Σε καταγγελία κατά «μιας νέας ‘εταιρική’ πολιτική διακρίσεων, η οποία δημιουργεί συναδέλφους διαφορετικών ταχυτήτων, όσον αφορά στις παροχές σε στέγαση και εντέλει, στις μισθολογικές απολαβές» προέβησαν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο ερχόμενοι, όπως υπογραμμίζουν σε κείμενό τους, σε σύγκρουση «με αποφάσεις και πολιτικές ανώτερων στελεχών της οργάνωσης» που δεν βρίσκονται στο νησί, και οι οποίες, εδώ και καιρό, τους «έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης».
Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν τα ακόλουθα:
«Είμαστε εργαζόμενοι/ες στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.
Όλοι/ες εμείς, που επιλέξαμε να ενεργοποιηθούμε στο πλαίσιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, γνωρίζουμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. Οι υπηρεσίες των γιατρών, νοσηλευτών, διερμηνέων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, οδηγών,καθαριστών, είναι η ουσία της οργάνωσης.
Θεωρούμε ότι η καθημερινή συνεισφορά μας στο έργο της στήριξης προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, είναι άξια προσοχής και σεβασμού.
Βρισκόμαστε, όμως, στη δυσάρεστη θέση να συγκρουστούμε με αποφάσεις και πολιτικές ανθρώπων που δε βρίσκονται εδώ -ανώτερων στελεχών της οργάνωσης- οι οποίες, εδώ και καιρό, μας έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης. Η ανασφάλεια για το εργασιακό μας μέλλον -εν μέσω πανδημίας- και ο φόβος της απόλυσης, λειτουργούν καταθλιπτικά.
Το χειρότερο, όμως, στη ζοφερή αυτή κατάσταση είναι μια νέα ‘εταιρική’ πολιτική διακρίσεων, η οποία δημιουργεί συναδέλφους διαφορετικών ταχυτήτων, όσον αφορά στις παροχές σε στέγαση και εντέλει, στις μισθολογικές απολαβές.
Οι απαράδεκτες εσωτερικές διακρίσεις –εκπορευόμενες από ανώτερα κλιμάκια της οργάνωσης- δημιουργούν ένα ηθικό έλλειμμα στο περιεχόμενο της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που προστίθεται εμβληματικά στα άλλα. Όλα αυτά, την ώρα που στη Λέσβο λαμβάνει χώρα μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Άμεση ανάκληση των απολύσεων και ανανέωση όλων των συμβάσεων την ώρα που τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών παραμένουν ανεπίλυτα.
-Ουσιαστικά μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών, απέναντι στον COVID-19.
-Άμεση ανάκληση της απαράδεκτης πολιτικής μετεγκατάστασης και στέγασης (relocation policy), που εισάγει επιπλέον διακρίσεις ανάμεσα σε συναδέλφους. Επίδομα στέγασης για όλουs!
Οι εργαζόμενοι/ες »