Γιώργος Σιδέρης: Ο «κανονιέρης» που ενώνει Ολυμπιακό και Αντβέρπ

Γιώργος Σιδέρης: Ο «κανονιέρης» που ενώνει Ολυμπιακό και Αντβέρπ

Την Πέμπτη οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τους Βέλγους για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League, με τις δύο ομάδες να έχουν κοινό παρονομαστή τον Γιώργο Σιδέρη.

Εβδομάδα ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι αυτή που ξεκινάει από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καθώς το τριήμερο από Τρίτη έως Πέμπτη κάνουν πρεμιέρα οι 24 όμιλοι των τριών διοργανώσεων (Champions, Europa και Conference League). Ανάμεσα στις 96 ομάδες βρίσκονται και οι δύο από τις τέσσερις που ξεκίνησαν ως εκπρόσωποι της Ελλάδας, ο Ολυμπιακός στο Europa League και ο ΠΑΟΚ στο Conference League, αφού ΑΕΚ και Αρης αποχαιρέτισαν νωρίς την Ευρώπη.

Έτσι, την ερχόμενη Πέμπτη (16/9) ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί την Αντβέρπ ενώ ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει στο Γιβραλτάρ για να αντιμετωπίσει τη Λίνκολν Ρεντ Ιμπς…

Σε ό,τι αφορά τους «ερυθρόλευκους» η Αντβέρπ ξυπνάει μνήμες από το παρελθόν, καθώς ο κορυφαίος γκολτζής στην ιστορία του Ολυμπιακού και εκ των κορυφαίων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Σιδέρης, τον Μάιο του 1970 έγινε ο πρώτος μεταπολεμικά (και δεύτερος συνολικά) Ελληνας ποδοσφαιριστής που πήγε με μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού, η οποία είναι η προσεχής αντίπαλος των πρωταθλητών Ελλάδας.

Αρκετοί Ελληνες παίκτες είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και έπαιξαν μπάλα σε ομάδες των χωρών που πήγαν, αλλά μεταγραφή με οικονομικά ανταλλάγματα πρώτος έκανε ο Κώστας Χούμης, διεθνής σέντερ φορ του Εθνικού Πειραιά, το 1936, όταν μεταγράφηκε στη Βένους Βουκουρεστίου, και ο Γιώργος Σιδέρης έγινε ο δεύτερος το 1970.

Στο στόχαστρο λόγω πολιτικών πεποιθήσεων

Το 1969 με 35 γκολ ο «Φόντακας», όπως ήταν το παρατσούκλι του, αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη και πήρε το «αργυρό παπούτσι». Ομως η επόμενη σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλή για τον Ελληνα σέντερ φορ. Το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής βρισκόταν στο φινάλε του τον Μάιο του 1970 και ο 32άχρονος τότε Σιδέρης είχε ήδη χάσει τη θέση του στη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού.

Παρ’ όλα αυτά δεν σκέφτηκε ποτέ να φύγει από την ομάδα αν και είχε μόλις επτά συμμετοχές και τέσσερα γκολ εκείνη τη σεζόν. Όπως δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα ο ίδιος, οι λόγοι που τον έσπρωξαν στην έξοδο είχαν να κάνουν με τις αριστερές του πεποιθήσεις που τον είχαν βάλει στο στόχαστρο των παραγόντων τους οποίους είχε διορίσει τότε στον Ολυμπιακό η χούντα των συνταγματαρχών. Πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι ήταν απλώς απόφαση του προπονητή.

Πράγματι, ο διάσημος Γιουγκοσλάβος τεχνικός Στέφαν Μπόμπεκ που ανέλαβε τους Πειραιώτες το καλοκαίρι του 1969 δεν τα πήγαινε καλά με τις… βεντέτες σε όσες ομάδες είχε εργαστεί. Και καθώς ο Σιδέρης δεν ήταν φαν της σκληρής προπόνησης, σύντομα ήρθε η ρήξη και μπήκε στη… μαύρη λίστα του κόουτς. Από τη στιγμή δε που η διοίκηση συμφώνησε με την επιθυμία του για ανανέωση, ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί ο Σιδέρης εκτός ομάδας.

Ετσι ξεκίνησε επαφές με τον πρόεδρο του Εθνικού Δημήτρη Καρέλλα και παράλληλα έκανε προπονήσεις με τους «γαλανόλευκους» του Πειραιά, ώστε το καλοκαίρι του ’70 να μεταπηδήσει σε αυτούς. Ομως τότε εμφανίστηκε η Αντβέρπ και του έκανε πρόταση.

Ο ίδιος δέχτηκε αμέσως, αλλά η μεταγραφή έπρεπε να εγκριθεί από τον περιβόητο γγΑ της χούντας Κωνσταντίνο Ασλανίδη. Ο χουντικός αντισυνταγματάρχης έδωσε την έγκρισή του και ο Ελληνας κανονιέρης έφυγε από το λιμάνι του Πειραιά όπου διέπρεψε για να παίξει μπάλα στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Πρωτόγνωρα οικονομικά ανταλλάγματα

Τα οικονομικά ανταλλάγματα ήταν τεράστια για την εποχή και πρωτόγνωρα για Ελληνα ποδοσφαιριστή: 1.500.000 δρχ. για κάθε χρόνο συμβολαίου, 30.000 για ενοίκιο σπιτιού και πριμ 8.000 για κάθε νίκη της Αντβέρπ, 4.000 για κάθε ισοπαλία, ακόμη και 600 δρχ. για κάθε προπόνηση που έκανε! Απίστευτα πράγματα, άγνωστα τότε στην Ελλάδα…

Στην Αντβέρπ ο Σιδέρης είχε 25 συμμετοχές και σημείωσε επτά γκολ. Όμως βρισκόταν στη δύση της καριέρας του κι έτσι ύστερα από ενάμιση χρόνο επέστρεψε στον Ολυμπιακό (Ιανουάριος 1972) για να κλείσει την καριέρα του σε ηλικία 34 ετών.

Οι δύο τελευταίες παραστάσεις με τα ερυθρόλευκα

Με την επιστροφή του από την Αντβέρπ στον Ολυμπιακό ο Γιώργος Σιδέρης έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του σε φιλικό με την αυστριακή Αντμίρα στις 26 Ιανουαρίου 1972 (0-0) μπροστά σε 15.000 φίλους της ομάδας που τον αποθέωσαν. Στις 6 Φεβρουαρίου ο Αγγλος προπονητής Αλαν Ασμαν τον έβαλε στη βασική ενδεκάδα της ομάδας κόντρα στην Παναχαϊκή, στο κατάμεστο από 42.000 φιλάθλους Καραϊσκάκη!

Ο «Φόντακας» φρόντισε να τους αποζημιώσει όλους, καθώς με δύο γκολ χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό με 3-2. Οι Πατρινοί προηγήθηκαν στο 2΄ με τον Δαβουρλή, αλλά ο Αργυρούδης ισοφάρισε στο 7′. Στο 34΄ και το 80΄ ο Σιδέρης με δύο γκολ μέσα σε αποθέωση έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους με 3-1, με τον Ιωακειμίδη να διαμορφώνει το τελικό 3-2 στο 89′.

Δύο εβδομάδες μετά, στις 20 Φεβρουαρίου 1972, ο Σιδέρης έδωσε την τελευταία του παράσταση στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό (αντικαταστάθηκε στο 55΄) και στις 14 Απριλίου έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Γουλανδρή ανακοίνωσε το φινάλε της καριέρας του με απολογισμό 542 γκολ, εκ των οποίων τα 351 σε επίσημους αγώνες – αριθμοί μεγαλύτεροι από οποιουδήποτε άλλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με πρωτοβουλία του Νίκου Γουλανδρή προτάθηκε αύξηση στα εισιτήρια του αγώνα πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα Αθηνών ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα από τους φίλους της ομάδας για να υπάρξει και υλική ανταμοιβή ως δώρο στον Σιδέρη. Συγκεκριμένα, τα αριθμημένα αυξήθηκαν κατά 20 δραχμές και τα κοινά κατά 10 δραχμές. Δηλαδή η τιμή εισιτηρίων για τον αγώνα με τον Απόλλωνα ήταν 40 δραχμές τα κοινά και 70 δραχμές τα αριθμημένα…

Ετικέτες

Documento Newsletter