Γιοχάνες Χαν: Ενδεχομένως Σερβία και Μαυροβούνιο να μπουν στην ΕΕ το 2025

Γιοχάνες Χαν: Ενδεχομένως Σερβία και Μαυροβούνιο να μπουν στην ΕΕ το 2025

Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι πιθανό να είναι οι επόμενες χώρες που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως από το 2025, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τα θέματα διεύρυνσης.

Η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια επιτάχυνσης των βημάτων ένταξης έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μετά από χρόνια διακεκομμένης προόδου. «Ήρθε η ώρα να τελειώσει το έργο του 1989», δήλωσε ο κ. Χαν στο Reuters, αναφερόμενος στην προς ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και πρόσθεσε: «Έχουμε θέσει το 2025 ως ενδεικτική ημερομηνία για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, η οποία είναι ρεαλιστική αλλά και πολύ φιλόδοξή».

Η Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχουμε δει τις πιθανότητες τους να σβήνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πολιτικοί της Ένωσης, αντιμέτωποι με την αύξηση του ευρωσκεπτικισμό στο εσωτερικό, την κρίση 2009-2013 στην ευρωζώνη και το Brexit, φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο, η αυξανόμενη ρωσική επιρροή, η κρίση μετανάστευσης που επικαλύπτει την περιοχή, η εκτροπή της Τουρκίας προς την απολυταρχική διακυβέρνηση και η επιθυμία για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά από το Brexit το 2019, παρουσιάζουν μια νέα ευκαιρία για τα Βαλκάνια. «Είτε θα εξάγουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, είτε θα εισάγουμε την αστάθεια», δήλωσε ο Χαν, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία ένταξης της ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της απειλής του αυταρχισμού στην περιοχή.

Η Σερβία θεωρείται ως ο συνδετικός κρίκος και η ΕΕ ελπίζει ότι η επιρροή του Βελιγραδίου στα Βαλκάνια θα μπορούσε να βοηθήσει και τις άλλες χώρες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Ο Χαν έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Σερβία το Φεβρουάριο, μετά τη δημοσίευση της επίσημης στρατηγικής της Επιτροπής για τα Βαλκάνια στις 6 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί και τις έξι υποψήφιες χώρες σε μια χειρονομία υποστήριξης.

Documento Newsletter