Γιατί πήρε φωτιά η μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής

Γιατί πήρε φωτιά η μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής

Η τραγωδία των αμάχων σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και οι αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις

Επιµέλεια: Χρήστος Στασινόπουλος

 

Το πρωί του περασµένου Σαββάτου τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων βοµβάρδιζαν µε πληροφορίες σχετικά µε επίθεση ενόπλων στο Ισραήλ. Οι ώρες περνούσαν και οι αναφορές πλήθαιναν και θέριευαν, όµως κανείς δεν µπορούσε να φανταστεί ότι  η επίθεση αυτή αφορούσε τη µεγαλύτερη αναζωπύρωση του παλαιστινιακού και τον πιο αιµατηρό απολογισµό σε ζωές εδώ και δεκαετίες ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και κατοχής. Κανείς δεν πίστευε ότι η επίθεση θα έφερνε τα πάνω κάτω σε µια –κατά παράξενο τρόπο– σχετικά ήρεµη Μέση Ανατολή και ότι θα έβγαζε από το ντουλάπι της Ιστορίας τον σκελετό µιας ευρύτερης σύγκρουσης στην περιοχή, µε τη συµµετοχή και άλλων δυνάµεων, όπως η Χεζµπολάχ του Λιβάνου, το Ιράν, οι ΗΠΑ και άλλες αραβικές και µουσουλµανικες δυνάµεις.

Το πραγµατικό µέγεθος της πρώτης πράξης της επιχείρησης «Πληµµύρα του Αλ Ακσα» που εξαπέλυσε η Χαµάς εκείνο το χάραµα έγινε «µετρήσιµο» αρκετά 24ωρα αργότερα. Συνολικά τουλάχιστον 1.500 µαχητές της Χαµάς υπολογίζεται ότι συµµετείχαν στην επιχείρηση που φέρεται να οργάνωσε ο στρατιωτικός διοικητής της Μοχάµεντ Ντέιφ µε ένα µικρό κύκλο στελεχών. Η επιχείρηση είχε κατά τα φαινόµενα πολλαπλούς στόχους και ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη, χωρίς όµως να γίνεται χρήση υψηλής τεχνολογίας. Ο απολογισµός της είναι 1.200 νεκροί Ισραηλινοί και περίπου 2.500 τραυµατίες. Οι ένοπλοι ισλαµιστές, εκτός από τις απώλειες σε αµάχους και µέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που προκάλεσαν, κατάφεραν να αρπάξουν περίπου 150 οµήρους, αλλά και να κρατήσουν οικισµούς και πόλεις για δυο τρεις µέρες. Από τις διάφορες αναφορές από το Ισραήλ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν πέραν αυτών των τριών πρώτων ηµερών εντός του Ισραήλ.

Οι αριθµοί αυτοί συν τη γενικευµένη ανασφάλεια που προκλήθηκε αποτέλεσαν τη δικαιολογία για τις ισραηλινές βόµβες που τα επόµενα 24ωρα έπεσαν βροχή στη χωρίς νερό, ηλεκτρικό και τρόφιµα Γάζα, επιφέροντας βαριές απώλειες στους Παλαιστίνιους. Αποτέλεσαν και αφορµή για την κήρυξη πολέµου από το Ισραήλ, το οποίο κινητοποίησε περίπου 400.000 άντρες και γυναίκες µε στόχο να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Χαµάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το γήπεδο έχει στηθεί. Οι στόχοι και των δύο πλευρών είναι εκπεφρασµένοι. Μένει να φανεί πώς θα τελειώσει όλο αυτό.

Απώλειες

Οι απώλειες από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ήταν πρωτοφανείς για το κράτος του Ισραήλ και προκάλεσαν σοκ τόσο στους απλούς πολίτες όσο και στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του. Η ισραηλινή αντίδραση δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως με βάση τούς μέχρι τώρα αριθμούς προβλέπεται ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα προκαλέσει δυσβάσταχτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Γάζα

Νεκροί: 1.799

Τραυματίες: Πάνω από 6.612

Δυτική Οχθη

Νεκροί: 36

Τραυματίες: 650

Ισραήλ

Νεκροί Ισραηλινοί:
Πάνω από 1.300

Νεκροί Παλαιστίνιοι της Χαμάς: Περίπου 1.500

Τραυματίες: 3.400

Λίβανος

Νεκροί: 3

Τραυματίες: 1

Ο αιφνιδιασμός της Χαμάς

Οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ με ένα καλά μελετημένο σχέδιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ και πηγές γνώριζαν όλα τα αδύναμα σημεία του φράχτη, τον αριθμό των δυνάμεων που είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αμυντικές δυνατότητές τους. Επιπλέον ήξεραν πού να κατευθυνθούν, πότε θα φτάσουν και πώς θα δράσουν. Είχαν εξαρχής στόχο να προκαλέσουν όσο περισσότερες απώλειες μπορούσαν και να επιστρέψουν με ομήρους (όσοι εξ αυτών θα επέστρεφαν) στη Γάζα.

Συνοριακά περάσματα – φράχτης: Επίθεση σε 15 σημεία, με κεντρικό το πέρασμα Ερέζ

Δύναμη: Πρώτη ομάδα 400 άντρες

Στόχοι: 22 περιοχές εντός Ισραήλ

Πόλεις – οικισμοί: Παρουσία ενόπλων και μάχες σε 13 σημεία εκτός Γάζας

Ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν: 5.000 σύμφωνα με τη Χαμάς, 2.500 σύμφωνα με το Ισραήλ

Ομηροι: 100-150 άτομα

Η απάντηση του Ισραήλ

Επί τουλάχιστον πέντε ώρες οι ισραηλινές αρχές δεν ήρθαν αντιμέτωπες με τους ενόπλους της Χαμάς. Σταδιακά αστυνομικές δυνάμεις και οι ένοπλες δυνάμεις (IDF) άρχισαν να καταφτάνουν στις περιοχές όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν αναπτυχθεί. Μεγάλα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων (σχεδόν 35 τάγματα) είχαν αναπτυχθεί εδώ και καιρό στη Δυτική Οχθη. Η μετακίνησή τους προς την περιοχή της έντασης πήρε σχεδόν ένα 24ωρο. Ο εκ νέου αποκλεισμός της Γάζας, η πλήρης πολιορκία της και η ισοπέδωσή της ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα.

35 τάγματα πεζικού και τεθωρακισμένων κινητοποιήθηκαν

3 ολόκληρες μέρες κράτησαν οι μάχες εντός Ισραήλ

100.000 μέλη των IDF συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και περικύκλωσης τη Γάζα

2.000 και πλέον αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα

1.290 στόχοι έχουν πληγεί

300.000 έφεδροι επιστρατεύτηκαν

10.000 τουλάχιστον τυφέκια παραγγέλνει το Ισραήλ για σύσταση ομάδων πολιτοφυλακών από εποίκους

Η Λωρίδα  της Γάζας

Αποκλεισμένοι μέσα σε μια έκταση όπως της νήσου Ανδρου και χωρίς δίοδο διαφυγής, 2,5 εκατ. άνθρωποι υπό συνεχείς και ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αρχή της εβδομάδας περίμεναν την ισραηλινή εισβολή χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τροφή. Μαζί τους οι ένοπλοι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έτοιμοι για όλα από τα καταφύγιά τους. Μαζί τους και οι Ισραηλινοί όμηροι. Η χερσαία εισβολή θα αυξήσει κατακόρυφα τις απώλειες και από τις… τρεις πλευρές.

Δεκάδες νάρκες τοποθετήθηκαν στα 15 ρήγματα του φράχτη από τις ισραηλινές δυνάμεις

200 κτίρια τουλάχιστον έχουν κατεδαφιστεί από την ισραηλινή αεροπορία

50.000 μαχητές εκτιμάται ότι διαθέτουν Χαμάς και παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα

5 κύματα ρουκετών προς ισραηλινές πόλεις εκτοξεύτηκαν μετά τον αποκλεισμό της Λωρίδας

300.000 εφέδρους αντιπαραθέτουν οι IDF

423.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

6.000 βόμβες έπεσαν στη Γάζα

Το αιματοκυλισμένο φεστιβάλ τρανς μουσικής Supernova 

Τα ξημερώματα ένα σμήνος από αλεξίπτωτα πλαγιάς κατευθύνθηκε προς το μέρος των θεατών που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τις πολύχρωμες τέντες για να χορέψουν στους ρυθμούς της μουσικής.

Στις εκρήξεις που ακούγονταν από μακριά αρκετοί δεν κουνήθηκαν από τη θέση τους προτού σταματήσει η μουσική. Στις 6.30 το πρωί το προσωπικό ασφαλείας άρχισε να εκκενώνει τις σκηνές. Οσοι κατάφεραν να κρυφτούν από τους επιδρομείς της Χαμάς γλίτωσαν ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ή απήχθησαν.

3.500 συμμετείχαν

50 ένοπλοι επιτέθηκαν

260 νεκροί τουλάχιστον

Αγνωστος αριθμός ομήρων

Η δύναμη πυρός που αντιπαρατίθεται

Ο στρατός του Ισραήλ δεν μπορεί να συγκριθεί σε δύναμη πυρός με τις δυνάμεις της Χαμάς. Ομως τυχόν εισβολή στη Γάζα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον περίπατος, όπως καταδεικνύει και η επιχείρηση της Χαμάς εντός ισραηλινού εδάφους, καθώς έχει αλλάξει πλήρως ο τρόπος διεξαγωγής των εχθροπραξιών. Ο υβριδικός πόλεμος αποτελεί πλέον κανονικότητα σε διάφορες συγκρούσεις του πλανήτη και ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις σε αστικές περιοχές.

Ισραήλ

174.500 στρατιωτικό προσωπικό

400.000 έφεδροι

684 αεροσκάφη

2.200 τεθωρακισμένα

10 συστοιχίες Iron Dome

1 σύστημα αεράμυνας «Σφεντόνα του Δαβίδ»

Χαμάς

50.000 περίπου μαχητές (το 2021 η Χαμάς διατεινόταν ότι διαθέτει 100.000 μαχητές)

Αγνωστος αριθμός ρουκετών διάφορων τύπων

Αγνωστος αριθμός drones

Σύμμαχοι της Χαμάς στον Λίβανο

Χεζμπολάχ

100.000 εκπαιδευμένοι μαχητές

150.000 πύραυλοι μέχρι και μεγάλου βεληνεκούς και διαφορετικών χρήσεων

75 τεθωρακισμένα στη Συρία

 

Ιράν

Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC)

190.000 στρατιωτικό προσωπικό

40.000 παραστρατιωτικές δυνάμεις

150.000 δυνάμεις πεζικού

15.000 αεροπορική αμυντική δύναμη

20.000 ναυτικές δυνάμεις

5.000 πεζοναύτες

80 αεροσκάφη

3.000 μετακινούμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι

300 drones

Ετικέτες

Documento Newsletter