«Είναι γνωστό ότι η ΝΔ διατηρεί στο εσωτερικό της ένα τμήμα της ακροδεξιάς που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί ακόμα και με τις δυνάμεις του Γερμανού κατακτητή. Όσο και αν την κουκουλώνει η ηγεσία της, αυτή η παράδοση βγαίνει κάθε τόσο στην επιφάνεια» τονίζει στο documentonews.gr o Γιώργος Τσίπρας με αφορμή τη γαλάζια υποψήφια Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, η οποία χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανθέλληνες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για κωλοτούμπα στο θέμα της Συμφωνίας, αποκαλύπτει τον στόχο του κόμματος για τις ευρωεκλογές, μιλά για την επιστολική ψήφο και σχολιάζει την αποκάλυψη πως στον Ευαγγελισμό θα έχουν προτεραιότητα οι VIP του τελικού του Conference εις βάρος των υπόλοιπων πολιτών.
- Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Να είναι δεύτερο κόμμα; Να έχει μικρή διαφορά με τη ΝΔ; Να ξεπεράσει το 17%;
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική ανατροπή. Να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα που πρώτα απ’ όλα, θα αναγκάσει τη ΝΔ να εγκαταλείψει αυτή την απίστευτη αλαζονεία του 41% με την οποία τα απαντάει όλα. Είτε το έγκλημα των Τεμπών, είτε τη συγκάλυψή του, είτε την ακρίβεια, είτε τον κόσμο εδώ στη Θεσσαλία που βρίσκομαι τώρα, όπου ένα μεγάλο μέρος του δεν έχει αποζημιωθεί, αλλά πληρώνει ΕΝΦΙΑ και λογαριασμούς για κατεστραμμένα σπίτια και δεν μπορεί να σπείρει για την επόμενη χρονιά.
Για όλα αυτά, η ΝΔ λέει πως «κριθήκαμε με 41% στις προηγούμενες εκλογές». Αν σταματήσει αυτό, θα είναι μεγάλο κέρδος για όλο τον ελληνικό λαό. Ακόμη και για τους ψηφοφόρους της δεξιάς. Βέβαια, θα είναι πολύ καλύτερο ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και θα φέρει πιο κοντά τις βουλευτικές εκλογές. Και προσπαθούμε για αυτό. Η δεύτερη θέση έχει ήδη, έτσι και αλλιώς, κριθεί. Οτιδήποτε πάνω από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου για μας θα είναι επιτυχία.
- Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, αν ο κόσμος σας στείλει στην ευρωβουλή;
Πρέπει να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. Σήμερα έχει μια αυτοκτονική πορεία απέναντι σε πολλά ζητήματα… Και δεύτερον, πρέπει να αλλάξει πολιτική η Ελλάδα. Δουλειά του ευρωβουλευτή είναι να αποκαλύπτει στον ελληνικό λαό. Να τον ενημερώνει για τις στραβές πολιτικές της ΕΕ που οδηγούν στην απόκλιση των οικονομιών Βορρά – Νότου και αυξάνουν τις ανισότητες στο εσωτερικό κάθε χώρας. Και από την άλλη, να ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι μπορεί να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ. Έχουμε σήμερα μία κυβέρνηση, η οποία δεν διεκδικεί. Δεν έχει δική της φωνή στην Ευρώπη. Είτε αυτό αφορά γεωπολιτικά ζητήματα, από τη Γάζα έως τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε αφορά ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.
- Μετά το σκάνδαλο Ασημακοπούλου με τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των ομογενών, ανησυχείτε για την αξιοπιστία των εκλογών; Πχ για την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου;
Η επιστολική ψήφος κατά κύριο λόγο, έτσι όπως νομοθετήθηκε από τη ΝΔ, συγκροτήθηκε ώστε να μπορέσει αν αλλάξει την ψήφο υπέρ μεγαλύτερων ηλικιακά κοινωνικών ομάδων και εις βάρος της νεολαίας που δεν θα μπορέσει να ψηφίσει επιστολικά. Έπρεπε να είναι περιορισμένη η επιστολική ψήφος σε ανθρώπους που πραγματικά το είχαν ανάγκη, όπως ΑμεΑ και άλλες ειδικές κατηγορίες, και από την άλλη, να ανοίξουν εκλογικά τμήματα εκεί όπου δουλεύουν νέοι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι τελικά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν.
- Αν έρθει νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές, θα το στηρίξετε;
Με τους όρους που συγκροτήθηκε η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές, όχι. Με άλλους όρους, βεβαίως.
- Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία δεν θα κυρωθούν αν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση του VMRO…
H NΔ έχει περάσει από 4 φάσεις μέχρι σήμερα για το Μακεδονικό. Η πρώτη φάση ήταν η επιστολή του τότε πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή στον τότε Αμερικανό πρόεδρο όπου στην ουσία δεχόταν το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σκέτο για όλους τους άλλους εκτός από την Ελλάδα, καθώς και οι τότε δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη πως επί της ουσίας θα τα δεχόταν όλα.
Περάσαμε στη φάση των διαπραγματεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπου η ΝΔ ήταν βέβαιη ότι δεν θα γινόταν η Συνταγματική Αναθεώρηση και δεν θα καταφέρναμε το erga omnes, την ίδια δηλαδή ονομασία για όλους. Και για εμάς και για τη Βόρεια Μακεδονία και για όλο τον πλανήτη. Όταν τα καταφέραμε και αυτά, έπρεπε να βρει κάτι για να καταγγείλει τη Συμφωνία ως πολύ κακή. Ενώ ήταν κατά βάση μία καλή Συμφωνία, ένας επωφελής συμβιβασμός για τη χώρα. Παρόλα αυτά, για λόγους ξεκάθαρα λαϊκίστικους και ψηφοθηρικούς, κατήγγειλε τη Συμφωνία. Υποσχέθηκε μάλιστα πως όταν έρθει στα πράγματα θα αποτρέψει την πορεία της Βόρεια Μακεδονίας προς την ΕΕ. Τίποτα από αυτά δεν έκανε, και αυτό που έπρεπε να κάνει, δηλαδή να εκμεταλλευθεί τις θετικές πτυχές της Συμφωνίας για εμάς, όπως είναι τα τρία μνημόνια, επί πέντε χρόνια τώρα αμελεί να τα υπογράψει, ενώ δεν έχουν τολμήσει να διατυπώσουν την άποψη ότι τα μνημόνια αυτά δεν είναι επωφελή για τη χώρα μας. Άρα, έχει μεγάλη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Μακεδονία και αναγκάζεται σε μια μεγάλη κωλοτούμπα, να καλεί την κυβέρνηση της, να τηρήσει τη Συμφωνία. Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, πρέπει να γίνει ένας απολογισμός για το παρελθόν, για τα μνημόνια αλλά και για άλλα βήματα που έπρεπε να γίνουν…
- Κατηγορήσατε τη ΝΔ για κωλοτούμπα στο θέμα των Πρεσπών, όμως από την κυβέρνηση λένε πως εξακολουθούν να θεωρούν τη Συμφωνία κακή, αλλά το κράτος έχει συνέχεια και πρέπει αυτή να τηρηθεί…
Εφόσον η Συμφωνία θα έπρεπε να τηρηθεί γιατί δεν τηρήθηκε εδώ και πέντε χρόνια; Θα είχαμε κάθε όφελος από αυτό ως Ελλάδα. Ακόμα και αν πει κάποιος ότι διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχουν αναμφίβολα θετικές πτυχές. Η πρώτη και κύρια έχει να κάνει με την όλη αποσταθεροποίηση στη γύρω περιοχή. Σκεφτείτε ότι μαζί με το πολύ σοβαρό πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά, μαζί με το τουρκολυβικό σύμφωνο που δημιουργεί μια νέα κατάσταση στα νότια μας, μαζί με τα μεγάλα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, θα είχαμε σήμερα μέτωπο και στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κλείσει. Οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί τη γεωπολιτική αξία αυτής της Συμφωνίας για την Ελλάδα.
- Ένα σχόλιο για την υποψήφια ευρωβουλεύτρια της ΝΔ που αποκάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανθέλληνες;
Είναι γνωστό ότι η ΝΔ διατηρεί στο εσωτερικό της ένα τμήμα της ακροδεξιάς που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί ακόμα και με τις δυνάμεις του Γερμανού κατακτητή. Θεωρούσαν όμως τους εαυτούς τους «εθνικόφρονες», κάτι το οποίο συνεχίστηκε σε όλη τη μετεμφυλιακή περίοδο και κατηγορούσαν αυτούς που αντιστάθηκαν, την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη γενικά, ως ανθέλληνες. Αυτή η παράδοση επιβιώνει ακόμα στο εσωτερικό της ΝΔ. Και όσο και αν την κουκουλώνει η ηγεσία της, βγαίνει κάθε τόσο στην επιφάνεια.
- Ένα σχόλιο για την αποκάλυψη ότι οι VIP του τελικού του Conference League θα έχουν προτεραιότητα στον Ευαγγελισμό από τους υπόλοιπους πολίτες;
Έχουμε συνολικά μια κυβέρνηση VIP… Μια κυβέρνηση και ένα κράτος που υπάρχει μόνο για 100, 200, 300 μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Για τους μισθωτούς που ταλανίζονται από την ακρίβεια και καθηλωμένους μισθούς, για τους μικρομεσαίους που δεν έχουν καμία στήριξη από το τραπεζικό σύστημα και το κράτος, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους αγρότες… Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι και την Υγεία την αντιμετωπίζει με όρους VIP. Αλλά αποτελεί μέγιστη πρόσκληση το γεγονός όταν ο κόσμος έχει τεράστιο πρόβλημα από την επιδείνωση του συστήματος Υγείας, με λίγους γιατρούς, υποστελεχωμένα νοσοκομεία και καθηλωμένους μισθούς.
Διαβάστε επίσης
Οι μισθωτοί έχασαν €10 δισ. με πρωθυπουργό Μητσοτάκη
Πλημμύρες Θεσσαλία: Αγρότες μηνύουν Αγοραστό, Κικίλια και Τριαντόπουλο