Γιώργος Παναγόπουλος: Περιμένουμε να σκάσει το μπαλόνι

Γιώργος Παναγόπουλος: Περιμένουμε να σκάσει το μπαλόνι

Το πρωτάθλημα της ΣΛ2 δεν παίζεται μόνο στις τέσσερις γραμμές αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων και ο νομικός σύμβουλος της Κίνησης Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών (ΚΕΠ) Γιώργος Παναγόπουλος, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ), μίλησε στο Documento για όσα βιώνουν οι πρωταγωνιστές.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το πρωτάθλημα της ΣΛ 2 μιλώντας με ποδοσφαιριστές και προπονητές-πελάτες σας της κατηγορίας;

Αυτά που εμφανίζω στα δικαστήρια ωχριούν μπροστά στη θλιβερή πραγματικότητα. Οσα μου εκμυστηρεύονται ποδοσφαιριστές και προπονητές δυστυχώς δεν μπορώ να τα αποδείξω μόνος μου. Οταν οι σκλάβοι της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας μας… τρομάζουν να διεκδικήσουν τα κλεμμένα δεδουλευμένα τους, πώς να τολμήσουν να ανοίξουν το στόμα τους για τα υπόλοιπα;

FIFA και UEFA υποστηρίζουν ότι είναι το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα στην Ευρώπη…

Θα σας παραπέμψω στην πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συνδικάτου των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, που φαρδιά πλατιά προειδοποίησε τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές ανά την υφήλιο να μην υπογράφουν συμβόλαια με ομάδες από τη Λιβύη, τη ΣΛ2 της Ελλάδας και άλλες τριτοκοσμικές χώρες. Και μόνο το γεγονός ότι μας έβαλαν στο ίδιο τσουβάλι με χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση θα έπρεπε να οδηγήσει τις διοικήσεις της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας 2 και του ΠΣΑΠΠ είτε να διαμαρτυρηθούν είτε να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα και, βεβαίως, αν δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι από αυτά, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Ακούγεται ότι κάποιες ομάδες θα παίξουν μέχρι το τέλος του μήνα, θα πάρουν τις επιχορηγήσεις και μετά θα κατεβάσουν ρολά;

Οταν στην αρχή της περιόδου σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΚΕΠ προειδοποίησα ότι η ποδοσφαιρική πιάτσα βοά για επικείμενη αποχώρηση ομάδων μέχρι τον Ιανουάριο κι αφού προηγουμένως τα μεταμφιεσμένα σε επενδυτές αρπακτικά ενθυλακώσουν τα πακέτα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το στοίχημα δεν μετατράπηκα σε ποδοσφαιροπροφήτη, απλώς έχω μάθει να διαβάζω το ανοιχτό βιβλίο των ΠΑΕ που εθελοτυφλώντας αποφεύγουν να ξεφυλλίσουν οι… ανοιχτομάτηδες κατά καιρούς Αυγενάκηδες, οι οποίοι προτιμούν να ανταμείβουν τους παράγοντες και να αφήνουν στην πείνα τους ποδοσφαιριστές.

Ακόμη κι αν δεν χορηγήσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα σε μια ομάδα, αυτή μπορεί να συμμετάσχει κανονικά. Μήπως πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη;

Από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις ο αθλητικός νόμος έχει καταντήσει… αλήτικος υπο-νομος, με τον οποίο η πολιτεία ευλογεί διά του έχοντος το νομοθετικό… αλάθητο εκάστοτε υφυπουργού Αθλητισμού το colpo grosso του λεγόμενου επαγγελματικού αθλητισμού στην… τεταρτοκοσμική δημοκρατία μας. Είμαστε η μόνη χώρα στον ποδοσφαιρικό χάρτη όπου οι νόμοι και οι κανονισμοί ερμηνεύονται δημιουργικά. Οταν λέει η πολιτεία «μη χορήγηση πιστοποιητικού» σημαίνει απλώς «αφαίρεση βαθμών» κι όταν η ΕΠΟ λέει «μη αδειοδότηση» σημαίνει απλώς «περιορισμός μεταγραφών».

Υπάρχουν σκιές στη νομική σύσταση κάποιων ΠΑΕ της ΣΛ2;

Μόνο σκιές; Νυχτερίδες κι αράχνες έχουν πιάσει το ΓΕΜΗ, η ΕΕΑ και η αδειοδότηση της ΕΠΟ από τις υπό εκκαθάριση ΠΑΕ, από τους φακέλους με τις συγχωνεύσεις, τις αλλαγές ΑΦΜ, επωνυμιών, τα εικονικά μετοχικά κεφάλαια, τις μαϊμού εγγυητικές, τους αόρατους επενδυτές, τα άγνωστης προέλευσης κεφάλαια κ.λπ.

Ως δικηγόρος με ποιες ΠΑΕ της ΣΛ2 είστε στα δικαστήρια και για ποιο λόγο;

Για λογαριασμό των μελών της ΚΕΠ αντιδικούμε για τα χρέη σε παλιούς ποδοσφαιριστές ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA, της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εναντίον των ΠΑΕ Ηρακλής, ΑΕΛ – Λάρισα, ΟΦ Ιεράπετρας, Παναχαϊκή, Αιγάλεω, Απόλλων Λάρισας, Ηρόδοτος, Νίκη Βόλου, Διαγόρας και Απόλλων Πόντου, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης οι υποθέσεις κατά της ΠΑΕ Καβάλα, Πιερικός, Τρίκαλα και Πανιώνιος που έχουν ήδη επιστρέψει στη Γ΄ Εθνική.

Εκτιμάτε με όσα γίνονται ότι το πρωτάθλημα της ΣΛ2 είναι στον αέρα;

Ο κ. Αυγενάκης φούσκωσε με υπερβολικό αέρα (δύο ομίλους, 30 ΠΑΕ, 4 Β΄ ΠΑΕ, 150.000 ευρώ εγγυητικές, 350.000 ευρώ μετοχικά κεφάλαια, έσοδα επαιτείας κ.λπ.) το αναδιαρθρωμένο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της ΣΛ2, οπότε το μόνο που έχουμε να περιμένουμε με μαθηματική ακρίβεια είναι το… μπαμ του μπαλονιού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter