Γιάχος στη δίκη της «Συμμορίας»: «Ηταν έξυπνο το χέρι του Μανιάτη…»

Γιάχος στη δίκη της «Συμμορίας»: «Ηταν έξυπνο το χέρι του Μανιάτη…»

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν «έξυπνα» και «χαζά» χέρια! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απολογία του πρώην διαιτητή Θανάση Γιάχου στη δίκη της «Συμμορίας». Ο διαιτητής από το σύνδεσμο της Χίου απολογήθηκε για τον αλήστου μνήμης τελικό του Κυπέλλου τον Μάιο του 2013 μεταξύ του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης, στον οποίο δεν σφύριξε πέναλτι μαρς υπέρ των Αρκάδων.   

«Τη χρονιά του τελικού ήμουν στους τρεις καλύτερους διαιτητές από βαθμολογία παρατηρητών και τη ψηφοφορία των ποδοσφαιριστών. Έπαιζα συνεχώς ντέρμπι, βέβαια αυτό είναι και κακό γιατί μπορεί να κάνεις λάθος και να καείς», είπε αρχικά στην απολογία του ο Γιάχος. Και συμπλήρωσε για τη περιβόητη φάση: «Θέλω να πω τι έχει γίνει σε αυτή τη φάση για να μάθει όλος ο κόσμος. Κατηγορούμε για ένα πέναλτι που δεν ευθύνομαι. Στο γήπεδο υπάρχουν χώροι ευθύνης. Ήταν ο πρώτος τελικός στην Ελλάδα με επιπρόσθετους βοηθούς. Η φάση έγινε λιγότερα από τέσσερα μέτρα από τον επιπρόσθετο (σσ: ήταν ο Σταύρος Τριτσώνης). Είχα έναν έμπειρο συνάδελφο σε μια δύσκολη θέση. Η φάση έγινε μετά από κόρνερ, εγώ βλέπω από πολύ μακριά με κόσμο μπροστά μου ενώ ο επιπρόσθετος βλέπει γραμμή και μπροστά του. Δεν το πήρα καν χαμπάρι το χέρι, ήταν έξυπνο. Ο συνάδελφος που ήταν κοντά στη φάση, μου είπε ότι δεν έγινε τίποτα. Μου είπε «παίζεται» και μετά από λίγο στη διακοπή διακοπή, τον ρώτησα και μου είπε ότι είναι ακούσιο το χέρι και ότι είναι 100% σίγουρος. Το είπε και στον παρατηρητή, στα αποδυτήρια, το είπε και στις ομάδες» απολογήθηκε ο πρώην διεθνής ρέφερι».

Ο πρώην διεθνής ρέφερι υποστήριξε ότι θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη: «Στο τέλος, στα αποδυτήρια είδα τη φάση σε ένα κινητό. Την επόμενη ο συνάδελφος μου είπε ότι έκανε ένα λάθος, βέβαια εγώ καταστράφηκα, για ένα λάθος που δεν ήταν δικό μου. Μία φάση σε όλο το παιχνίδι. Η βαθμολογία μου ήταν 7.8 για το συγκεκριμένο λάθος. Ο επιπρόσθετος πήρε 7.4, πολύ χαμηλός βαθμός. Θεωρώ άδικη την τιμωρία μου, τέσσερις μήνες για πλημμελή σύνταξη φύλλου αγώνα και όχι για τη φάση. Έχω πιεστεί τόσα χρόνια, βρέθηκα εδώ παρότι ο κύριος Κορέας δεν έχει αναφέρει πουθενά το όνομα μου. Έχω ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ εγώ και η οικογένεια μου. Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γυρίσουμε στις ζωές μας καθαροί».

Σήμερα απολογήθηκαν άλλοι τρεις πρώην διαιτητές που είναι κατηγορούμενοι, οι Ηλίας Σπάθας, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος και Γιάννης Κάμπαξης:

Σπάθας: «Ήταν τελευταία αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός είχε εξασφαλίσει τους στόχους του και έπαιζε με αλλαγές, ενώ η Ξάνθη διεκδικούσε την παραμονή της. Αυτό που βίωσα εκεί ήταν πρωτόγνωρο. Η Ξάνθη μαζεύει 500 φιλάθλους, εκείνη την ημέρα δύο ώρες πριν τον αγώνα είχε 3.000 κόσμο. Όταν ξεκίνησε είχε sold out 8.000 κόσμο. Ήταν δύσκολος αγώνας, πέτυχα τον στόχο μου κατά την άποψη μου. Είχα μία καλή διαιτησία χωρίς να αλλοιώσω το αποτέλεσμα. Πήρα 8.5 από τον παρατηρητή, σχεδόν άριστα. Είχε δύσκολες φάσεις αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου, τα πήγαμε σωστά. Οι διαιτητές είναι το εξιλαστήριο θύμα.

Σε ότι αφορά στον αγώνα Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός, έχουμε μια φάση, μια δεύτερη κίτρινη για θέατρο, στον Μάσα. Θεωρώ ακόμη και σήμερα, ότι η απόφαση που πήρα είναι σωστή. Το ίδιο μου είχε πει και ο παρατηρητής. Δεν έχω παίξει ποτέ παράνομο στοίχημα και δεν έχω κερδίσει ποτέ λεφτά. Οτιδήποτε έχω αποκτήσει, ήταν πριν γίνω διαιτητής α’ Εθνικής. Σεβάστηκα το δικαστήριο, ήμουν σε όλες τις συνεδριάσεις εδώ. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που ακόμη περιμένω απάντηση. Θα ήθελα να κριθώ δίκαια».

Δημητρόπουλος: «Στιγμάτισε την καριέρα μου, δεν θα τον ξεχάσω αυτόν τον αγώνα (σσ: Παναχαϊκή – Ολυμπιακός στο κύπελλο τον Δεκέμβριο του 2012), από την είσοδο των ομάδων υπήρχαν πάρα πολλά επεισόδια. Ήμουν πολύ πιεσμένος από την ατμόσφαιρα την εξωαγωνιστική, από αυτά που συνέβαιναν στις κερκίδες. Όποια λάθη έγιναν, ήταν από την πίεση που είχα από τα όσα έγιναν εξωαγωνιστικά. Η βαθμολογία μου ήταν μικρή και έμεινα πολύ μεγάλο διάστημα εκτός ορισμών.

Στον αγώνα ΟΦΗ – Παναθηναϊκός, το 2015, η βαθμολογία του παρατηρητή ήταν πολύ υψηλή, δεν υπάρχει καμία αλλοίωση αποτελέσματος. Ο παρατηρητής με δικαίωσε. Την πίεση που την έχει ο διαιτητής είναι για να μην γραφτεί κάτι αρνητικό, από το άγχος της κάμερας. Εχει να κάνει με την εμπειρία, θεωρώ. Ο διαιτητής δεν είναι δικαστής του δευτερολέπτου, είναι του δέκατου. Κάποιες αποφάσεις θα είναι λάθος. Ακόμη και με το VAR γίνονται λάθη, εμείς δεν είχαμε VAR».

Κάμπαξης: «Εμείς είμαστε οι δικαστές της στιγμής. Είχα υψηλές βαθμολογίες για τα παιχνίδια που είναι στο κατηγορητήριο μου. Στην Ελλάδα είμαστε, αν κάποιος φωνάζει βρίσκεσαι κατηγορούμενος. Η FIFA και η UEFA έβαλαν το VAR. Στην Ελλάδα ποτέ δεν θα πουν ότι φταίει ο ποδοσφαιριστής, πάντα φταίει ο διαιτητής. Ένα φάουλ που έδωσα από τις φάσεις που ήταν στο κατηγορητήριο, ήταν λάθος όπως το είδα μετά. Ένα φάουλ που έγινε στο κέντρο, το έχασα εντάξει, άνθρωποι είμαστε. Στις φάσεις τις άλλες, 1000 φορές τα ίδια θα σφύριζα, αυτό έκανα λάθος. Παρακαλάμε μετά από τόσα χρόνια να έρθουμε εδώ μπροστά σας για να απολογηθούμε, εντάξει έλεος. Βρεθήκαμε κατηγορούμενοι επειδή υπήρχαν κάποιες φωνές».

Ετικέτες

Documento Newsletter