Γιώργος Παπανδρέου για σκάνδαλο υποκλοπών: Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και της Δικαιοσύνης

EUROKINISSI

Σε πανστρατιά για την υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, και της Δικαιοσύνης, καλεί ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κρίνοντας αρνητικά την πρόσφατη απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών. Ουσιαστικά ο Γιώργος Παπανδρέου προκρίνει την ανάγκη να αναληφθεί μια πρωτοβουλία εθνικών διαστάσεων για να πει φραγμός στο πελατειακό σύστημα. Προειδοποιεί ουσιαστικά ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπως και σε άλλες υποθέσεις μείζονος σημασίας, αποτελούν πλήγμα στο κύρος και τη αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και αποκαλύπτουν «συνάφεια δικαστών με το πελατειακό πολιτικοοικονομικό σύστημα που κρατά σε ομηρία τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες».

Ο πρώην πρωθυπουργός προτρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία «εθνικά αναγκαία», όπως την χαρακτηρίζει, από τους δημόσιους λειτουργούς, περιλαμβανομένων εκείνων της Δικαιοσύνης, για την υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργία των θεσμών, αλλά και της προσωπικής τους αξιοπρέπειας.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου «Δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια άλλου χαμένου χρόνου. Είναι αδήριτη ανάγκη να τεθεί φραγμός στο πελατειακό σύστημα που παράγει συνεχείς κρίσεις, αδικία και ανισότητα, που πληρώνουν ακριβά και με ποικιλοτρόπως, οι Έλληνες και η χώρα».

Η δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε αργά το απόγευμα της τρίτης 30 Ιουλίου 2024.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι η εξής:

«Η Δικαιοσύνη, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια της τη φύση και την αποστολή της.

Οι αποφάσεις της στην υπόθεση των υποκλοπών, δεν αφορούν απλά την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, μελών της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφων, ακόμη και υπουργών της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά συνδέονται ευθέως και με τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, μη εξαιρουμένης της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Οι Έλληνες πολίτες, στα πενήντα χρόνια που μεσολάβησαν από τη Μεταπολίτευση, περιέβαλαν με σεβασμό τη Δικαιοσύνη.

Παρά τα όποια προβλήματα, η πλειοψηφία των Ελλήνων πίστευε ότι, “υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα”. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, οι πολίτες βρέθηκαν ενώπιον αποφάσεων για σημαντικές υποθέσεις δημόσιου ενδιαφέροντος, που έπληξαν βαρύτατα το κύρος και τη αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Συνακόλουθα, αποκάλυψαν τη συνάφεια δικαστών με το πελατειακό πολιτικοοικονομικό σύστημα που κρατά σε ομηρία τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες.

Είναι προφανές ότι, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για να είναι σεβαστές, πρέπει και να κρίνονται.

Είναι η ώρα πλέον, όπως σε όλους τους θεσμούς έτσι και στη Δικαιοσύνη, οι ίδιοι οι δημόσιοι λειτουργοί να τεθούν επικεφαλής της εθνικά αναγκαίας πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργία τους, αλλά και της προσωπικής αξιοπρέπειάς τους.

Δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια άλλου χαμένου χρόνου.

Είναι αδήριτη ανάγκη να τεθεί φραγμός στο πελατειακό σύστημα που παράγει συνεχείς κρίσεις, αδικία και ανισότητα, που πληρώνουν ακριβά και με ποικιλοτρόπως, οι Έλληνες και η χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Βορίδης για το πόρισμα του Αρείου Πάγου: «Φταίει ο νόμος του Ανδρέα Παπανδρέου…»

Φάμελλος για το «τελικό καθάρισμα» του σκανδάλου των υποκλοπών: «Προσωπικά υπεύθυνος ο Μητσοτάκης»

«Χαστούκι» RSF για το ξελάσπωμα του Αρείου Πάγου στον Μητσοτάκη – Στο κάδρο ο πρωθυπουργός