«Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία» – Παρουσίαση βιβλίου

«Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία» – Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Πεδίο και ο Γιώργος Χαρβαλιάς διοργανώνουν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 20.00 (προσέλευση στις 19.30) στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια. Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία» με αντικείμενο τις ελληνογερμανικές σχέσεις, τα Κατοχικά Δάνεια και τις Πολεμικές Αποζημιώσεις/Επανορθώσεις.

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που προλογίζει την έκδοση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Προκόπιος Παυλόπουλος (τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακαδημαϊκός)

Στέλιος Περράκης (ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πληρεξούσιος στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση Γερμανία κατά Ιταλίας, Ελλάδα παρεμβαίνουσα)

Ιωάννης Μάζης (ομότιμος καθηγητής γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ)

Άρης Ραδιόπουλος (διπλωμάτης και συγγραφές του βιβλίου «Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών»)

Χριστίνα Σταμούλη (δικηγόρος και διαχειρίστρια του «ΑΙΕΣ – Αρχείο Ι.Ε. Σταμούλη» για την υποστήριξη της Υπόθεσης του Διστόμου)

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Γερμανικών Οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης και ο εκδότης Παύλος Παπαχριστοφίλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς στο βιβλίο του «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» καταπιάνεται με την ανοιχτή πληγή των πολεμικών αποζημιώσεων, τις απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις, τη στερεότυπη απάντηση «περασμένα-ξεχασμένα» διαδοχικών γερμανικών κυβερνήσεων και τη συγκαταβατική στάση των αντίστοιχων ελληνικών αποτελούν ένα σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής μέσα από την έρευνά του «φρεσκάρει» τη μνήμη, αναδεικνύοντας τις αθέατες πτυχές των ελληνογερμανικών σχέσεων: Τη μεγάλη ληστεία στη διάρκεια της Κατοχής και το όργιο παρασκηνιακών πιέσεων προκειμένου οι ελληνικές κυβερνήσεις να οδηγηθούν σε παραίτηση από τις νόμιμες αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις.

Στις σελίδες του βιβλίου ο Γιώργος Χαρβαλιάς αναψηλαφεί με τόλμη τις πιο ευαίσθητες σελίδες των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, από την εποχή του Όθωνα μέχρι τις μέρες μας. Με ιστορική τεκμηρίωση που συνοδεύεται από πλούσια φωτογραφικά παραρτήματα, καταρρίπτει προσφιλείς μύθους και στερεότυπα για το πρόσωπο της «καλής» δημοκρατικής Γερμανίας που εξαγνίστηκε σε χρόνο εξπρές, χωρίς ποτέ να έχει εγκαταλείψει τις ηγεμονικές της βλέψεις. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει έξοχα την ελληνική περίπτωση φωτίζοντας τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και τους λόγους που υποχρέωσαν τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις σε μια πολιτική… καλπάζουσας αμνησικακίας απέναντι στους ολετήρες της Κατοχής.

Στο βιβλίο «Γιαβολ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», εκτός από διαπιστώσεις, ο αναγνώστης θα βρει και εξηγήσεις. «Κάποιοι από εσάς θα μάθετε πράγματα που ούτε μπορούσατε να φανταστείτε. Θα απορήσετε, ίσως ακόμη και να θυμώσετε. Σημασία έχει όμως η επίγνωση προς τα πού βαδίζουμε», γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν έχει ρυθμιστεί ούτε η μεγαλύτερη συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, το Αναγκαστικό Δάνειο, είναι αδιανόητο να μιλάμε για «περασμένα-ξεχασμένα». Και αυτή είναι ίσως η ανεκτίμητη συνεισφορά του βιβλίου του: Ότι προτάσσει και αναδεικνύει την οφειλή. Το υλικό χρέος για τη βιβλική καταστροφή της χώρας στην Κατοχή που εξακολουθούν να μην αποδίδουν οι Γερμανοί και το ηθικό χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων που αποφεύγουν να απαιτήσουν το αυτονόητο…

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Kent της Μεγάλης Βρετανίας (Master στον τομέα της Συγκριτικής Πολιτειολογίας) και στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (Master στον τομέα των Σπουδών Πολέμου). Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στον Ελεύθερο Τύπο της δεκαετίας του ’90 και την κρατική ραδιοτηλεόραση, ως αναλυτής διεθνών θεμάτων. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Έθνος, απ’ όπου αποχώρησε το 2010, αρνούμενος να συναινέσει στην πολιτική μαζικών απολύσεων και συρρίκνωσης που είχε αποφασιστεί λόγω μνημονίου. Σήμερα, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Δημοκρατία και εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής για μεγάλους επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ετικέτες

Documento Newsletter