Γιώργος Λάνθιμος: Καλός για «εθνική υπερηφάνεια», ακατάλληλος για την Ακρόπολη;

Γιώργος Λάνθιμος: Καλός για «εθνική υπερηφάνεια», ακατάλληλος για την Ακρόπολη;

«Πόρτα» έφαγε ο πολυβραβευμένος διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που συνεδρίασε χτες, πρωταπριλιάτικα, και εξέτασε μεταξύ άλλων το αίτημα της εταιρείας παραγωγής «Either Or Productions» για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, στις 10 Απριλίου 2025. 

Διαβάστε σχετικά: Γιώργος Λάνθιμος: «Μπλόκο» από το ΚΑΣ για την Ακρόπολη

Τα γυρίσματα θα γίνονταν για τις ανάγκες της ταινίας «Bugonia», στην οποία πρωταγωνιστούν οι Eμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς και Αλίσια Σίλβερστοουν και που αναμένεται να βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο του 2025. Η υπόθεσή της είναι συνοπτικά η εξής: ένας μελισσοκόμος φοβάται ότι εξωγήινοι από την Ανδρομέδα θα επιτεθούν στη Γη και απάγει με τη βοήθεια του ξαδέλφου του ένα στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας, για το οποίο είναι πεπεισμένος πως έχει εξωγήινη προέλευση.

Υποτίθεται ότι τα μέλη του ΚΑΣ προβληματίστηκαν για τις επιπτώσεις στην πρόσβαση των επισκεπτών, αφού το αίτημα αφορούσε γυρίσματα από τις 6 π.μ. έως τις 12 μ.μ., με αποκλεισμό του μνημείου για το κοινό κατά τις ώρες αυτές. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως τα μέλη του ΚΑΣ, που είχαν μάλιστα αναβάλει σε προηγούμενη συνεδρίαση την εξέταση του αιτήματος, στην πραγματικότητα ενοχλήθηκαν από το σενάριο που θα παρουσίαζε διάσπαρτα πτώματα στον Βράχο, στην τελική σκηνή της αμερικανικής διασκευής της κορεατικής cult sci-fi σουρεαλιστικής κωμωδίας του Τζανγκ Τζουν-Χουάν «Save the green planet» (2003).  

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, ο Γιώργος Λάνθιμος θα πρέπει να βρει άλλον χώρο για τα γυρίσματα του ανατρεπτικού φινάλε της ταινίας του. Αλλά και να εξετάσει το ενδεχόμενο να περιλάβει στο φιλμ και ακόμη ένα επεισόδιο: αυτό της απόρριψης του αιτήματός του από το ΚΑΣ που φαίνεται να μην έχει πρόβλημα με την πραγματοποίηση στην Ακρόπολη εκθέσεων μόδας υψηλών οίκων τύπου Dior ή γυρισμάτων για βιντεοκλίπ, όπως αυτό που γύρισε η Μαρίνα Σάτι για τον περσινό διαγωνισμό της Eurovision, αλλά έχει πρόβλημα με τη σύνδεση του μνημείου με τον θάνατο.

Ίσως γιατί τα μέλη του αντιλαμβάνονται την Ακρόπολη μόνο ως… απαστράπτουσα λευκότητα, θείο φως και ζωή, μια αποστειρωμένη και ιδεαλιστική εικόνα που έρχεται από τη διαστρεβλωμένη έτσι κι αλλιώς πρόσληψη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου αιώνα π.Χ. Σε μια τέτοια αντίληψη, προφανώς, δεν χωρά ούτε ο σουρεαλισμός ούτε το χιούμορ ούτε ο θάνατος. Τελικά ούτε η πραγματική ζωή.

Το «μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που έχει την ευχέρεια να αποδεχθεί τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ ή να αναπέμψει την υπόθεση σε νέα συνεδρίαση. Μένει να φανεί αν τελικά είναι καλός ο Γιώργος Λάνθιμος όταν γυρίζει ταινίας εκτός συνόρων και με διεθνές καστ, ως… διαφημιστής της χώρας στο εξωτερικό, όπως εντελώς εθνοκεντρικά, μίζερα και ενίοτε υποκριτικά εκλαμβάνεται από πολλούς –συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ– ή αν είναι ευπρόσδεκτος επί της ουσίας να προσδώσει τους δικούς του σύγχρονους καλλιτεχνικούς συμβολισμούς σε μνημεία όπως η Ακρόπολη.

Και, επιπλέον, αν η πολυδιαφημιζόμενη προσπάθεια προσέλκυσης στη χώρα διεθνών κινηματογραφικών πρότζεκτ περιορίζεται σε εύπεπτες ταινίες του τύπου «Έρωτας αλά Ελληνικά» της Νία Βαρντάλος, που πραγματοποίησε γυρίσματα στην Ακρόπολη το 2009, ή σε επικές χολιγουντιανές υπερπαραγωγές τύπου «Οδύσσεια» του   Κρίστοφερ Νόλαν, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τα γυρίσματά του στην Πελοπόννησο.

Update

Στις 17.47 λάβαμε στο mailbox του Documento την εξής δήλωση εκ μέρους της παραγωγής της ταινίας BUGONIA του Γιώργου Λάνθιμου:

«Δημοσιεύθηκαν εικασίες στον Τύπο σχετικά με την αίτησή μας για άδεια κινηματογράφησης για μισή ημέρα στην Ακρόπολη. Επισημαίνουμε ότι μέχρι στιγμής δεν μας έχει κοινοποιηθεί καμία επίσημη απόφαση επί του θέματος και παραμένουμε αισιόδοξοι για μια θετική έκβαση της αίτησής μας».

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Το Ισραήλ απαγορεύει την πρόσβαση στον ξένο Τύπο – Πάνω από 170 νεκροί δημοσιογράφοι

Επιχειρήσεις κατάληψης και εκκένωσης της Γάζας από το Ισραήλ με το πρόσχημα της «ασφάλειας»

Μιανμάρ: Διάσωση 26χρονου μετά από πέντε ημέρες κάτω από τα ερείπια – Πάνω από 2.886 νεκροί (Photos)

Τζόρτζιε Σιμιόν: Εθνικιστής στο πόδι του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου

Ο Τραμπ ανακοινώνει τις αποφάσεις για τους δασμούς – Παγκόσμια αγωνία για την «Ημέρα Απελευθέρωσης»

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ

Documento Newsletter