Η εστίαση άνοιξε, τώρα σειρά παίρνει το άνοιγμα του Τουρισμού, στις 15 Μάιου που μοιάζει ήδη με χαμένο στοίχημα τουλάχιστον για το Μάιο και τον Ιούνιο…
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι που μετρούν τον τουρισμό θεωρούν ότι ο Μάιος είναι οριστικά χαμένος ενώ ο πήχης των προσδοκιών για τον Ιούνιο τίθεται, μάξιμουμ, στο 30% σε σχέση με το 2019… Στο ίδιο απαισιόδοξο μήκος κύματος κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων η οποία σε επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας γνωστοποιεί ότι οι κρατήσεις είναι ακόμη σε μηδενικό σημείο. Μάλιστα, στην ίδια επιστολή προβαίνουν στην εκτίμηση ότι μόνο αν υπάρξει σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας αλλά και στις βασικές τουριστικές αγορές θα υπάρξει αξιόλογη τουριστική κίνηση τον Ιούλιο.
Κανένας τουρίστας από Μ. Βρετανία
Η μεγάλη στόχευση του υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη για εισαγωγή φθηνών τουριστών από τη Βρετανία, με το άνοιγμα του Τουρισμού χάνεται στα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς. Ήταν τέλος Σεπτεμβρίου 2020 όταν εξεδόθη οδηγία από την βρετανική κυβέρνηση που έθετε σε καραντίνα όσους τουρίστες έρχονταν από διακοπές από 7 ελληνικά νησιά… Έτσι μπορεί η Μεγάλη Βρετανία φέτος, να ανοίγει τις πύλες της για διακοπές στο εξωτερικό στους βρετανούς στις 17 Μαϊου, αλλά ανακόπτει έως απαγορεύει το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.
Δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου επιμένουν ότι η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, Ιταλία αλλά και η Γαλλία θα βρίσκονται εκτός της πράσινης λίστας της βρετανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον βρετανό πρωθυπουργό «θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα πρώτο άνοιγμα από τις 17 Μαΐου ωστόσο μεγάλη, πράσινη λίστα χωρών χωρίς καραντίνα μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου εισροή κρουσμάτων από το εξωτερικό». Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι ο Μπόρις Τσόνσον βάλει και εναντίον της αλλοπρόσαλλης πολιτικής, των Μητσοτάκη-Θεοχάρη, του καταστροφικού διδύμου δηλαδή για τον τουρισμό που εξήγαγε κρούσματα covid από τα ελληνική νησιά την θερινή περιόδο του περασμένου έτους με αποτέλεσμα η Μ. Βρετανία να αναγκαστεί, στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2020, να βάλει τους πολίτες της που έρχονταν από Ελλάδα σε καραντίνα 14 ημερών. Τα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν ότι το άνοιγμα προς Ελλάδα δεν αναμένεται πριν το τέλος Ιουνίου… Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα η πρώτη πράσινη λίστα θα περιλαμβάνει τις χώρες Μάλτα, Γιβραλτάρ, Σεϋχέλλες, Ισραήλ και ίσως την Πορτογαλία.
Μαύρες οι προοπτικές και φέτος
Όλα αυτά δίνουν μία μαύρη προοπτική για τον τουρισμό, ο οποίος δύσκολα θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο των 9 δις ευρώ (το 50% δηλαδή του 2019) το 2021, με τα μεγέθη να κινούνται και το 2021 κοντά σ’ αυτά του 2020. Ακόμη και αν επιτευχθεί η πρόβλεψη του 30% για το μήνα Ιούνιο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του περασμένου έτους είχαν εισέλθει από το άμεσο τουριστικό προϊόν στην ελληνική οικονομία 800 εκ ευρώ (ενώ φέτος λόγω των τραγικών επιλογών στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα έσοδα ήταν μηδενικά). Ετσι και παρότι άνοιξε ο τουρισμός τον Ιούλιο, το 2020 το καταστροφικό δίδυμο των Μητσοτάκη-Θεοχάρη (είχε θέσει και τότε στόχο τα 9 δις ευρώ) κατάφερε να εισρεύσουν συνολικά από τον τουρισμό, μόλις 4,3 δις ευρώ. Ετσι μπορεί οι τουριστικοί παράγοντες να προβλέπουν εισπράξεις περί τα 7 δις ευρώ ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι μάλλον θα κινηθούμε προς τα 5 δις ευρώ.