«Γιατί πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ» – Το άρθρο Κασσελάκη στο Documento που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες πριν τη μομφή στην ΚΕ

«Γιατί πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ» – Το άρθρο Κασσελάκη στο Documento που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες πριν τη μομφή στην ΚΕ

Τα τελευταία πέντε χρόνια αντιµετωπίζουµε µια ασφυκτική κατάσταση διαρκούς αναβολής του αναγκαίου εκσυγχρονιστικού µετασχηµατισµού της χώρας µε κύρια αιτία τη διακυβέρνησή της από τη Νέα ∆ηµοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Εάν δεν αλλάξουµε, η χαµένη πενταετία θα µετατραπεί σε ένα χαµένο µέλλον.

Μεταπηδώντας µε ευκολία από την αλαζονεία του 41% στην έπαρση του 28%, η συντηρητική, δεξιά κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη επιµένει να αυτοθαυµάζεται για το αποτυχηµένο «επιτελικό κράτος». Με νεοφιλελεύθερη ορµή, µε εθνικιστικές «πινελιές» και µε παρωχηµένες οικονοµικές απόψεις, που προκρίνουν την αυτορρύθµιση των αγορών, καταφέρνει µια εξακολουθητική ζηµιά για τον τόπο µας σε θεσµικό, οικονοµικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αξιοκρατία και η ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες είναι έννοιες κενές περιεχοµένου. Η γραφειοκρατία «ψηφιοποιήθηκε», αλλά δεν µειώθηκε. Η κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος πρόνοιας, η ελευθερία του Τύπου, οι δηµοκρατικές ελευθερίες υπονοµεύτηκαν στο εσωτερικό και έγιναν αιτίες διασυρµού της Ελλάδας στο εξωτερικό, µε πλήρη ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης. Ζήσαµε όλοι την προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών για τα Τέµπη, τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, τη µυστική διπλωµατία Μητσοτάκη, τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών µε επιτελική και στρατηγική ανικανότητα.

Το οικονοµικό και κοινωνικό τέλµα έθεσε την κυβέρνηση σε µια αναπότρεπτη πορεία κοινωνικής απονοµιµοποίησης. Στην Ελλάδα που ζει ο Κυρ. Μητσοτάκης οι τιµές των τροφίµων αποκλιµακώνονται, η ενεργειακή ακρίβεια είναι πρόσκαιρη, το ΕΣΥ είναι πρώτη προτεραιότητα. Στην πραγµατική Ελλάδα οι λογαριασµοί του ηλεκτρικού ρεύµατος είναι µόνιµος εφιάλτης, η αναγκαία χειρουργική επέµβαση στο ΕΣΥ θα καθυστερήσει µήνες εάν δεν υπάρχουν χρήµατα και το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας. Είναι η Ελλάδα της πρωτόγνωρης ακρίβειας, της µειωµένης αγοραστικής δύναµης, της υψηλής ανεργίας, του υψηλού δηµόσιου χρέους και της χειρότερης καθαρής επενδυτικής θέσης (ΝΙΙΡ) στην ΕΕ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι βγήκε αποδυναµωµένος από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του ως αξιωµατική αντιπολίτευση. Κατέθεσε προτάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, ανέδειξε την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Επέµεινε στην αριστερή του ταυτότητα και την ευρεία προοδευτική οπτική του, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Πρότεινε ολοκληρωµένες, καλά επεξεργασµένες λύσεις για την αντιµετώπιση της ακρίβειας, για µια δίκαιη και αναπτυξιακή φορολόγηση, για το στεγαστικό πρόβληµα, για τη στήριξη των αγροτών, για την αναβάθµιση του δηµόσιου συστήµατος υγείας και την προστασία της παιδείας. Εκανε προτάσεις για τα ζητήµατα της έµφυλης βίας και των δικαιωµάτων. Στάθηκε µε έµφαση στο ζήτηµα της ασφάλειας των πολιτών, όταν η κυβέρνηση αδρανούσε.

Φυσική συνέχεια αυτής της παραγωγής ιδεών και προτάσεων είναι η θέση µας για το «έξυπνο κράτος», που θα ανακατευθύνει τις δηµόσιες δαπάνες προκειµένου να συµβάλουν σε µια πολλαπλασιαστική οικονοµία, µε κοινωνικό, φιλολαϊκό πρόσηµο. Επιδιώκουµε ένα σύγχρονο κράτος, φορέα µιας ορθολογικής κοινωνικής πολιτικής. Μια οικονοµία της ασφάλειας µε πυξίδα την θεσµική εξυγίανση, την εξάλειψη των ανισοτήτων, την ανασυγκρότηση της µεσαίας τάξης, την αναστροφή του δηµογραφικού προβλήµατος.

Τις µεγάλες τοµές που απαιτούνται µπορεί να τις εγγυηθεί µόνο µια προοδευτική λύση κι ο καταλύτης γι’ αυτήν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ως ισχυρή κυβερνητική δύναµη. Αλλά για να µετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν φορέα φιλολαϊκής ανατροπής, οφείλει προηγουµένως να αλλάξει και ο ίδιος. Μόνο έτσι θα µπορέσει να αποκαταστήσει τη σχέση του µε την κοινωνία, να γίνει η φωνή των αδικηµένων, να ενεργοποιήσει προοδευτικές κοινωνικές οµάδες που έχουν αδρανοποιηθεί από την απογοήτευση αλλά παραµένουν το κλειδί των προοδευτικών εξελίξεων. Το 2019 δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ η λαϊκή εντολή να αλλάξει. Σήµερα εκπέµπεται ένα αγωνιώδες µήνυµα συνολικής αλλαγής του τόπου. Αυτό προϋποθέτει µια σύγχρονη Αριστερά, η οποία θα εκτείνεται από την ευρωπαϊκή Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο και θα µπορεί να απευθύνει κάλεσµα συνεργασίας σε όλες τις προοδευτικές δυνάµεις.

Γι’ αυτό τα αλλάζουµε όλα, παρά τις δυσκολίες της µετάβασης και τον πρωτοφανή πόλεµο που δέχοµαι προσωπικά, αν και ποτέ δεν έκρυψα ποιος είµαι και τι θέλω. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει δοµή και λειτουργία, να επανασυστηθεί στους Ελληνες πολίτες ως µια αξιόπιστη πολιτική δύναµη θετικών προοδευτικών εξελίξεων για το σύνολο της κοινωνίας. Με διαδικασίες που θα αναδεικνύουν τη γνώµη των µελών και των φίλων του, διάφανες, δηµοκρατικές, απλές και αποτελεσµατικές. ∆εν αντέχουµε άλλους βυζαντινισµούς και µάχες χαρακωµάτων στο εσωτερικό για εφήµερες «νίκες» που δεν έχουν καµία σχέση µε τις ανάγκες του λαού και µε τις αγωνίες των µελών µας.

Ο χρόνος πιέζει. Ηρθε η ώρα του µετασχηµατισµού µας σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό πολιτικό φορέα στο κέντρο της κοινωνικής Ευρώπης. Μόνο έτσι µπορούµε να εκπληρώσουµε και τον στόχο µας για την αλλαγή της ζωής του ελληνικού λαού προς το καλύτερο.

Διαβάστε επίσης

Πάλι υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία της ΕΛΑΣ σε δίκη της Greek Mafia

Κομισιόν: Παζλ για δυνατούς λύτες τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια – Τα φαβορί για τις θέσεις κλειδιά

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Ξανά στο εδώλιο ο Λιγνάδης – Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για βιασμούς ανηλίκων

Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική – 24ωρη απεργία του ΣΑΤΑ

Στην Αθήνα ο Τσεντί Οσμάν – Αυτή είναι η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter