Γιαχία Σινουάρ: Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή – Οι βλέψεις των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις Ιράν και Χεζμπολάχ

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά την πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, καθώς το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης φαντάζει πολύ πιθανό.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για εκεχειρία και σκοπεύουν «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» προς αυτή την κατεύθυνση. «Έχει έρθει τώρα η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά», σε μια εκεχειρία και προς την απελευθέρωση ομήρων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ «τις επόμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες», προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στις ισραηλινές αρχές προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Κάμαλα Χάρις επίσης εκτίμησε ότι ο θάνατος του επικεφαλής της Χαμάς προσφέρει «μια ευκαιρία να τερματιστεί επιτέλους ο πόλεμος στη Γάζα». Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για μια πρόταση εκεχειρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας τον Σινουάρ «το βασικό εμπόδιο» για τον τερματισμό του πολέμου.

«Το εμπόδιο προφανώς έχει αρθεί. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν αυτό σημαίνει πως όποιος αντικαταστήσει τον Σινουάρ θα δεχθεί μια εκεχειρία, αλλά έχει φύγει ο άνθρωπος που αποτελούσε τους τελευταίους μήνες το βασικό εμπόδιο», επεσήμανε ο Μίλερ.

Θεωρητικά αυτή θα ήταν μια ευκαιρία να τερματιστεί ο πόλεμος με το Ισραήλ να δηλώνει «νικητής», εκτίμησε ο Σίνα Τούσι του Center for International Policy με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Ωστόσο η προσέγγιση του Νετανιάχου στη σύγκρουση στη διάρκεια του έτους που πέρασε υπονοεί το αντίθετο», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις από Ιράν και Χεζμπολάχ

Από την πλευρά του το Ιράν σημειώνει ότι «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.

Η Χεζμπολάχ επίσης ανακοίνωσε «τη μετάβαση σε μια νέα και πιο εντατική φάση της σύγκρουσης με το Ισραήλ».

Στη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος, ο Τάμπετ Αμούρ, δήλωσε στο Reuters ότι η μάχη θα συνεχιστεί.

«Αυτή η αντίσταση δεν χάνεται όταν χάνονται άνδρες», τόνισε. «Η δολοφονία του Σινουάρ δεν θα οδηγήσει στο τέλος της αντίστασης ούτε σε συμβιβασμό ούτε σε παράδοση και ύψωση λευκής σημαίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Γάζα: Οι τελευταίες στιγμές του Γιαχία Σινουάρ – Το βίντεο από drone των IDF