Γιατί τα 500ευρα έγιναν… πετσετάκια

Σουπερμάρκετ, βενζινάδικα, πολυκαταστήματα και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχουν «υποκαταστήσει» τις τράπεζες για όσους είχαν αποσύρει τα χρήματά τους πριν από τα capital controls και τώρα εμφανίζονται να «σπάνε» τα 500ευρα που είχαν κάτω από το στρώμα.

Είναι πολύ συχνό πλέον το φαινόμενο καταναλωτές να πληρώνουν με 500ευρα για τις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειάς τους, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα τραπεζικά γκισέ φοβούμενοι τις ερωτήσεις τύπου «πόθεν έσχες» των τραπεζοϋπαλλήλων και την προμήθεια που ζητάει η τράπεζα για να χαλάσει τα μεγάλα χαρτονομίσματα. Αυτό αναφέρουν πηγές από τα σουπερμάρκετ, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο μέρος των αγορών. Σε κάθε περίπτωση τα λεφτά από τα στρώματα αρχίζουν να επιστρέφουν στις τράπεζες διά της πλαγίας οδού, δηλαδή μέσω της κατανάλωσης. Και οι καλύτεροι «σαράφηδες» για την περίπτωση αυτή δεν είναι άλλοι από τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις, ακόμη και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, από τη στιγμή που η χρηματοδότηση της αγοράς μέσω των τραπεζών έχει μειωθεί στο 30% από 80% που ήταν το 2009. Που σημαίνει ότι οι αγορές αυτοκινήτων γίνονται πλέον και με μετρητά. Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνουν την τάση αυτή.

Τι κάνουν οι τράπεζες;

Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος εν μέσω των κεφαλαιακών ελέγχων, οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν το 500ευρω ή τα 500ευρα που διαθέτουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό ή μέσω ATM. Αν όμως θελήσουν να το χαλάσουν (να κάνουν ψιλά) στο τραπεζικό γκισέ θα πρέπει να πληρώσουν προμήθεια 1% ή πέντε ευρώ, εφόσον πρόκειται για 500ευρω. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν την προμήθεια προς τις τράπεζες ή υπό τον φόβο να μπλέξουν σε άλλες περιπέτειες, εάν πρόκειται για πολλά 500ευρα, επιλέγουν τη σίγουρη λύση να το χαλάσουν στο σουπερμάρκετ ή το βενζινάδικο. Σημειωτέον ότι το βαρύ αυτό νόμισμα τελεί υπό απόσυρση μέχρι το τέλος του 2018 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ανοδικά καταθέσεις και λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των καταθέσεων, τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων περισσότερα από 512 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις επιχειρήσεις. Κι αν η άποψη ότι η αύξηση των καταθέσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι καταθέτες βγάζουν τα λεφτά από το στρώμα και τα ρίχνουν στην κατανάλωση, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν αν μη τι άλλο θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών των λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο ο δείκτης κύκλου εργασιών του λιανεμπορίου δείχνει άνοδο 8,1% και σε ετήσια βάση τρέχει με αύξηση πάνω από 3%. Από τον Μάιο στον Ιούνιο δε, ο δείκτης κύκλου εργασιών (τζίρου) των σουπερμάρκετ δείχνει αύξηση 8%, των πολυκαταστημάτων 7%, στην ένδυση και την υπόδηση 3,9% και στον οικιακό εξοπλισμό πάνω από 9%. Πριν από δύο χρόνια, με εξαίρεση τα σουπερμάρκετ, οι σχετικοί δείκτες ήταν μειωμένοι 6,4% για τα πολυκαταστήματα, 3,5% για τον οικιακό εξοπλισμό και 11,9% για την ένδυση και την υπόδηση.   

Ετικέτες