Γιώργος Κατσαμάκης για Ακαδημία Αθηνών: Μας τιμωρούν γιατί υψώσαμε το ανάστημα μας διεκδικώντας το δίκιο μας

Γιώργος Κατσαμάκης για Ακαδημία Αθηνών: Μας τιμωρούν γιατί υψώσαμε το ανάστημα μας διεκδικώντας το δίκιο μας

Τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά με τη διοίκηση της Ακαδημίας Αθηνών. Μετά, τις αναφορές των ακαδημαϊκών  Χαράλαμπου Ρούσσου και Γεώργιου Κόλλια για παράνομες εκλογές των μελών του Δ.Σ. ακόμη μια καταγγελία έρχεται να υπογραμμίσει πως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο των «Αθανάτων».

Οι βιβλιοθηκονόμοι-βιβλιογράφοι Γιώργος Κατσαμάκης, Κυριακή Αδάμ και Καλλιόπη Φατούρου προσελήφθησαν στη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας από το 2005 έως και το 2020 με διαδοχικές συμβάσεις και αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών και τη σύνταξη ελληνικής εθνικής βιβλιογραφίας του 20ου αιώνα. Μετά, από 15 χρόνια συνεχόμενης προσφοράς και εργασίας τους ανακοινώθηκε πως οι συμβάσεις τους διακόπτονται με τη μόνη εξήγηση πως τα κληροδοτήματα για τα ερευνητικά προγράμματα της Ακαδημίας έχουν στερέψει.

Όπως, ήταν αναμενόμενο οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν έναν δίκαιο αγώνα με σκοπό τη μονιμοποίησή κερδίζοντας ασφαλιστικά μέτρα μέχρι την οριστική δικαστική κρίση επί του αιτήματός τους και συνεχίζοντας να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο στις επιμέρους θέσεις τους.

Στο διάστημα αυτό κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν δύο από τις σημαντικότερες συλλογές βιβλίων που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα, μέχρι τη στιγμή που εκδιώχθηκαν από τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε συνέχεια αυτής της εξωφρενικής κατάστασης τον Οκτώβριο του 2021 οι Γιώργος Κατσαμάκης, Κυριακή Αδάμ και Καλλιόπη Φατούρου άσκησαν έφεση, την οποία και έχασαν. 

Τότε, η Ακαδημία Αθηνών προχώρησε σε μια τιμωρητική ενέργεια προς γνώσιν και συμμόρφωση των υπολοιπων εργαζομένων ζητώντας με εξώδικη εντολή υπογεγραμμένη από τον γενικό γραμματέα Χρήστο Ζερεφό την επιστροφή των δεδουλευμένων μισθών, σχεδόν 13.000 ευρώ, για το χρονικό διάστημα που εργαστήκανε με ασφαλιστικά μέτρα στη βιβλιοθήκη, απειλώντας πως αν δε καταβληθεί το χρέος θα μεταφερθεί στην εφορία.

Με λίγα λόγια η Ακαδημία Αθηνών εκτός του ότι άφησε χωρίς δουλειά τρεις ανθρώπους προκαλεί ζητώντας την οικονομική εξόντωση τους και στέλνοντας βέβαια μήνυμα προς κάθε εργαζόμενο πως αυτά παθαίνει όποιος τολμά να τα βάλει με την εργοδοσία. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα που να δικαιολογεί αυτή την απόφαση και επιπλέον ότι οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν κατεβλήθησαν από τα ταμεία της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά ζητήθηκαν από ειδικό λογαριασμό για δικαστικά έξοδα του Υπουργείου Παιδείας.

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις φτάνοντας μέχρι τη Βουλή όπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ απηύθυναν ερώτηση για το θέμα της απαίτησης της Ακαδημίας Αθηνών για την επιστροφή των δεδουλευμένων των τριών εργαζομένων.

Στην προσπάθεια μας να δώσουμε βήμα σε εκπροσώπους της Ακαδημίας Αθηνών ζητώντας και την δική τους άποψη για το θέμα πέσαμε πάνω σε υπαλλήλους που μας έστελναν από τον «Τον Άννα στον Καϊάφα» στην κυριολεξία όμως. Τη μια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τζερεφός βρισκόταν στο γραφείο του και την άλλη διακτινιζόταν λόγω καλοκαιρινής αδείας.  Όσο για τον Αναπληρωτή Έφορο της Ακαδημίας Παύλο Γιαμά μια από τις πολλές φορές που τον καλέσαμε στο εσωτερικό του μας το έκλεισε στα μούτρα.

Το DocumentoNews μίλησε με τον Γιώργο Κατσαμάκη και έμαθε το παρασκήνιο αυτής της εξωφρενικής απόφασης.

«Η αλήθεια είναι πως ούτε κακοί υπάλληλοι ήμασταν ούτε ποτέ είχε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Αντιθέτως, το ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στο οποίο εργαζόμασταν έχαιρε καθολικής εκτίμησης. Δεν υπάρχει κάτι που να εξηγεί για ποιο λόγο βρεθήκαμε στο δρόμο και φυσικά για ποιο λόγο ξεκινά μια τέτοια αντιδικία. Ακόμα περισσότερο γιατί αφού οι αντίδικοι σταματούν τις όποιες αξιώσεις τους φτάνουμε αυτή τη στιγμή σε μια εκδικητική ενέργεια που εκθέτει την ίδια την Ακαδημία. Η αλήθεια είναι πως η Ακαδημία έχει απασχολήσει τα media το τελευταίο διάστημα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι κάνει κυρίως γιατί βρίσκεται σε έναν εκρηκτικό εμφύλιο ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες ομάδες ακαδημαϊκών.

Αν ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο «Ακαδημία Αθηνών» θα βρει διόλου κολακευτικά δημοσιεύματα που αφορούν τα τελευταία τρία χρόνια με διενέξεις ανάμεσα στον προηγούμενο και τον νυν γενικό γραμματέα και αντίστοιχα ακαδημαϊκούς που υποστήριζαν την μία ή την άλλη πλευρά. Μέσα σε αυτόν τον  πόλεμο που ξεκίνησε με αφορμή και αιτία την διαδοχή, τις εκλογές για νέο γενικό γραμματέα βρεθήκαμε εμείς να είμαστε μια από τις απώλειες. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τις συμβάσεις ούτε για τα προγράμματα της Ακαδημίας γιατί πολύ απλά είχαν το μυαλό τους αλλού.

Εμείς από την πρώτη στιγμή ψάξαμε πως θα μπορούσαμε να βρούμε μια νόμιμη λύση που θα μας εξασφάλιζε τη δουλειά μας. Αποφεύγοντας οποιαδήποτε αντιδικία προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους της Ακαδημίας χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, αναγκαστήκαμε να κάνουμε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να μείνουμε στο χώρο εργασίας μέχρι να υπάρξει δικαστική απόφαση.

Η αντίδραση της Ακαδημίας ήταν τόσο έξαλλη με την απόφαση μας να κάνουμε αγωγή που όταν κάποια στιγμή ζητήσαμε νόμιμη άδεια η Ακαδημία έκανε αίτηση ανάκλησης των ασφαλιστικών μέτρων με το επιχείρημα ¨εφόσον θέλουν άδεια δεν χρειάζονται τη δουλειά τους¨. Μα οι άδειες των εργαζομένων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Για ένα χρόνο συνεχίζουμε να δουλεύουμε με ασφαλιστικά οπότε μας κοινοποιείται η απόφαση της αγωγής η οποία βασίζεται σε αυτό που λέει το Σύνταγμα και επικαλείται ο Άρειος Πάγος ότι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Άλλοι δικαστές φιλεργατικοί στέκονται στην ουσία επικαλούμενοι παλιότερη νομοθεσία που επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων κι άλλοι σε αυτό που λέει ο Άρειος Πάγος και τελειώνει εκεί χωρίς να μπουν στην ουσία κάθε περίπτωσης.

Εμείς αυτό που αντέξαμε οικονομικά να συνεχίσουμε είναι μια έφεση την οποία επίσης χάσαμε. Όλο αυτόν τον καιρό εμείς δεν καθόμασταν σε μια καρέκλα και περιμέναμε. Δουλεύαμε και μάλιστα πολύ σκληρά σε ιδιαίτερα προγράμματα. Μόνο λόγοι εθνικοί δεν μου επιτρέπουν να πως περισσότερα. Δουλεύαμε συνέχεια, χωρίς καμία χαμένη ημέρα. Και τώρα μας ζητάνε να τους επιστρέψουμε τους μισθούς μας. Να επιστρέψουμε τους δεδουλευμένους μισθούς μας. Ζητούν από ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους εντελώς άδικα να τους επιστρέψουν δεδουλευμένα χρήματα οδηγώντας μας στην οικονομική και ηθική εξόντωση και όλα αυτά γιατί τολμήσαμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην εργασία».

Documento Newsletter