Γιατί οι Αμερικανοί κάρφωσαν τον Θέμο;

Ο Θέμος Αναστασιάδης το 2007 εμφανίστηκε να διαθέτει περισσή ευχέρεια και έξη στη μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούλιο κατέθεσε 5,25 εκατ. ευρώ στα ταμεία της BNP Paribas στο Κολωνάκι. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου πιάστηκε με επιταγές 1,1 εκατ. μόλις έβγαινε από τη Γενεύη και περνούσε σε γαλλικό έδαφος.

Τι συνέβαινε και ένας μάλλον διασκεδαστικός δημοσιογράφος βρισκόταν γεμάτος εκατομμύρια σε συναλλαγές που δεν ήταν νόμιμες; Η κοινή γνώμη στράφηκε όλα αυτά τα χρόνια στην υπόθεση των πέντε εκατομμυρίων, ίσως παρασυρμένη από το ύψος του ποσού και το ελληνικό παρασκήνιο. Η υπόθεση που αποτελεί κλειδί στο οικονομικό φαινόμενο Θέμος Αναστασιάδης είναι αυτή στα γαλλοελβετικά σύνορα. Ο Θ. Αναστασιάδης δεν υπεβλήθη σε ξαφνικό έλεγχο από Γάλλους τελωνειακούς σε μια περιοχή του κόσμου (τα σύνορα της ελβετικής Γενεύης με τη Γαλλία) όπου ποτέ δεν διεξάγεται κανένας τελωνειακός έλεγχος.

Τον Θέμο και ΟΛΑ γύρω από τις οικονομικές συναλλαγές του φαίνεται πως κάρφωσαν οι Αμερικανοί στις γαλλικές αρχές, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσαν και παράγοντες της τότε κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Υπό το πρίσμα των νέων πληροφοριών, το ερώτημα δεν είναι μόνο πού βρήκε τόσα εκατομμύρια ο Θέμος και αν είναι νόμιμα, αλλά γιατί οι Αμερικανοί να ενδιαφερθούν για έναν Ελληνα δημοσιογράφο, ακόμη και αν υποθέσουμε πως κουβαλούσε χρήματα από φοροδιαφυγή. Γιατί ήθελαν να τον χτυπήσουν και τι απειλητικό για τα αμερικανικά συμφέροντα εξέφραζε ο αθώος προαγωγός του κάλλους των ημίγυμνων καλλονών;

Το άγνωστο παρασκήνιο της σύλληψης στα γαλλοελβετικά σύνορα και το «ραβασάκι» από τις ΗΠΑ

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2008, ένας απλός τελωνειακός υπάλληλος σταμάτησε τον Θ. Αναστασιάδη καθώς περνούσε στο έδαφος της γαλλικής μύτης που εμβολίζει τη Γενεύη, στο Τονέ Βαλάρ, κοντά στη λίμνη Λεμάν. Ο Αναστασιάδης οδηγούσε μια Mercedes με ιταλικές πινακίδες CB 999 SS. Του ζήτησε να σβήσει τη μηχανή και να επιτρέψει τον ασυνήθιστο για την περιοχή τελωνειακό έλεγχο. Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση, του ζήτησε το σημειωματάριό του και δείχνοντας ότι γνωρίζει ακριβώς τι ψάχνει, έβγαλε από το filofax του δημοσιογράφου μερικές κρυμμένες επιταγές, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, είχε επιταγή 760.000 ευρώ, μια επιταγή 158.000 δολαρίων και μια ακόμη 158.000 στερλινών.

Ο Θ. Αναστασιάδης συνελήφθη και σύμφωνα με πληροφορίες κρατήθηκε επί δύο μέρες στη Γαλλία, ενώ κατασχέθηκαν οι επιταγές. Οι γαλλικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές για τον Ελληνα υπήκοο και ζήτησαν στοιχεία για το αν τα χρήματα που μετέφερε μπορούσαν να είναι νόμιμα. Αυτή η ενημέρωση ήταν που ενεργοποίησε και την έρευνα για τα 5,25 εκατ. ευρώ που κατέθεσε ο Θέμος στην BNP Paribas στο Κολωνάκι. Εως τότε, η έρευνα είχε περιοριστεί στην αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών υπηρεσιών, παρότι η κατάθεση των 5,25 εκατ. ευρώ είχε γίνει στις 5 Ιουλίου 2007.

Κάπου εκεί χάνεται η υπόθεση της διασυνοριακής περιπέτειας. Ο Θ. Αναστασιάδης επιστρέφοντας στην Ελλάδα δήλωσε πως τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα εισοδήματά του και απλώς κάποιοι επιχειρούν να τον συκοφαντήσουν. Κατηγόρησε μάλιστα ως υπεύθυνο για την τροπή και τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση τον τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπύρο Κλαδά.

Ενας Αμερικανός αξιωματούχος στο παιχνίδι

Τον Νοέμβριο του 2008 ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο Κ.Π., σύνδεσμος των ελληνικών αρχών, πήρε τηλέφωνο κάποιον Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο και γεμάτος οργή του είπε: «Μπορείτε να πείτε σε αυτό τον τύπο που έχετε βάλει να παίρνει την αλληλογραφία να ανοίξει το κομπιούτερ του;» Ο «τύπος» στο υπουργείο Οικονομικών άνοιξε το κομπιούτερ του και διαπίστωσε πως του είχε κοινοποιηθεί ένα σήμα αμερικανικών υπηρεσιών προς τον Γάλλο σύνδεσμο για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος στη Ρώμη. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημέρωναν τους Γάλλους πως ένας Ελληνας, ο Θεμιστοκλής Αναστασιάδης, μεταφέρει πάνω του επιταγές μεγάλης αξίας προκειμένου να τις προωθήσει σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Το σήμα έδινε εντυπωσιακές λεπτομέρειες για το πώς είχε κινηθεί ο Αναστασιάδης και τι ακριβώς σκόπευε να κάνει. Τα στοιχεία έδειχναν ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τους Αμερικάνους γι’ αυτή την οικονομική δραστηριότητα.

Πίσω από τη συνήθη του δραστηριότητα ο Θ. Αναστασιάδης είχε σίγουρα μια άλλη, η οποία δεν σχετιζόταν με την ανέμελη εικόνα του. Ηταν κάτοχος ή σχετιζόταν με πέντε offshore εταιρείες (Sea Chief Company LTD, Franel Trading Limited, Blue Dream Shipping Company, Eurosouth Limited και Turnberry LTD). Γιατί ένας δημοσιογράφος έχει δημιουργήσει τόσο πολλές εταιρείες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία είναι δύσκολο να διακρίνεις; Η ερώτηση δεν απαντήθηκε από τις ελεγκτικές αρχές στην Ελλάδα, οι οποίες έμειναν στην επιφανειακή σχέση των εταιρειών αυτών με κάποια περιουσιακά στοιχεία του Θ. Αναστασιάδη, αλλά δεν ζήτησαν να ελεγχθούν τα εμβάσματα, οι κινήσεις των λογαριασμών και η κίνηση του χρήματος.

Τα έσοδα του Θ. Αναστασιάδη αποδείχθηκε πως δεν ήταν νόμιμα και φορολογημένα. Οι έλεγχοι όμως του ΣΔΟΕ περιορίστηκαν στην αντιπαραβολή των νόμιμων εσόδων του με αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή του. Εκεί σταμάτησε και η έρευνα και απλώς καταλογίστηκε το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ ως μαύρο, αδήλωτο ποσό, για το οποίο έπρεπε να καταβάλει τον αντίστοιχο φόρο. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΣΔΟΕ ούτε εντυπωσιάστηκε από τις offshore ούτε συνδύασε τα ποσά της φοροδιαφυγής με αυτές τις εταιρείες, ώστε να ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών και δικαστική συνδρομή.

«Αερομαχίες» εκατομμυρίων για τα Eurofighter

Αμέσως σχεδόν μετά την έκδοσή του, το «Πρώτο Θέμα» φιλοξενούσε μια σειρά από δημοσιεύματα για τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο. Ανάμεσα σε όσα απέδιδε η εφημερίδα στον πρώην υπουργό ήταν και η σχέση του με τον έμπορο όπλων Γιώργο Πατεράκη. Ο Γ. Πατεράκης αντιπροσώπευε στην Ελλάδα τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, τα οποία ήταν υποψήφια στη νέα αγορά αεροσκαφών που προγραμμάτιζε το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Αντίπαλος του Eurofighter ήταν τα γαλλικά Rafale. Τα Rafale της εταιρείας Dassault αντιπροσώπευε και προωθούσε στην Ελλάδα ο Χρήστος Χούμπαυλης.

Με φόντο τον έντονο παρασκηνιακό πόλεμο για την προμήθεια 60 αεροσκαφών εκ μέρους την Πολεμικής Αεροπορίας, αρκετές φορές ο ελληνικός Τύπος αρθρογραφούσε με τρόπο που δημιουργούσε υποψίες και υπόνοιες για πεδίο ενός άλλου, βρόμικου πολέμου προώθησης όπλων. Ο Θ. Αναστασιάδης ωστόσο επέμενε πως η δική του αντιπαράθεση με τον Πατεράκη είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη διαμάχη που είχε με τον φίλο του Θοδ. Ρουσόπουλο.

Οταν το 2008 ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έπαψε να είναι συνέταιρος και ομομπάνιερος του Θέμου, διαλύοντας το μοτίβο της παλιάς τους διαφήμισης, δημοσιοποίησε πως ο Θ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με μαρτυρίες που έχει στη διάθεσή του, είχε χρηματιστεί για να πάψει να χτυπά τον Πατεράκη.

Γράφει ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος στις 17 Ιουνίου 2008: «Μετά τα γνωστά επεισόδια με τον κομιστή και την αποχώρησή μου από την εφημερίδα, με πλησίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολύς κόσμος, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Μεταξύ αυτών και μία άγνωστη μέχρι εκείνη τη στιγμή σε όλους εμάς γυναίκα, η οποία ενώ επί σειρά ημερών άφηνε να εννοηθεί ότι έχω πάρει εκβιαστικά ένα μεγάλο ποσό (πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ) από τον οικογενειακό της φίλο και επιχειρηματία Γιώργο Πατεράκη, κάποια στιγμή έγινε πιο συγκεκριμένη και άρχισε να αφηγείται ό,τι της είχε εκμυστηρευτεί ο επιχειρηματίας σχετικά με την υπόθεση αυτή. Σε έναν από τους διαλόγους μας –είχε επικοινωνήσει επανειλημμένως τόσο μ’ εμένα όσο και με συνεργάτες μου– αναφέρθηκε ξεκάθαρα στο ποσό που είχε αποσπάσει (σύμφωνα με τα λεγόμενά της) ο Θ. Αναστασιάδης από τον επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα χαμογελούσε ειρωνικά κατά τη διάρκεια των αποκαλύψεων. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει την έκπληξή μου, πολύ περισσότερο εκείνη την περίοδο, όταν οι αλαλάζοντες καλοθελητές διέδιδαν ότι όλη η φασαρία είχε γίνει για τη… μοιρασιά».

Ο παλιός συνέταιρός του δεν απάντησε ούτε δημοσιογραφικά ούτε νομικά.

Οι αλληλοκατηγορίες των δυο παλιών συνέταιρων δεν είναι απαραίτητα δρόμος προς την αλήθεια, αλλά δίνουν μια εικόνα για το τι τελικά περιείχε η κοινή μπανιέρα.

Στην έρευνα ωστόσο που έγινε για τα 5,25 εκατ. ευρώ που κατέθεσε ο Θέμος στην BNP μεταφέροντάς τα σε σακούλες, ένα από τα πρόσωπα που ελέγχθηκαν για το αν υπήρξαν ο χορηγός ήταν ο αντιπρόσωπος της γαλλικής Dassault και των Rafale, Χρ. Χούμπαυλης. Η έρευνα είχε αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι άγνωστο γιατί οι ερευνητές έκαναν αυτήν τη σύνδεση των δύο προσώπων. Αν δηλαδή ακολούθησαν κάποιες ενδείξεις ή καταγγελίες που υπήρξαν στο ΣΔΟΕ για σχέση των δύο αντρών.

Εντυπωσιακό πάντως είναι πως οι μυστικές υπηρεσίες τόσο της Ελλάδας όσο και ξένων χωρών ενεπλάκησαν στην υπόθεση Θέμου, που φαινομενικά είναι μια υπόθεση αδήλωτου χρήματος.

Οπως σχολίασε μάλιστα παλιό στέλεχος μυστικών υπηρεσιών (με τις οποίες κατά τον Θέμο διατηρώ σχέσεις): «Οι Αμερικανοί δεν συμμετέχουν σε έρευνες για κάποιον που του ήρθε να μεταφέρει μαύρο χρήμα, ούτε στέλνουν ενημερωτικά δελτία και πληροφορίες σε ξένους για κάτι τέτοιο. Εχουν σε παρατήρηση και πολύ περισσότερο “καρφώνουν” μόνο κάποιον που θεωρούν ότι πλήττει συμφέροντά τους». Ισως τελικά ο Θέμος να τους είχε τσατίσει με τα αντιαμερικανικά δημοσιεύματά του.