΤ”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως εάν η Καλιφόρνια αντιμετώπιζε δυσκολίες θα απευθυνόταν στις ΗΠΑ, όχι στο ΔΝΤ, και έτσι έπρεπε να γίνει και στην Ευρώπη.

“Επίσης λυπάμαι για την έλλειψη αλληλεγγύης όταν ξέσπασε αυτό που ονομάσαμε ελληνική κρίση. Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι με την Ελλάδα”, υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία και άλλες χώρες έχουν “βρει μια θέση, ίσως όχι στον ήλιο, αλλά ανάμεσα στις υγιείς χώρες”.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφέρθηκε στις επιτυχίες του ευρώ, σημειώνοντας πως πάνω από όλα βρίσκεται η αξιοπιστία και η σταθερότητά του αλλά και η ανθεκτικότητά του παρά τους κραδασμούς που δέχθηκε, αφού όχι μόνο παραμένουν στην ευρωζώνη τα παλαιότερα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά έχουν προστεθεί και νέα μέλη.

Παράλληλα, ο Ζ.Κ. Τρισέ τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για ανάγκη ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού, της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης αλλά και ενός υπουργού Οικονομικών του ευρώ και της ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών του ευρώ.

Στην ίδια γραμμή, ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως παρά τη “σημαντική πρόοδο” που έχει επιτευχθεί, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση παραμένει “ημιτελής” και γι’ αυτό πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. “Σήμερα υπάρχει η δέσμευση να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε πριν από δύο δεκαετίες”, ανέφερε.

Ως “σταθερή άγκυρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην ΕΕ” χαρακτήρισε το ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σέντενο. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα 20 χρόνια του ευρώ δεν ήταν εύκολα, καθώς το κοινό νόμισμα δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ βγήκαν στην επιφάνεια οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του. Ωστόσο, σημείωσε πως “βγήκε πιο ισχυρό” από όλα αυτά και τώρα η ευρωζώνη βρίσκεται σε φάση μεγέθυνσης, ενώ παράλληλα οι πολιτικοί έλαβαν “σημαντικές αποφάσεις” το Δεκέμβριο για την ενίσχυση της σταθερότητας της Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε με τη σειρά του πως το ευρώ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα παγκοσμίως και πως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υποστηρίζεται από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως είπε, όμως, το ευρώ δεν είναι “αυτοσκοπός” και θα πρέπει να χρησιμεύει ως “εργαλείο με στόχο την ευημερία και τη διασφάλιση της εργασίας σε όλους τους Ευρωπαίους”. “Είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική και κεφαλαιακή ένωση και να προχωρήσει η φορολογική και οικονομική ένωση” είπε, προειδοποιώντας ότι “δεν μπορούμε να μείνουμε εν τω μέσω της οδού”, καθώς “κινδυνεύουμε από μια νέα κρίση”.

Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υπογράμμισε πως παρά την ατέλειά της, η ευρωζώνη απέδειξε την ανθεκτικότητά της χάρη στην κοινή πολιτική αποφασιστικότητα να παραμείνει ακέραια. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν αρκεί αυτή η ανθεκτικότητα και πρέπει να συμπληρωθεί με μια “σθεναρή” οικονομική, πολιτική και κοινωνική ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter