Η ένταση του τυφώνα Χάρβεϊ, ο οποίος πλήττει από την περασμένη Παρασκευή την πολιτεία του Τέξας οφείλεται σε συνδυασμό τουλάχιστον τριών παραγόντων που όλοι έχουν να κάνουν με την μεγάλη κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτες Αμερικανών επιστημόνων.
– Η θερμοκρασία του θερμού ρεύματος στον Kόλπο του Μεξικού ανέβηκε ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να εξατμίζεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
– Η έντονη εξάτμιση εξασθενεί και εμποδίζει τους ανέμους να διώξουν τα νέφη από την περιοχή.
– Συνδυασμός αυτών των δύο έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οι συχνές για την εποχή βροχοπτώσεις να είναι πολύ πιο έντονες τόσο σε όγκο νερού όσο και σε διάρκεια.
Κοινή συνισταμένη στις δηλώσεις σχεδόν όλων των επιστημόνων, που ασχολούνται με το θέμα, είναι ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν για μερικές ακόμα ημέρες καθώς δεν αναμένεται να πνεύσουν άνεμοι που θα διώξουν τα νέφη από την περιοχή. Ο Μάρσαλ Σέφερ, διευθυντής του προγράμματος περιβαλλοντικών μελετών στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, δήλωσε ότι ο Χάρβεϊ «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αιτία της χειρότερης καταστροφικής πλημμύρας στην ιστορία των ΗΠΑ».
Αν και σε φαινόμενα όπως είναι οι τυφώνες, πάντα εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με προβλέψεις και συμπεράσματα, αυτό που είναι ξεκάθαρο και παρουσιάζεται λεπτομερώς σε δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” είναι ότι η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, θερμαίνει τους ωκεανούς, γεγονός που προκαλεί την εξάτμιση περισσότερων υδάτων στην ατμόσφαιρα. «Η συσσώρευση υγρασίας με τη σειρά της συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων» αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα , ο Κένεθ Κουνσέλ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κλιματικών Μελετών της Βόρειας Καρολίνας.
«Ακόμα και χωρίς την κλιματική αλλαγή ως βασικό συντελεστή οι ωκεανοί είναι συνήθως ζεστοί αυτή την περίοδο του χρόνου. Όμως, ο Κόλπος του Μεξικού είναι θερμότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, και πιθανότατα αυτό να τροφοδοτεί τον κατακλυσμό» αναφέρει ο Κουνσέλ.
Αρκετοί επιστήμονες δηλώνουν ότι ενώ οι καταστροφές που προκαλεί ο τυφώνα Χάρβεϊ είναι τεράστιες, η ένταση του τυφώνα είχε προβλεφθεί. «Έχουμε ανακοινώσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι μια πολύ δυνατή καταιγίδα, θα παραμείνει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα» δηλώνει ο Μάρσαλ Σέφερ στην ΝΥΤ και συνεχίζει λέγοντας «ανησύχησα όταν άκουσα (σ.σ. μετά τις πρώτες μέρες) δημόσιες δηλώσεις για ηρεμία και ότι ο βαθμός έντασης της καταιγίδας είχε υποβαθμιστεί από την ισχύ της κατηγορίας 4 σε μια τροπική καταιγίδα. Η αλλαγή στην τεχνική ορολογία μπορεί να προκάλεσε σύγχυση στο κοινό και να οδήγησε τις τοπικές αρχές να μειώσουν την προσοχή τους και τα μέτρα επιφυλακής»