Γιατί όταν βλέπουμε τηλεόραση δεν ακούμε τους άλλους;

Γιατί όταν βλέπουμε τηλεόραση δεν ακούμε τους άλλους;

Μη θυμώνετε όταν εσείς μιλάτε και το το ταίρι σας… κωφεύει την ώρα που βλέπει τηλεόραση ή είναι στον υπολογιστή. Είναι φυσιολογικό και οφείλεται στο φαινόμενο της αφηρημένης κώφωσης (inattentional deafness), όπως λέγεται επιστημονικά.

Βρετανοί ερευνητές βρήκαν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience, πως όταν επικεντρωνόμαστε σε μία οπτική εργασία, παύουμε σε μεγάλο βαθμό να ακούμε τους ήχους που θα αντιλαμβανόμασταν εύκολα υπό άλλες συνθήκες.

Η όραση νικά την ακοή

Το συμπέρασμα βγήκε από την εξέταση λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών (fMRI) 13 ατόμων. Οι τομογραφίες έδειξαν ότι οι αισθήσεις της όρασης και της ακοής μοιράζονται πεπερασμένο τμήμα της εγκεφαλικής ικανότητας και όταν “ανταγωνίζονται” νικά η όραση.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν στις τομογραφίες την ώρα που συμπλήρωναν διάφορα τεστ. Όταν τα τεστ απαιτούσαν να εστιάσουν σε κάτι τα μάτια τους (π.χ. για να βρουν μία λέξη σε έναν πίνακα), μειωνόταν σημαντικά η ανταπόκριση του εγκεφάλου στους διάφορους ήχους.

“Βρήκαμε πως όταν εκτελούμε απαιτητικές οπτικές εργασίες είναι αδύνατο ακούσουμε τους ήχους που θα ακούγαμε διαφορετικά”, ανέφερε η ερευνήτρια Μαρία Τσέιτ, επικεφαλής της μελέτης. “Οι τομογραφίες έδειξαν πως αυτό δεν οφειλόταν στο ότι επέλεγαν να αγνοήσουν ή να αποκλείσουν τους ήχους. Στ’ αλήθεια δεν τους άκουγαν καθόλου”.

Το φαινόμενο της αφηρημένης κώφωσης έχει φανεί και σε άλλες μελέτες, αλλά η παρούσα εξηγεί την αιτία. “Τα ευρήματα υποδηλώνουν πως όταν προσπαθούμε να μιλήσουμε σε κάποιον που είναι προσηλωμένος σε ένα βιβλίο ή στην τηλεόραση και δεν λαμβάνουμε απάντηση, ο άνθρωπος αυτός δεν μας αγνοεί. Απλώς δεν ακούει”, είπε η ειδικός.

Στον δρόμο…

Το φαινόμενο μπορεί να έχει επιπτώσεις και μάλιστα σοβαρές κατά την οδήγηση (π.χ. όταν ο οδηγός ρυθμίζει εν κινήσει το GPS ή βλέπει μια διαφήμιση στο δρόμο ή διαβάζει στο κινητό) ή όταν ένα πεζός διασχίζει το δρόμο διαβάζοντας μηνύματα στο κινητό του.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τους ήχους μιας κόρνας και να συμβούν ατυχήματα.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter