Γιατί στο κρύο… τρέχει η μύτη μας ακόμα και όταν δεν είμαστε άρρωστοι;

Γιατί στο κρύο… τρέχει η μύτη μας ακόμα και όταν δεν είμαστε άρρωστοι;

Μια μύτη που στάζει σαν μια βρύση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους τον χειμώνα και ειδικά για εκείνους με χρόνια αλλεργική ή μη αλλεργική ρινίτιδα.

Πρόσφατα, για τις ανάγκες μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Annals of Allergy», οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι βιώνουν σε κάποιο βαθμό τη συγκεκριμένη πάθηση ενώ το 48% ότι υπέφεραν από κάτι παρόμοιο.

Πρέπει να ξέρουμε ότι η υγρή μύτη είναι ένας μηχανισμός σωματικής άμυνας. Η μύτη άλλωστε χρησιμεύει με δυο τρόπους στον οργανισμό:

Πρώτον, φιλτράρει τα βακτηρίδια ώστε να μην φτάσουν στους πνεύμονές μας και δεύτερον, ζεσταίνει τον κρύο αέρα που εισπνέουμε πριν φτάσει στους πνεύμονές μας.

«Τα υγρά της μύτης επιβραδύνουν την κίνηση των βλεννών που μας κάνουν να αρρωσταίνουμε», τονίζει ο γιατρός Μάρεϊ Γκρόσαν. Με άλλα λόγια, η υγρή μύτη ουσιαστικά σας κρατάει υγιείς.

Όταν το «κακό» έχει παραγίνει και το συνάχι της μύτης είναι εξαιρετικά έντονο, ουσιαστικά η μύτη σας εργάζεται υπερωρίες για να παράγει περισσότερα υγρά και να διώξει τα βακτήρια.

Υγρή μύτη;

Σημαίνει αυτό πως πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε υγρή μύτη; Όχι, καθώς υπάρχουν και… εναλλακτικές. Ο Δρ Γκρόσαν συμβουλεύει: «Πιείτε ένα ζεστό πράσινο τσάι και εισπνεύστε την μυρωδιά του. Θα διεγείρει τους αισθητήρες της μύτης σας πολύ αποτελεσματικά».

Η μύτη μας τρέχει το χειμώνα και για έναν ακόμα σκοπό: να καταπολεμήσει τον στεγνό αέρα, που εισπνέουμε. «Πρέπει να υγραίνουμε τον αέρα που αναπνέουμε», λέει ο γιατρός Εσάν Αλί. «Τον χειμώνα ο αέρας είναι πολύ ξηρότερος από ό, τι το καλοκαίρι και γι’ αυτό οι μύτες μας αντιδρούν με την παραγωγή περισσότερων εκκρίσεων και βλέννας για να βοηθήσουν να υγρανθεί ο αέρας στο επίπεδο που χρειάζεται το σώμα μας», ξεκαθαρίζει και δίνει μια… άλλη οπτική στο ενοχλητικό κατά τα άλλα ζήτημα της μύτης που τρέχει.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter