Γιγαντώνεται το κύμα αντιδράσεων για τις εξορύξεις στην Ηπειρο

Γιγαντώνεται το κύμα αντιδράσεων για  τις εξορύξεις στην Ηπειρο

Πιο πολύ και από τα γεωτρύπανα των πολυεθνικών της Repsol και της Energean Oil & Gas που αυτή την περίοδο τραντάζουν τον νομό Ζίτσας αναζητώντας ίχνη υδρογονανθράκων, η Ηπειρος σείεται από το κύμα των αντιδράσεων των πολιτών που είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν με κάθε τρόπο την εξόρυξη που απειλεί να εξαφανίσει μια για πάντα την παρθένα ομορφιά της περιοχής.

Οπως καταγγέλλουν, οι εργασίες των πετρελαϊκών γίνονται χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση των πολιτών αλλά και –το κυριότερο– χωρίς κανείς να γνωρίζει αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, αν θα επηρεαστεί η σεισμικότητα της περιοχής από τις συνεχείς γεωτρήσεις και κατά πόσο θα ζημιωθούν το φυσικό τοπίο, το νερό και η υγεία των κατοίκων.

«Οι εργασίες γεώτρησης και τοποθέτησης εκρηκτικών στην περιοχή της Ζίτσας με στόχο την ανεύρεση κοιτασμάτων συνεχίζονται ακάθεκτα καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ηπειρο και πιο συγκεκριμένα μια ολόκληρη έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» εξηγεί στο Documento η Λίλα Τσάτση, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Ερευνα και Εξόρυξη Πετρελαίων στην Ηπειρο.

Δυναμικές κινητοποιήσεις

«Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη που έχουμε δεχθεί είναι πολύ μεγάλες και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και μέσα στο επόμενο διάστημα οργανώνουμε κινητοποιήσεις στην Ηπειρο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενημερώσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο και να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας» σημειώνει η ίδια. Μεταξύ άλλων, η Πρωτοβουλία Πολιτών έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση περιβάλλοντος μαζί με τη WWF και την Greenpeace. «Κάνουμε κινήσεις προς όλα τα μέτωπα και αναζητούμε συμμάχους σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» επισημαίνει η κ. Τσάτση, καυτηριάζοντας μεταξύ άλλων τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, οι οποίοι «παρά τις οχλήσεις μας δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση αναφορικά με το ζήτημα. Θεωρούμε προφανές πως από τη στιγμή που ανήκουν στην κυβέρνηση είναι και οι ίδιοι υπέρ των εξορύξεων».

4.000 υπογραφές σε διαδικτυακή εκστρατεία

Ωστόσο οι διαβεβαιώσεις δεν φαίνεται να πείθουν τους κατοίκους και πολίτες, οι οποίοι μεταξύ άλλων υπογράφουν στη διαδικτυακή εκστρατεία που ξεκίνησε μέσω της πλατφόρμας Avaaz με βασικό αίτημα τη διάσωση της Ηπείρου από τις εξορύξεις. Οπως αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές, «η Ηπειρος αξίζει καλύτερη μοίρα από το να “καεί” στον βωμό της απληστίας των πολυεθνικών του πετρελαίου για ακόμη περισσότερη από την, σαφώς παρωχημένη πλέον, βρόμικη αυτή ενέργεια». Βασικό αίτημα είναι η επείγουσα ψήφιση νομοσχεδίου που θα ακυρώνει την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή της Ηπείρου στην πολυεθνική Repsol SA και την ελληνική Energean Oil & Gas.

Greenpeace: Κατηγορηματικά αντίθετοι

Στις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί η ευρύτερη περιοχή αλλά και οι κάτοικοι αναφέρεται η Greenpeace, η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει πως οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ηπειρο και τη μοναδική ομορφιά της. «Οι πολύτιμοι ποταμοί της περιοχής, όπως ο Καλαμάς, ο Αραχθος και ο Βοϊδομάτης, οι προστατευόμενες περιοχές και τα είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λύγκας και η βίδρα, όλα απειλούνται από τις εξορύξεις. Επιπλέον, ο τουρισμός, που βασίζεται στη μαγευτική φύση και στα πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου, και η παραγωγή ντόπιων προϊόντων όπως η φέτα, το τσίπουρο και οι πίτες, κινδυνεύουν από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους. Τελικά για το κέρδος λίγων απειλείται ο φυσικός μας πλούτος και η ίδια μας η πολιτιστική κληρονομιά» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οπως υπογραμμίζει στο Documento και ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace, «η θέση μας είναι κάθετη. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι σε κάθε μορφής εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά αρνητικό όχι γενικά και αόριστα για τις επόμενες γενιές, αλλά και για εμάς τους ίδιους καθώς θα προκαλέσει νέα κλιματική κρίση» ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και την καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, το εθνικό συμφέρον είναι να αφήσουμε πίσω τα ορυκτά καύσιμα. «Πρέπει τώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες για να σταματήσουμε τα σχέδια των πετρελαϊκών, που εκτός από την Ηπειρο έχουν βάλει στο μάτι και τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και τη δυτική Πελοπόννησο» επισημαίνει.

WWF: Αδιανόητο να συζητάμε για υδρογονάνθρακες

Για μαζική επίθεση σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα κάνει λόγο η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF, τονίζοντας πως η αναζήτηση υδρογονανθράκων εκτείνεται πλέον από τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία μέχρι τη νότια Κρήτη και το Ιόνιο. “Δυστυχώς είναι άγνωστοι οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από μια τέτοια κατάσταση” σημειώνει. Για την ίδια, μάλιστα, το γεγονός πως η χώρα επιδιώκει να βγει από την κρίση επενδύοντας σε μεθόδους της δεκαετίας του ’60 συνιστά εξαιρετικά λανθασμένη κίνηση με ανυπολόγιστες συνέπειες σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

ΥΠΕΝ: Λόγοι εθνικού συμφέροντος

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένει να υποστηρίζει τη σημασία της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς –όπως επισημαίνεται– αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεδομένου ότι στις περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες προβλέπεται να αποδίδεται περιφερειακός φόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.

Μεταξύ άλλων, πηγές του υπουργείου επισημαίνουν πως θεωρούνται αδιαπραγμάτευτες η διασφάλιση της απαρέγκλιτης τήρησης της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η άσκηση αυστηρού δημόσιου ελέγχου καθ’ όλα τα στάδια της έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως μεταφέρουν πηγές, είναι να βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία καθώς και τους τοπικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συναίνεση με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.

Documento Newsletter