Επιστολή προς τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης αναφορικά με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που όπως λέει χαρακτηριστικά «πνέει τα λοίσθια», έστειλε ο αγροτικός ιατρός του Κέντρου Υγείας Αγίας Φωτεινής.
Υπενθυμίζεται ότι την παραίτησή του είχε υποβάλλει τον περασμένο Ιούλιο ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου καταγγέλλοντας την τραγική έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό και ειδικότερα σε αναισθησιολόγους.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Θεωρώ χρέος και καθήκον μου να ενημερώσω τους ιθύνοντες για την κατάσταση στο Γ.Ν Ρεθύμνου που πνέει τα λοίσθια.
Τα επείγοντα του ΓΝ Ρεθύμνου λειτουργούν κυρίως από αγροτικούς που έχουν μετακινηθεί παρά τη θέληση τους, τόσο στο χειρουργικό, όσο και στο παθολογικό ΤΕΠ. Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας για την παρουσία επιμελητή ΤΕΠ, αρκετές εφημερίες είναι ακάλυπτες από επιμελητή και συχνά οι δύο ιατροί που εφημερεύουν είναι ένας ειδικευόμενος παθολογίας, στο 1ο ή 2ο του έτος, και ένας αγροτικός που πιθανότατα για πρώτη φορά εφημερεύει στο νοσοκομείο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι εφημερίες γίνονται επισφαλείς και θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες για τις οποίες δεν έχουν εκπαιδευτεί. Επίσης, λόγω της απουσίας επιμελητή δεν παρέχεται ουσιαστική εκπαίδευση στους ειδικευόμενους με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται από το να δηλώσουν ειδικότητα σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.
Πέρα από την παρουσία όλο και πιο άπειρων ιατρών χωρίς την κάλυψη επιμελητών, παρουσιάζεται τώρα και το φαινόμενο πρωινό ΤΕΠ να καλύπτεται από έναν ιατρό αντί του ελάχιστου αριθμού των δύο ιατρών. Επιπρόσθετα το νοσηλευτικό προσωπικό μειώνεται σε σημείο που η βάρδια των νοσηλευτών να αποτελείται από τρία άτομα, δηλαδή όσα τα ιατρεία του ΤΕΠ, και από τριάδες που επίσης δεν είναι έμπειρες στο ΤΕΠ. Υπήρξε και περίοδος που άτομα από ΕΠΑΛ ενώ έκαναν την πρακτική τους στο ΤΕΠ δηλώνονταν ως νοσηλευτικό προσωπικό (ως το τέταρτο άτομο της βάρδιας) Είναι αδιανόητο να απαρτίζεται βάρδια με λιγότερους από 5 νοσηλευτές, στους οποίους δεν δίνεται κανένα κίνητρο, μόνιμη θέση ή άλλο προνόμιο για να επιθυμούν την υπηρεσία στα ΤΕΠ. Παραδόξως μετακινούνται νοσηλευτές σε άλλα τμήματα και το ΤΕΠ έχει φτάσει σε επικίνδυνη υποστελέχωση.
Παράλληλα, οι κλινικές του παθολογικού τομέα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο έχοντας για πρώτη φορά 2 ή 3 επιμελητές. Η παθολογική και η πνευμονολογική έχουν μείνει στον αυτόματο, χωρίς καμία στήριξη και προοπτική για επαρκή στελέχωση από επιμελητές. Το νοσοκομείο έχει παραμείνει χωρίς εφημερεύοντα πνευμονολόγο για αρκετές ημέρες καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία της κλινικής και την ασφαλή νοσηλεία τόσο των ήδη νοσηλευόμενων όσο και των νέων εισαγωγών.
H υπερεφημέρευση σε συνδυασμό με την παρουσία αγροτικών και ειδικευόμενων στα ΤΕΠ, απογυμνώνει την πρωτοβάθμια υγεία και υποβαθμίζει τη δευτεροβάθμια, με την απουσία των ειδικευόμενων από τις κλινικές και τον επωμισμό όλου του φόρτου εργασίας στα τμήματα από τους ειδικούς.
Πιστεύω ότι όλα αυτά οφείλονται στην απουσία πολιτικής απόφασης για ριζική αλλαγή και στην έλλειψη κινήτρων προς τους εξαντλητικά εργαζομένους. Θεωρώ ότι επιβάλλεται η μετατροπή του ΤΕΠ σε τμήμα ειδικών και η στήριξη των κλινικών με μόνιμες θέσεις και κίνητρα εργασίας σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.
Ως διορισμένος στο ΚΥ Αγίας φωτεινής, που επιπρόσθετα υποχρεώνεται να εφημερεύει 4 φορές το μήνα στο ΤΕΠ Ρεθύμνου, αρνούμαι να συμμετάσχω άλλο σε αυτή την θλιβερή παρωδία που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε γεγονότα ανάλογα των Τεμπών.
Με εκτίμηση
Βαρνάβας Δημητριάδης, αγροτικός ιατρός Κέντρου Υγείας Αγίας Φωτεινής».
Πηγή: rethemnosnews.gr