Γιατί ο Ημιμαραθώνιος στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης έγινε από τους κορυφαίους της Ελλάδας;

Φωτογραφία: cretehalfmarathon.com

Όσοι είχαν τη χαρά να βρεθούν έστω σε μία διοργάνωση από τις 7 συνολικά που έχουν πραγματοποιηθεί μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης που γίνεται στο Αρκαλοχώρι και διοργανώνεται από την ΑΘΛΗ.Σ.Υ., είναι ένας από τους κορυφαίους αγώνες στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Αρκαλοχώρι: Έναν χρόνο μετά τον σεισμό, στο σημείο μηδέν – «Δεν θέλουμε ισοβίτες σεισμόπληκτους» (Φωτορεπορτάζ)

Αν κάποιος το 2014 που η διοργάνωση έκανε τα πρώτα της βήματα και το ντεμπούτο της στο δρομικό καλεντάρι πόνταρε τα λεφτά του ότι μετά από μερικά χρόνια, ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης θα ήταν μια από τις διασημότερες διοργανώσεις της χώρας, σήμερα θα ήταν εκατομμυριούχος, γιατί οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του.

Ας δούμε, όμως, εν συντομία ορισμένα «αρνητικά» δεδομένα και πράγματα για τα οποία κάποιοι δρομείς αναρωτιόντουσαν πριν από μερικά χρόνια:

1) Πρόκειται για έναν αγώνα που γίνεται στην Κρήτη, στην οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη για τους δρομείς από την ηπειρωτική χώρα.

2) Είναι ένας αγώνας που δεν γίνεται σε μια από τις μεγάλες πόλεις του νησιού (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος), αλλά σε ένα κεφαλοχώρι ή μια κωμόπολη αν προτιμάτε στο κέντρο του νομού Ηρακλείου.

3) Πρόκειται για μια αντικειμενικά δύσκολη διαδρομή που δεν προσφέρεται για ρεκόρ και μάλιστα στην Κρήτη που η ζέστη ακόμα δεν έχει κοπάσει στις αρχές Οκτώβρη.

4) Η διαμονή στο Αρκαλοχώρι είναι σχεδόν αδύνατη, οπότε οι ταξιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα είναι πολλοί, πρέπει να μείνουν στο Ηράκλειο ή σε άλλες περιοχές.

5) Τα σχολεία έχουν ανοίξει, οι άδειες για τους περισσότερους έχουν ολοκληρωθεί και η Κρήτη δεν προσφέρεται για… ημερήσιες εκδρομές.

6) Τι μπορεί να ξέρουν από τρέξιμο μια χούφτα χωριάτες; Θα θέλουν να περάσουν το δρόμο που τρέχουμε με το αγροτικό για να πάνε στο χωράφι. Άσε που έχουν και όπλα.

7) Μα που είναι το Αρκαλοχώρι ρε παιδιά;

Αυτά και άλλα πολλά είχε να αντιμετωπίσει αυτή η παρέα… Γαλατών που ξεκίνησε αυτή την ιστορία στη μέση του… πουθενά. Γι’ αυτούς που βέβαια δεν γνώριζαν τη δυναμική του Αρκαλοχωρίου, που ήδη από το 1981 και μετά, γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη και ήταν (σ.σ. και παραμένει) ένας από τους σημαντικότερους για την ευρύτερη περιοχή εμπορικούς σταθμούς του νομού Ηρακλείου.

Δεν είναι τυχαίο, ότι σήμερα έχει αξιόλογη υποδομή και ανάμεσα στα άλλα διαθέτει 2 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, Αστυνομικό τμήμα, 3 ταχυδρομεία, Σταθμός πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ, τράπεζες και Κέντρο Υγείας. Από αθλητικές εγκαταστάσεις διαθέτει κολυμβητήριο με 2 πισίνες (50 & 25 μέτρων), 1 κλειστό και 2 ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, 3 γήπεδα τένις, βόλεϊ, γήπεδο ποδοσφαίρου 8χ8 και υπερσύγχρονο Στάδιο.[Στην περιοχή κατασκευάζεται από τον Φεβρουάριο 2020 ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης στις αρχές του 2025.

Όλα αυτά τα ήξεραν τα παιδιά που ξεκίνησαν το 2014 τη διοργάνωση, ωστόσο, έβαλαν δουλειά, σκέψη, μεράκι, αγάπη και καινοτομία και τα μειονεκτήματα που περιγράψαμε παραπάνω, τα μετέτρεψαν σε πλεονεκτήματα ως έξης:

1) Η πρόσβαση στην Κρήτη παραμένει δύσκολη υπόθεση, ωστόσο με τον αγώνα να διοργανώνεται Κυριακή και τις ενέργειες της οργανωτικής επιτροπής να προσφέρει σε συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρία 40% έκπτωση στα εισιτήρια, αποτελεί ένα δέλεαρ. Διότι μπαίνεις το Σάββατο το βράδυ στο καράβι, φτάνεις Κυριακή πρωί, έχεις το χρόνο να φτάσεις στο Αρκαλοχώρι (30 χλμ από το Λιμάνι του Ηρακλείου), τρέχεις στον αγώνα και το βράδυ της Κυριακής μπαίνεις ξανά στο καράβι για να είσαι τη Δευτέρα στη δουλειά σου. Και όλα αυτά, έχοντας τρέξει, έχοντας ζήσει ένα κρητικό γλέντι άνευ προηγουμένου, έχοντας φάει και πιει σαν άρχοντας και έχοντας αποτυπώσει στη μνήμη σου αξέχαστες στιγμές.

2) Ίσως τελικά να είναι πιο εύκολο και να εξιτάρει περισσότερο το να βρεθεί κανείς στην ενδοχώρα με την παράδοση να σε περιβάλει. Παράλληλα είναι σίγουρα πιο εύκολο να κλείσουν οι δρόμοι μια Κυριακή του Οκτώβρη.

3) Είναι μια καλή ευκαιρία με τις ανηφόρες και τις δυσκολίες που έχει η διαδρομή, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους όσοι επιχειρήσουν να τρέξουν στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Ένα εξαιρετικό τεστ, μια καλή προπόνηση. Φέτος μάλιστα, συγκέντρωσε και αρκετούς αθλητές που θα συμμετάσχουν στο IRONMAN της Βουλιαγμένης.

4-5) Όποιος επιλέξει να μην κάνει μονοήμερη, αλλά να μείνει στην Κρήτη 1-2 βράδια, έχει την επιλογή να το κάνει στο Ηράκλειο που είναι πιο κοντά από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Οι διοργανωτές έχουν πετύχει εξαιρετικά deal με ξενοδοχεία τα οποία υπάρχουν στο site της διοργάνωσης. Επίσης έχει την ευκαιρία να δει και άλλα πράγματα, τόσο στην πόλη, όσο και σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές, ακόμα και να απολαύσει το μπάνιο του στη θάλασσα αφού ο καιρός είναι ακόμα εξαιρετικός.

6) Η αθλητική κουλτούρα υπήρχε στο Αρκαλοχώρι, αλλά οι διοργανωτές του Ημιμαραθωνίου Κρήτης έχουν κάνει μια ολόκληρη περιοχή να… χορεύει στους ρυθμούς του αγώνα. Οι κάτοικοι όλων των χωριών που περνάει η διαδρομή των 21 χλμ. και φυσικά στα 5 και 10 χλμ, επευφημούν τους αθλητές, συμμετέχουν καταβρέχοντάς τους με νερό όταν έχει ζέστη, κερνώντας ρακές όταν κάνει λίγη ψύχρα και σε κάθε περίπτωση χειροκροτώντας και επευφημώντας τους. Κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να τους διευκολύνουν να ολοκληρώσουν τον αγώνα και δίνουν την καλύτερη απάντηση για το τι μπορεί να κάνουν… οι χωριάτες.

7) Βγείτε από το καράβι και κινηθείτε νοτιοανατολικά. Συνεχίστε… ντρέτα για 30 χιλιόμετρα… Μπείτε στο χορό

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Η οργανωτική επιτροπή κάθε χρόνο κάνει τα πάντα για να προσφέρει στους αθλητές ότι περισσότερο μπορεί. Ποιοτικές τσάντες, μπλουζάκια, το μοναδικό μετάλλιο που αποτελεί την απόδειξη για το πόσο μπροστά βρίσκεται η διοργάνωση σε θέματα μάρκετινγκ, είναι μόνο μερικές από τις λεπτομέρειες που λατρεύουν οι δρομείς.

Τα υπέροχα promo video που γίνονται viral και παίζουν ακόμα και στην τηλεόραση ως είδηση και όχι επί πληρωμή, τα εξαιρετικά social media, οι «δεσμοί» με τις κοινωνικές ομάδες και τους συλλόγους, είναι μια αδιάκοπη δουλειά και προσπάθεια που ξεκινά, μόλις σβήσουν τα φώτα της τελευταίας διοργάνωσης.

Η εθελοντική δράση και η προσφορά στην κοινότητα και κυρίως η ανιδιοτέλεια που εκφράζει όλες τις δράσεις. Τα παιδιά της ΑΘΛΗ.Σ.Υ. έκαναν το δικό τους Μαραθώνιο για την κοινότητα όταν ο εγκέλαδος χτύπησε το Αρκαλοχώρι. Και ο κόσμος δεν ξεχνά.

Οργανωτικά ο αγώνας βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο. Οι διαδρομές, οι ανεφοδιασμοί, η αποκατάσταση. Όλα.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία προσπάθεια και εξαιρώντας τους τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης για ευνόητους λόγους, ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης, μαζί με τον γύρο της λίμνης των Ιωαννίνων, το Spetses Mini Marathon, τον Μαραθώνιο της Ρόδου είναι οι κορυφαίοι αγώνες που γίνονται στη χώρα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Απλά στην Κρήτη… γλακούμε καλύτερα.. Μετά από δύο χρόνια λόγω του covid και του σεισμού που χτύπησε σκληρά την περιοχή, ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης το 2022 επέστρεψε… καλά καλός. Καλύτερος από ποτέ. Όχι για τα ρεκόρ συμμετοχής και διαδρομών. Άλλα για τη χαρά που μας χάρισε. Μπράβο σας μωρέ.

Επειδή αξίζει να αναφερθεί μιας και οι παρέες γράφουν ιστορία, αυτή είναι η ομαδάρα της ΑΘΛΗ.Σ.Υ.

Πρόεδρος: Αλεβυζάκης Γιώργος, Αντιπρόεδρος: ​Παναγιωτάκης Μαρίνος, Γραμματέας: Στέφανος Ψυλλάκης, Ταμίας: Ρουμπίνη Αγαπητού, Έφορος Τένις: Φασουλά Ρένα, Μέλη: Χριστάκης Γιώργος, Σταυρόπουλος Σάκης, Αν. Μέλη: Σακαβέλης Γιώργης, Αντωνιάδου Ελευθερία

Και φυσικά: ​Γρινιεζάκης Μπάμπης, Δερμιτζάκης Ζαχαρίας, Κασσωτάκης Μανώλης, Καραγιώργης Κυριάκος, Λαμπράκη Μυρτώ, Μελεμενής Γιώργος, Μουράτη Μαρίνα, Μουράτη Νίκη, Παπαδόπουλου Πωλίνα, Πετράκης Γιάννης, Ρασιδάκης Τάκης, Σμυρνάκης Μανώλης, Σταυρόπουλος Σάκης, Τερζάκης Γιάννης, Φασουλά Ρένα.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες