Γιατί ο Ζελένσκι ποντάρει στην Ινδία για ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν – «Η μεγάλη ελπίδα του Κιέβου»

Γιατί ο Ζελένσκι ποντάρει στην Ινδία για ειρηνευτική συμφωνία με τον Πούτιν – «Η μεγάλη ελπίδα του Κιέβου»

Τους λόγους που η Ινδία και ο Ναρέντρα Μόντι αποτελούν το καλύτερο «χαρτί» για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αναλύει το Politico.

«Η Ουκρανία βρήκε τον καλύτερο μεσάζοντα στο πρόσωπο του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι. Ο Ζελένσκι συναντήθηκε μαζί του το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, συζητώντας το πώς θα χαράξουν πορεία προς μία ειρηνευτική συμφωνία. Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, σχολίασε ότι η Ινδία είναι η μεγάλη ελπίδα του Κιέβου για την επίτευξη ειρηνευτικού συμφώνου», σημειώνει το ρεπορτάζ του Politico.

«Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο Μόντι ήταν ξεκάθαρος στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι με το Κίεβο. Η Ουκρανία θα πρέπει να συμβιβαστεί σε ορισμένα πράγματα για να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ οι όποιες προτάσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.

Στα μάτια της ουκρανικής κυβέρνησης, ο Μόντι έχει διανύσει αρκετά βήματα. Όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα και αγκάλιασε τον Πούτιν, η απάντηση του Κιέβου ήταν καυστική. Ο Ζελένσκι αποκάλεσε αυτή την κίνηση ως “τεράστια απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα στις προσπάθειες για ειρήνη”.

Από τότε όμως, το Κίεβο έχει αρχίσει να βλέπει την Ινδία ως τον ιδανικό διαμεσολαβητή στις προσπάθειες να συνδιαλλαγεί με το Κρεμλίνο», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

«Ενώ η Ινδία απέφευγε σταθερά να καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, έχει εκφραστεί υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και του τερματισμού του πολέμου. Περίπου 1,5 μήνα μετά το ταξίδι στη Μόσχα, ο Μόντι επισκέφθηκε το Κίεβο και έτεινε χείρα φιλίας προς τον Ζελένσκι. “Ορκίστηκε” να βοηθήσει ώστε να επέλθει συμφωνία».

«Η Ινδία φαντάζει ως ιδανική…»

«Η Ινδία μπορεί να είναι ο μοναδικός “παίκτης” που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μεσάζοντα. Ή τουλάχιστον ο μόνος που μπορεί να διατηρήσει τις αποστάσεις που κρατά τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη Μόσχα.

Η Ελβετία και η Αυστρία έχουν συνταχθεί με την ΕΕ όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Μόσχας έχουν παγώσει. 

Οι προσπάθειες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία να παίξουν τον ειρηνοποιό έχουν πέσει στο κενό, ενώ η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι βοηθά ενεργά την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βραζιλία επειδή «παίρνει το μέρος της Ρωσίας».

«Αυτό αφήνει ως μοναδικό παίκτη την Ινδία», αναφέρει το Politico.

Διαβάστε επίσης

Χεζμπολάχ: Εκτόξευσε πύραυλο με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ – Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Λίβανος: Ποιος ήταν ο Ιμπραήμ Κουμπάισι που σκοτώθηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Ο ρόλος του στη Χεζμπολάχ

Εφιάλτης δίχως τέλος και στον Λίβανο: «Τριπλή τραγωδία» – Στους 500.000 οι εκτοπισμένοι – Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter