Ένα ποδοσφαιρικό παλάτι… Το «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» αποτελεί τόπο… προσκυνήματος για κάθε πιστό φίλαθλο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό!
Σε μια απέραντη έκταση πλαισιωμένη από δεκάδες καταστήματα, επιχειρήσεις καθώς -αυτό έλειπε!- και κανάλια, δεσπόζει η έδρα του Αγιαξ και της εθνικής Ολλανδίας. Τα 22 χρόνια ύπαρξής της, προσδίδουν την αίσθηση του «κλασικού», αν και αυτό το αριστούργημα αρχιτεκτονικής ήταν εξ αρχής προορισμένο να γίνει τέτοιο. Από τη στιγμή που έπεσε ο θεμέλιος λίθος στις 26 Νοεμβρίου του 1993, έως τα επίσημα εγκαίνια από τη Βασίλισσα Βεατρίκη στις 14 Αυγούστου 1996.
Η κατασκευή του κόστισε περίπου 100.000.000 ευρώ και ήταν το πρώτο στην Ευρώπη με ανακλινόμενη οροφή που χρειάζεται 20 λεπτά για να κλείσει.
Κι όμως, αυτό το υπερσύγχρονο στάδιο κατασκευάστηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη μία βασική παράμετρος. Οι κλιματικές συνθήκες! Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη μέριμνα με αποτέλεσμα ο χλοοτάπητας να αντικαθίσταται 4 φορές το χρόνο! Το πρόβλημα επιλύθηκε λίγα χρόνια αργότερα με την εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας καλλιέργειας γρασιδιού, που αποτελείται από ένα συνδυασμό λαμπτήρων, ανεμογεννητριών και ψεκαστήρων νερού. Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2014 έγινε το πρώτο γήπεδο του κόσμου με χλοοτάπητα που παίρνει πιστοποίηση ISO 9001:2008 και αντικαθίσταται στην αρχή κάθε περιόδου.
Η χωρητικότητά του είναι 55.000 θεατές, με 2.229 VIP θέσεις και άλλες 820 στις υπερπολυτελείς σουϊτες (Sky Boxes). Είναι από τα πιο «απότομα» γήπεδο του κόσμου καθώς οι κερκίδες του έχουν κατασκευαστεί σε γωνία 37 μοιρών με τον αγωνιστικό χώρο.
Ο αγώνας Αγιαξ-ΑΕΚ είναι ο πρώτος στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League που θα γίνει στο «Johan Cruyff Arena». Το γήπεδο έφερε την ονομασία «Αμστερνταμ Αρένα» από την ημέρα που εγκαινιάστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Όπως είχε αποφασιστεί από τον Απρίλιο, θα έπαιρνε το όνομα του Ολλανδού θρύλου του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου από την έναρξη της σεζόν. Το νέο λογότυπο αποκαλύφθηκε στις 25 Απριλίου 2018, την ημέρα που συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από τη γέννηση του Κρόιφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2016.
Δεν είναι απλώς ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ανήκει σ ΄αυτά που συμπεριλαμβάνονται και στα αξιοθέατα της πόλης, όπως είναι το Καμπ Νου για τη Βαρκελώνη, το Μπερναμπέου για τη Μαδρίτη, το Γουέμπλεϊ για το Λονδίνο. Ασφαλώς και το «Γιόχαν Κρόιφ» λειτουργεί ως μουσειακός χώρος με το (αξίας 13,5 ευρώ ανά άτομο) σχετικό tour να είναι διάρκειας 75 λεπτών και περιλαμβάνει επίσκεψη στο μουσείο του Αγιαξ, ξενάγηση στους πολυτελείς εσωτερικούς χώρους του σταδίου και -το απαραίτητο- ποδοσφαιρικό simulation με μια βόλτα από τα αποδυτήρια στο τούνελ που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο, στο γρασίδι και στους πάγκους των ομάδων. Για να μπορούν όλοι, έστω και στιγμιαία να απολαύσουν το συναίσθημα.
Οι κατασκευαστικές προδιαγραφές προέβλεπαν και μεγάλες συναυλίες, όπου η χωρητικότητα αυξάνεται στους 68.000 θεατές. Αν κάποιος θέλει να εξοικονομήσει χρόνο, καλύτερα να αναζητήσει ποια μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος ΔΕΝ έχουν εμφανιστεί σ΄αυτό το στάδιο! Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να απαριθμήσει όλους όσοι έχουν ερμηνεύσει τις επιτυχίες τους στη σκηνή του «Γιόχαν Κρόιφ». Από τη Μαντόνα και τον Μάικλ Τζάκσον, μέχρι τον Λουτσιάνο Παβαρότι, τους Ρόλινγκ Στόουνς, τον Ντέιβιντ Μπάουι, τους U2, τον Τζον Μπον Τζόβι, τον Εμινεμ και δεκάδες άλλους.
Είναι κι αυτό ένα «χωρίς καπνό» στάδιο (smoke free) καθώς το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους. Παράλληλα, καθιέρωσε έναν άλλον νεωτερισμό καθώς αυτοχαρακτηρίζεται και ως «χωρίς μετρητά» (cashless) αφού τα καταστήματα δεν δέχονται μετρητά, παρά μόνο πιστωτικές κάρτες!
Τέλος, διαθέτει άρτια εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο και μπορεί να φιλοξενήσει από μεγάλα συνέδρια έως εκθέσεις, εκδηλώσεις, εταιρικά meeting, δεξιώσεις, επίσημο δείπνο και επαγγελματικά event.
L' @OL va équiper le @ParcOL de Jeu de lumière comme au @Juventustadium_ et la @JCruyffArenaNL !🔴🔵🏟#TeamOL pic.twitter.com/cZ0ak2Qdf6
— Community Gones – OL (@CommunityGones) May 30, 2017
L' @OL va équiper le @ParcOL de Jeu de lumière comme au @Juventustadium_ et la @JCruyffArenaNL ! #TeamOL pic.twitter.com/cZ0ak2Qdf6
— Community Gones – OL (@CommunityGones) May 30, 2017
Eerbetoon van jewelste! Naamsverandering @AmsterdamArenA in #JohanCruijffArena. In binnen en buitenland is voor weinig voetballers zo'n eer. pic.twitter.com/mj1LYu8tnh
— Johan Cruyff Arena (@JCruyffArenaNL) April 26, 2017
Eerbetoon van jewelste! Naamsverandering @AmsterdamArenA in #JohanCruijffArena. In binnen en buitenland is voor weinig voetballers zo'n eer. pic.twitter.com/mj1LYu8tnh
— Johan Cruyff Arena (@JCruyffArenaNL) April 26, 2017
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ