Γιατί τo Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που έκανε το Bitcoin επίσημο νόμισμα

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου το Ελ Σαλβαδόρ έγινε το πρώτο κράτος στην Ιστορία που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα μαζί με το δολάριο. Πλέον οι κάτοικοι της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το νόμισμα για όλες τις συναλλαγές τους, όπως η πληρωμή δανείων και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος ήταν του 40χρονου προέδρου της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε. Ο ίδιος ευελπιστεί με αυτή τη κίνηση να μεγεθύνει το ΑΕΠ της χώρας δια της προσέλκυσης επενδύσεων καθώς και μέσω της αποφυγής των διατραπεζικών παρακρατήσεων (το 25% του ΑΕΠ τις χώρα οφείλεται στα εμβάσματα από το εξωτερικό), να ενσωματώσει περισσότερους πολίτες στο τραπεζικό σύστημα (μόλις το 30% των κατοίκων του Ελ Σαλβαδόρ έχουν τραπεζικό λογαριασμό) και να απλοποιήσει το σύστημα των πληρωμών.

Οι προκλήσεις

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, ριψοκίνδυνο και ιστορικό σχέδιο. Η υιοθέτηση του Bitcoin προϋποθέτει καταρχάς κάλυψη διαδικτύου σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, το Ελ Σαλβαδόρ δεν απολαμβάνει τέτοιας έκτασης υπηρεσίες, οι ενεργειακές απαιτήσεις για την «εξόρυξη» Bitcoin είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και κοστοβόρες ενώ η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι ευρεία. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος ωφελημένος θα είναι οι απανταχού εγκληματίες του «λευκού κολάρου», οι ναρκέμποροι και οι μαφιόζοι αφού η χρήση κρυπτονομισμάτων είναι εκτεταμένη ώστε να ξεπλυθεί το μαύρο χρήμα.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να απαντήσει στις παραπάνω προκλήσεις μετατρέποντας τα ηφαίστεια της χώρας σε πηγές ενέργειας, μέσω γεωθερμικής άντλησης ενέργειας. Ήδη η αρμόδια δημόσια εταιρεία έχει διαταχθεί να ξεκινήσει τις σχετικές μελέτες ώστε να προχωρήσει το όλο εγχείρημα.

Το ΔΝΤ από τη μεριά του θεωρεί ότι η νέα νομισματική πολιτική του Ελ Σαλβαδόρ δημιουργεί σοβαρά ρίσκα στην οικονομία της χώρας, διότι το Bitcoin δεν είναι ένα σταθερό νόμισμα ενώ δεν υπάρχει εμπειρία διαχείρισης τέτοιων νομισμάτων. Συνακόλουθα το ΔΝΤ μείωσε το αξιόχρεο του κράτους της Κεντρικής Αμερικής.

Ετικέτες