Γιατί τέτοια επίμονη προσπάθεια κύριε Πρόεδρε της Βουλής;

Πολιτική αναστάτωση δημιουργεί στο ΣΥΡΙΖΑ – και, πολύ περισσότερο, στους βουλευτές του που είναι μέλη της Επιτροπής Κανονισμού – η μεθόδευση της διοίκησης της Βουλής ώστε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τετάρτη στις 14:00, να επιλέξουν για τη θέση του Προϊσταμένου στην κρίσιμη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου την «κοινή εκλεκτή» της διοίκησης και του «βαθέως κράτους της Δεξιάς» στη Βουλή κα Αντιγόνη Περιφάνου έναντι της πετυχημένης νυν Προϊσταμένης και προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ κας Ελένης Τζίνη.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει στο ακέραιο σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας Documento και του documentonews.gr που αποκάλυπταν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τις «χειρουργικές μοριοδοτήσεις» από την Ειδική Επιτροπή Επιλογής προκειμένου, στη συγκεκριμένη Γενική Διεύθυνση, να εμφανιστεί η κα Περιφάνου ως πρώτη στην τελική τριάδα από την οποία η Επιτροπή Κανονισμού θα επιλέξει τη νέα Προϊσταμένη.

Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τις αποκαλύψεις μας για προσωπική συμφωνία της διοίκησης της Βουλής με τη ΝΔ, ώστε, με μεροληπτικές διαδικασίες, να παραμείνει αναλλοίωτος υπέρ της ΝΔ ο συσχετισμός στις τέσσερις Γενικές Διευθύνσεις (3:1). Και δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της Βουλής εμφανίζεται σε αδιατάρακτη σύμπνοια με τη ΝΔ. Υπενθυμίζουμε και το προηγούμενο της εκλογής των μελών του ΕΣΡ.

Η προφορική συνέντευξη, όπως είχαμε επισημάνει στα δημοσιεύματά μας, ήταν το «χειρουργείο» της διοίκησης της Βουλής για να επιβάλει τις προσυμφωνημένες επιλογές της. Συγκεκριμένα, ενώ στον πίνακα τυπικών προσόντων και προϋπηρεσίας η κα Περιφάνου είχε καταταγεί δεύτερη, υπολειπόμενη με τη σημαντική διαφορά των 314,6/1000 μορίων από την πρώτη και προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ κα Ελένη Κιούση, η κατά μόνας προφορική συνέντευξη την… εκτόξευσε στην πρώτη θέση – και μάλιστα με διαφορά 11,8 μορίων στο τελικό σύνολο. Για να συμβεί αυτό, η κάτοχος βασικού πτυχίου κα Περιφάνου έπρεπε να λάβει τουλάχιστον 954,25/1000 μόρια – δηλαδή, να πιάσει ταβάνι – ενώ η κάτοχος διδακτορικού κα Κιούση να καθηλωθεί το πολύ στα 607/1000 μόρια. Όπερ – και ω του θαύματος – εγένετο!!

Υπογραμμίζουμε ότι μεταξύ των επτά μελών που έδωσαν στην κα Περιφάνου τα μόρια που της έλειπαν είναι και η για πολλά χρόνια υφιστάμενή της και αιρετή εκπρόσωπος των εργαζομένων στο υπηρεσιακό συμβούλιο με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Στην πορεία προς το «χειρουργείο» των προφορικών συνεντεύξεων είχαν προηγηθεί τα εξής δύο γεγονότα, ενδεικτικά προθέσεων: πρώτον, η διοίκηση της Βουλής είχε απορρίψει προφορικά το έγγραφο αίτημα του ΠΑΣΟΚ ώστε, μέλη της Επιτροπής Κανονισμού να παρίστανται στις προφορικές συνεντεύξεις ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα λόγου, για λόγους διαφάνειας και αμεροληψίας, υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων της εφημερίδας Documento και του documentonews.gr. Δεύτερον, η «περίφημη» Ειδική Επιτροπή Επιλογής, αγνοώντας πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε απορρίψει την ένσταση της νυν Γενικής Διευθύντριας κας Ελένης Τζίνη για τη μη αναγνώριση του μεταπτυχιακού της. Η τελική κατάταξη των υποψηφίων, που φέρνει τη Γενική Διευθύντρια στην τρίτη θέση, πίσω από τις κυρίες Περιφάνου και Κιούση, ουσιαστικά σηματοδοτεί την πρόθεση της διοίκησης να την παύσει, ενάμιση χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας της, και να την αντικαταστήσει με εκείνην που θα επέλεγε η ΝΔ, εάν κυβερνούσε αυτοδύναμη.

Πολλοί θυμούνται ακόμα ότι, σε περιστατικά παρατυπιών και παραβάσεων του Κανονισμού της Βουλής από τα Προεδρεία της ΝΔ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η κα Περιφάνου ήταν η Προϊσταμένη της υπηρεσίας που υποστηρίζει το Προεδρείο επί της έδρας κατά τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Ενδεικτικά καταγράφουμε κάποια από αυτά τα περιστατικά:

§ Η ψευδής ανακοίνωση ότι είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία άρθρο νομοσχεδίου που είχε ψηφίσει μόνον η ΝΔ και είχαν καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η τότε αντιπολίτευση (άρθρο 30 για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στις 6 Μαρτίου 2014). Μετά την υποβολή ένστασης ακυρότητας της ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το σάλο που προκλήθηκε, ο αρμόδιος υπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το άρθρο.

§ Η μεθόδευση για τη διακοπή της συνεδρίασης, πέραν της χρονικής προθεσμίας που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, λόγω έλλειψης πλειοψηφίας κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου 2013-2016, στις 7 Νοεμβρίου 2012.

§ Η ψευδής ανακοίνωση ότι είχε γίνει δεκτό, με ονομαστική ψηφοφορία που είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο 4 νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη συζήτηση της 1ης Νοεμβρίου 2012. Ο προεδρεύων, τότε Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, υποστηριζόμενος από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και προστατευόμενούς του, Αθανάσιο Θεοδωρόπουλο και Αντιγόνη Περιφάνου, είχε καταγγελθεί από τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Ο κ. Καμμένος είχε, επίσης, χαρακτηρίσει τον κ. Θεοδωρόπουλο «κυβερνητικό γκαουλάιτερ» και είχε ζητήσει την αποπομπή του για παραπλάνηση του Προεδρεύοντα.

§ Η εκτεταμένη νοθεία που είχε καταγραφεί σε βίντεο του Καναλιού της Βουλής και είχε καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ, στην τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 27 Μαΐου 2008. Οι βουλευτές της ΝΔ Πατριανάκου, Αγοραστός, Μπουγάς και Τραγάκης είχαν πρωταγωνιστήσει στην αντικατάσταση των «εκτός γραμμής» ψηφοδελτίων.

Τα πράγματα έχουν, πλέον, σχηματοποιηθεί και η εικόνα είναι ξεκάθαρη: η μεθοδευμένη παράδοση στη ΝΔ της κρίσιμης για τη θεσμική και δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου Γενικής Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Έργου.

Σαφές είναι, όμως, και το ερώτημα: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής Κανονισμού θα συμπράξουν με την ψήφο τους σε αυτήν την αναξιοκρατική, άδικη και επίφοβη επιλογή, σε μια οιονεί πολιτική θέση, παρά τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους; Ή θα ζητήσουν τους φακέλους όλων των υποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση, ώστε να αποκαταστήσουν οι ίδιοι την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη; Αναμένουμε και θα επανέλθουμε.

Ετικέτες