Ο Γιώργος Κύρτσος μάς ενημέρωσε ότι βρέθηκε στα Καμένα Βούρλα και επειδή «δεν είχε τι να κάνει», ψήφισε, «μετά συζύγου», για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.
Κατά τον αρτιότερο ορισμό, το πολιτικό κόμμα είναι ανώτερη μορφή οργάνωσης του λαού.
Στην Ελλάδα τα κόμματα άργησαν να πάρουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Προδικτατορικά μόνο το – παράνομο – ΚΚΕ τα είχε, ως ΕΔΑ.
Τα υπόλοιπα κόμματα ήταν μεταβαλλόμενες συσπειρώσεις γύρω από πολιτευτές και κομματάρχες…
Η μορφή που πήραν στο πλαίσιο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, «οφείλεται στον Ανδρέα Παπανδρέου», όπως είπε στην κηδεία του ο Μιλτιάδης Έβερτ.
Πράγματι το ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος πολιτικός φορέας, πλην της παραδοσιακής Αριστεράς, που δομήθηκε με εγγραφή τακτικών μελών, οργανώσεις βάσης και εκλεγμένα σώματα αποφάσεων.
Αυτή η δομή συνδύαζε την οργάνωση, την ιδεολογία και την πολιτική. Με ανώτατο αποφασιστικό όργανο το συνέδριο, που συγκροτούσαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των μελών, για να παράγει θέσεις και να αναδείξει την ηγεσία…
Από το ΠΑΣΟΚ άρχισε και η εκθεμελίωση της έννοιας του κόμματος και από διακριτός φορέας ιδεών και αντίστοιχης πολιτικής, εξελίχθηκε σε τουρλουμπούκι.
Δράστης της αλλοίωσης ήταν ο Γ. Παπανδρέου, που εγκαινίασε την εκλογή αρχηγού «από τα μέλη και τους φίλους». Η πολιτική και τα όργανα προκύπτουν από συνέδριο κατόπιν εορτής – και υπό τον έλεγχό του.
Ήταν μεσοβέζικη μεταφορά της λειτουργίας του αμερικανικού δικομματισμού – την οποία ακολούθησε, εκ του προχείρου και η ΝΔ και αργότερα ένα τμήμα της Αριστεράς.
Η επίκληση της Δημοκρατίας, στην ουσία τη φαλκίδευε, καθιστώντας τα κόμματα απολύτως αρχηγοκεντρικά – χωρίς υποχρεώσεις συλλογικότητας της ηγεσίας.
Στην πράξη αυτοκαταργήθηκαν ως φορείς ιδεών, με αντίστοιχη οργάνωση συνειδητών μελών και συντεταγμένες διεργασίες παραγωγής της πολιτικής τους – ως προϊόν της ιδεολογίας τους.
Χωρίς καν οριοθετημένη κομματική βάση που διαμορφώνεται με ιδεολογικές επιλογές των πολιτών. Όποιος πληρώνει δυο ευρώ γίνεται μέλος και ψηφίζει. Την επομένη μπορεί να το κάνει και στο αντίπαλο κόμμα.
Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίσθηκε ότι για την ανάδειξή του στην ηγεσία – που είχε… ήδη παραλάβει από τον Κ. Σημίτη σε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι – μετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες. Δεν υπήρχε τρόπος επαλήθευσης…
Πόσο έβλαψε το πολιτικό σύστημα η εκχώρηση κρίσιμων εσωκομματικών λειτουργιών «στην κοινωνία», φάνηκε με την επέκτασή της στις ευρωεκλογές: η αντικατάσταση της αριστίνδην επιλογής από τα κόμματα, με την «εκδημοκρατικοποίηση» των υποψηφιοτήτων, οδηγεί σε όλο και πιο χαμηλής ποιότητας εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στην ουσία η μαζικοποίηση της εκλογής ηγεσίας, τη μετέφερε στο έλεος ισχυρών οικονομικών και μιντιακών κέντρων, που επηρεάζουν μεγάλους όγκους πληθυσμού, υπέρ όσων επιλέγουν…
Από τη στιγμή που αποδυναμώθηκε η ιδιότητα του μέλους, χάθηκε η οργανωτική ισχύς, ο ιδεολογικός προσανατολισμούς και η πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Έτσι όπως αποφάσιζαν τα κανονικά μέλη με τα συνέδριά τους και τα καθοδηγητικά όργανα που αναδείκνυαν.
Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στον εκφυλισμό , καθώς την επιλογή ηγεσίας – και κατά συνέπεια και πολιτικής και φυσιογνωμίας του κόμματος – επηρεάζουν και ψηφοφόροι μιας χρήσης, διαμορφώνοντας εκλογικό σώμα μιας μέρας.
Μετά το σοκ της ανάδειξης Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ήλθε η σειρά του ΠΑΣΟΚ. Κυρία που είχε απέλθει και για μια δεκαετία δρούσε εναντίον του, διεκδίκησε την ηγεσία, με τη μιντιακή συνδρομή αντιπάλων του.
Μια άλλη με κομματικό αξίωμα, που είχε διαγραφεί για λόγους διαφθοράς, μετείχε ανεμπόδιστα στην ψηφοφορία. Με δυο ευρώ εξασφάλισε άρση της ποινής…
Η ανάγκη για επιστροφή στην παλαιά στέρεη μορφή του οργανωμένου κόμματος, μελών και περιφρουρημένων διεργασιών, αναδείχθηκε – με αφορμή τις αρχαιρεσίες στο ΠΑΣΟΚ – στα… Καμένα Βούρλα!
Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, παραδοσιακός πολέμιος του ΠΑΣΟΚ – που ασχολείται εσχάτως κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νεομητσοτακισμό, που τον απέβαλε – μας ενημέρωσε ότι βρέθηκε οικογενειακώς στην περιοχή «για ψαράκι» και επειδή «δεν είχε τι να κάνει», ψήφισε, «μετά συζύγου», για την εκλογή προέδρου.
Είναι η επικύρωση της φημολογίας για εγκάθετους άλλων κομμάτων, που εμφανίζονται ως ψηφοφόροι – συγκεκριμένων υποψήφιων – χωρίς καμία σχέση με το κόμμα και διάθεση να αποκτήσουν.
Η ανάρτηση του Κύρτσου είναι ο επικήδειος του νεωτερισμού που νέρωσε κρίσιμες και σοβαρές εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων – σε βάρος της πολιτικής και των ιδεών που τα χαρακτήριζαν.
Πηγή: ieidiseis.gr
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: «Λευκή» ισορροπία Γερουλάνου – Συναντήσεις με Ανδρουλάκη και Δούκα στη Βουλή
Παραίτηση Σβίγγου ζητά ο Στ. Κασσελάκης μετά τη διαρροή στοιχείων του Πόθεν Έσχες
Κυψέλη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του 28χρονου – Τι κατέθεσαν τα δύο αδέλφια