Γιατί ο Γιούνκερ επιτίθεται στη Ρουμανία λίγο πριν αναλάβει το τιμόνι της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του ’19

Γιατί ο Γιούνκερ επιτίθεται στη Ρουμανία λίγο πριν αναλάβει το τιμόνι της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του ’19

Καθώς η Ρουμανία ετοιμάζεται να αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως αμφιβάλλει αν η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να ηγηθεί της Ένωσης για έξι μήνες.

Η Ρουμανία είναι «τεχνικά πολύ καλά προετοιμασμένη» για την εξάμηνη προεδρία της, δήλωσε ο Γιούνκερ στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Όμως πιστεύω πως η κυβέρνηση του Βουκουρσεστίου δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει να προεδρεύει των χωρών της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Η συνετή δράση απαιτεί προθυμία να ακούει κανείς τους άλλους και ισχυρή επιθυμία να παραμερίζει τα δικά του συμφέροντα», διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ προσθέτοντας πως έχει κάποιες αμφιβολίες ότι αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Ο Γιούνκερ επισήμανε πως οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις στη Ρουμανία δείχνουν πως η χώρα μπορεί να μην εμφανιστεί ως μια ενωμένη οντότητα στην ευρωπαϊκή σκηνή.

«Χρειάζεται να υπάρχει ενωμένο μέτωπο στην πατρίδα για να προωθήσει την ενότητα της Ευρώπης στη διάρκεια της προεδρίας του Συμβουλίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γιοχάνις αναφερόταν στην περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της οποίας ο ισχυρότερος πολιτικός της χώρας, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός εξαιτίας μιας καταδίκης του για εκλογική νοθεία.

Η Βιόριτσα Ντάντσιλα, η οποία θεωρείται μαριονέτα του Ντραγκνέα, βρίσκεται αντ’ αυτού στην πρωθυπουργία.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 μαζί με τη γειτονική της Βουλγαρία. Οι δύο χώρες παραμένουν υπό παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες εξαιτίας της ανεπαρκούς λειτουργίας του κράτους δικαίου και της εκτεταμένης διαφθοράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter