Γιατί το σπανάκι έχει… κακή σχέση με τα δόντια μας;

Γιατί το σπανάκι έχει… κακή σχέση με τα δόντια μας;

Ακόμα και όσοι τρελαίνονται να τρώνε σπανάκι και αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες τροφές τους δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν δυσανασχετήσει με την αίσθηση που πολλές φορές αφήνει στα δόντια. Αν το έχετε νιώσει και εσείς μην αγχώνεστε: φταίει το σπανάκι και όχι τα δόντια σας!

Όπως έχει αποδειχθεί η αίσθηση αυτή είναι αποτέλεσμα των υψηλών ποσοτήτων οξαλικού οξέος που περιέχονται μέσα στο σπανάκι. Το συγκεκριμένο οξύ είναι ένα φυσικό χημικό που το συναντάμε σε πλήθος φυτών και λαχανικών. Στο σπανάκι όμως περιέχονται πολύ πιο υψηλές ποσότητες από το συνηθισμένο.

Αυτό είναι ένα αρνητικό που χαρακτηρίζει το σπανάκι καθώς η τόσο μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος παρεμποδίζει το σώμα να απορροφά να θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει πως όταν τρώμε σπανάκι μειώνεται κατά πολύ η πρόσληψη ασβεστίου -που είναι βασικό συστατικό του σπανακιού- από τον οργανισμό μας.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την αρνητική αίσθηση που αφήνει στα δόντια το σπανάκι. Η Τζένιφερ Μόλτονι, διοικητική συντονίστρια του Τμήματος Στοματολογίας του Χάρβαρντ τονίζει πως όταν μασάμε σπανάκι, το ασβέστιό του βρίσκεται στο σάλιο μας και σε συνδυασμό με το οξαλικό οξύ, δημιουργούνται κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου. Αυτοί οι κρύσταλλοι κολλάνε στα δόντια σας.

«Είναι λες και μικροσκοπικοί κρύσταλλοι έχουν περικυκλώσει το στόμα σου και αυτή η σύνθηκη σου προκαλεί μια ενοχλητική αίσθηση», τονίζει ο Τζιμ Κόρελ, καθηγητής φυτολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσας.

Το κύριο ερώτημα βέβαια είναι αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την συγκεκριμένη αίσθηση. Η απάντηση είναι πως όχι. Απλά πρέπει να το αποδεχθούμε και να φάμε όσο σπανάκι μπορούμε και θέλουμε.

Σε περίπτωση βέβαια που παρατηρήσουμε πως μας προκαλείται μόνιμη πέτρα στα δόντια είναι προφανές πως πρέπει να μιλήσουμε με τον οδοντίατρό μας.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter