Γιατροί του δρόμου για τα κενά σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας

Οι τραγικές ελλείψεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, πόσο μάλλον στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας νησιών που καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του τουρισμού αλλά και των μόνιμων κατοίκων, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο βλέπει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Νοσοκομεία χωρίς παθολόγους και καρδιολόγους, νησιά όπου τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις καλύπτονται από ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια αλλά και ιατρικές ειδικότητες που καλύπτονται από έναν και μόνο γιατρό είναι η ζοφερή εικόνα σε μεγάλα νησιά, απόρροια της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. «Είμαστε με το ένα πόδι έξω από το ΕΣΥ» λένε στο Documento αποκαμωμένοι υγειονομικοί, που αναγκάζονται πάλι να κουβαλήσουν στις πλάτες τους την υποστελέχωση των δομών. Δεν μπορεί ο κουτσουρεμένος αριθμός προσωπικού, που είναι αδύνατο να καλύψει καλά καλά τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων τους χειμερινούς μήνες, να βγάζει την τετραπλάσια δουλειά το καλοκαίρι που τα νησιά «βουλιάζουν», λένε στο Documento γιατροί και νοσηλευτές από τη Σαντορίνη, τη Νάξο, την Τήνο, τη Σύρο και τη Χίο. «Θέλουμε άμεσα μόνιμο προσωπικό» τονίζουν και ξεκαθαρίζουν ότι το αίτημα δεν υποβάλλεται μόνο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αλλά συνολικά για τις υγειονομικές ανάγκες τόσο του μόνιμου πληθυσμού όσο και των επισκεπτών. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επιλέγει πάλι να ακολουθήσει την τακτική του μπαλώματος για να καλύψει τα κενά, μετακινώντας από νοσοκομεία ή κέντρα υγείας γιατρούς ακόμη και για μερικά 24ωρα. Αυτό γίνεται κυρίως για να αποφορτίσουν τις διαμαρτυρίες λίγο προτού πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ μετά επανατοποθετούν αλλού το διαρκώς μετακινούμενο υγειονομικό προσωπικό.

«Νοσοκομείο χωρίς καρδιολόγο και παθολόγο»

Η κατάσταση του νοσοκομείου Σαντορίνης δεν θυμίζει νοσοκομείο σε νησί που δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ενώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων. «Δεν έχουμε παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο. Είχαμε καρδιολόγο που είχε έρθει με μετακίνηση για περίπου 15 μέρες. Τελείωσαν οι μέρες και έφυγε» αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Βαλεντίνα Δημητρίου.

Στο ερώτημα ποιος θα δει ένα παθολογικό περιστατικό που θα μπει στο νοσοκομείο απαντά: «Θα πας στα επείγοντα, θα δουν τον ασθενή οι αγροτικοί γιατροί που εφημερεύουν και όποιος άλλος γιατρός εφημερεύει, κάποιος γενικός γιατρός. Ενίοτε κάποιος θα δει τα επείγοντα στελεχωμένα και από φοιτητές που έρχονται στο νοσοκομείο, οι οποίοι εννοείται ότι δεν μπορούν να αναλάβουν περιστατικό».

Η κ. Δημητρίου ξεκαθαρίζει ότι «χωρίς καρδιολόγο και παθολόγο δεν υπάρχει νοσοκομείο. Ετσι ακριβώς ευδοκιμούν τα ιδιωτικά στη Σαντορίνη», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε νοσηλευτές, μαίες και τραυματιοφορείς, αλλά και στο τμήμα της καθαριότητας. Μάλιστα όλες αυτές οι τραγικές ελλείψεις καταγράφονται την ώρα που έχει αυξηθεί, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού, ενώ οι τουριστικές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στα ύψη.

Τήνος: «Μπαλώματα» για τις τραγικές ελλείψεις

Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Τήνου, στο νησί που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες αλλά έχει και πολλούς μόνιμους κατοίκους, είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι κατόπιν παραίτησης του ενός και μοναδικού παθολόγου που υπηρετούσε στο ΚΥ η θέση καλύφτηκε τελικά τις προηγούμενες ημέρες με τη γνωστή τακτική του «μπαλώματος», δηλαδή με τη μετακίνηση γιατρού γενικής ιατρικής μέχρι τις 7 Ιουλίου. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απάντηση της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Μονάδων Υγείας Κυκλάδων Δήμητρας Σαλονικιώτου στο ερώτημα ποιος γιατρός θα δει παθολογικό περιστατικό όταν δεν υπάρχει παθολόγος: «Μπορεί να δει τον ασθενή παιδίατρος, καρδιολόγος, μπορεί και ορθοπεδικός, αγροτικοί γιατροί».

Εν τω μεταξύ στο κέντρο υγείας έληξε και η σύμβαση της μίας και μοναδικής μικροβιολόγου και η θέση παραμένει ακάλυπτη από τον Ιανουάριο του 2022. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να μην πραγματοποιούνται πλέον τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις, με συνέπεια την αδυναμία τακτικής παρακολούθησης και πρόληψης. Παράλληλα στο ΚΥ δεν υπηρετεί ειδικός ακτινολόγος παρότι υπάρχει διαθέσιμο μηχάνημα υπερήχων ενώ, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Documento, στο ακτινολογικό υπάρχει μόνο μία τεχνολόγος, με συνέπεια το ακτινολογικό να μη λειτουργεί τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα και φυσικά όταν παίρνει άδεια η υπάλληλος.

«Τα ζητήματα αυτά με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες καθημερινά χρήζουν άμεσης επίλυσης, με κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών, ειδικά ενόψει έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου» αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε επιστολή τους προς την αρμόδια ΥΠΕ.

«Ενα ασθενοφόρο για όλη τη Χίο»

Σε ένα νησί με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις τη βραδινή και την απογευματινή βάρδια καλύπτει μόλις ένα ασθενοφόρο. «Για όλο το νησί υπάρχει ένα πλήρωμα ασθενοφόρου το βράδυ και άλλο ένα το απόγευμα. Δηλαδή από τις 3 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. και από τις 11 μ.μ. έως τις 7 το πρωί» περιγράφει η γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Χίου Ολυμπία Κουβαρά.

Παράλληλα, όπως εξηγεί, «το 40% των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο της Χίου είναι κενές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό». Συνεχίζει σημειώνοντας: «Εχουμε πολλές ειδικότητες που απουσιάζουν από το νοσοκομείο, όπως αυτή του ογκολόγου, παρόλο που δημιουργήθηκε τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας και Χημειοθεραπείας. Ή όπως αυτή του ενδοκρινολόγου, παρόλο που ο σακχαρώδης διαβήτης και τα μεταβολικά νοσήματα είναι σε έξαρση. Δεν έχουμε επίσης ρευματολόγο αλλά ούτε φυσίατρο». Την ίδια ώρα υπάρχουν ειδικότητες που καλύπτονται μόνο από ένα γιατρό, για τον οποίο δεν υπάρχει αντικατάσταση όταν πάρει άδεια. «“Μονές” ειδικότητες είναι ο νευρολόγος, ο νευροχειρουργός και ο αιματολόγος» λέει η κ. Κουβαρά.

Εν τω μεταξύ μπορεί το νοσοκομείο να έχει μαγνητικό τομογράφο, αλλά δεν έχει γιατρό, όπως αναφέρει η ίδια, για να κάνει διαγνώσεις, ενώ ο μαστογράφος είναι χαλασμένος εδώ και μήνες. Στο ερώτημα πού πάνε οι γυναίκες για τη μαστογραφία η ίδια απαντά: «Ιδιωτικά, αν έχουν να πληρώσουν, διαφορετικά αναβάλλουν την εξέταση, με όποιες επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Με δεδομένο ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα κέντρα υγείας υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό, το αποτέλεσμα είναι να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους, δηλαδή την πρόληψη» καταλήγει.

Σύρος: Με μετακινήσεις 24ωρες καλύπτουν τα κενά

Εν τω μεταξύ το νοσοκομείο Σύρου, νοσοκομείο αναφοράς για όλα τα γύρω νησιά, δηλαδή το νοσοκομείο όπου γίνονται οι διακομιδές ασθενών από τα νησιά των Κυκλάδων, στενάζει πάλι από ελλείψεις. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι ενημερώνουν τους πολίτες της Σύρου ότι αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν συνέβη ξανά. Συγκεκριμένα εξηγούσαν ότι λόγω αναρρωτικής άδειας και των δύο εργαστηριακών γιατρών –μίας μόνιμης και μίας επικουρικής– που είχαν απομείνει στο νοσοκομείο, αντί των έξι που προβλέπονται, ασθενείς εξυπηρετήθηκαν αρχικά από ιδιώτη γιατρό.

«Μέχρι την περασμένη Τρίτη οι πολίτες μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από μία βιοπαθολόγο που μετακινήθηκε από το Αττικό Νοσοκομείο για εννέα ημέρες και ένα γιατρό που επέστρεψε στη θέση από μετακίνηση για λίγες μέρες. Εν τω μεταξύ, όπως ενημερωθήκαμε, και η μία εκ των δύο βιοπαθολόγων που έλειπε αρχικά με αναρρωτική τελικά διορίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Mε λίγα λόγια, έχουμε μείνει με μία μόνιμη που συνεχίζει να απουσιάζει λόγω αναρρωτικής και οι ανάγκες καλύπτονται για λίγα 24ωρα με τη γνωστή μέθοδο των μετακινήσεων» εξηγεί στο Documento η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κατερίνα Καλογεράκη. Το υπουργείο Υγείας και η 2η ΔΥΠΕ παραμένουν συνεπείς στις εξαγγελίες τους και δεν προχωρούν σε καμία ενέργεια εξεύρεσης μόνιμης λύσης, καταλήγουν οι εργαζόμενοι, που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πολύ απαιτητικό καλοκαίρι.

«Η κυβέρνηση μετατρέπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε περιοδεύοντα θίασο»

Μπορεί από την προηγούμενη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης να καταγγέλλουν μπαράζ μετακινήσεων γιατρών προκειμένου να καλυφτούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας, ωστόσο η ίδια διαδικασία, όπως εξηγούν στο Documento, συνεχίζεται σταθερά, μεταφέροντας, όπως λένε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

«Καθημερινότητα που βιώνουν δεκάδες συνάδελφοί μας, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, αποτελούν τα “φύλλα πορείας” που λαμβάνουν την προηγούμενη μέρα για μονοήμερη μετακίνηση και εφημέρευση σε νοσοκομεία που απέχουν ως και 200 χιλιόμετρα μακριά» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Σημειώνουν αναλυτικά και συγκεκριμένα παραδείγματα: «Ακτινολόγοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετακινούνται προς το νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγοι προς νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, παθολόγος από Παπανικολάου στο νοσοκομείο Φλώρινας, παθολόγοι από ΨΝΘ στην Πτολεμαΐδα. Επίσης οι ακτινολόγοι των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ καλούνται να γνωματεύουν καθημερινά εξ αποστάσεως τις εξετάσεις αξονικού τομογράφου που διενεργούνται στο νοσοκομείο Πολυγύρου!».

«Η κυβέρνηση μετατρέπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε περιοδεύοντα θίασο για την κάλυψη των τεράστιων κενών που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετεί η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» αναφέρει η ΕΝΙΘ. «Ανοίγουν “τρύπες” στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία λειτουργούν στο όριο και χρειάζονται τα ίδια ενίσχυση, για να κλείσουν αναποτελεσματικά “τρύπες” σε άλλα νοσοκομεία. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δημιουργούν τεράστια σωματική και οικονομική εξουθένωση στους συναδέλφους, αλλά πολύ περισσότερο υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των υπόλοιπων νομών» λένε οι γιατροί.

«Οι “ήρωες” της υγείας δεν μπορούν καν να προγραμματίσουν την καλοκαιρινή τους άδεια έπειτα από μήνες αναστολής αδειών λόγω Covid. Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι έτσι εξωθεί πολλούς γιατρούς που θεωρούν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στον άρρωστο όσα χρειάζεται ή που δεν αντέχουν άλλο στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, στην έξοδο από το ΕΣΥ, οδηγώντας σε παραπέρα υποστελέχωση» καταλήγουν.

 

Ετικέτες