Γιατί ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε φούσκα το bitcoin;

Γιατί ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε φούσκα το bitcoin;

Κόντρα στο ρεύμα της φρενίτιδας του νέου χρυσού αποφάσισε να πάει ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας χθες στο «Πρώτο προγραμμα».

«Από το 2010 λέω στον κόσμο μη βάλετε χρήματα στο bitcoin γιατί είναι μία καθαρή φούσκα» ανέφερε σχετικά (εδώ: https://www.documentonews.gr/article/baroyfakhs-foyska-to-bitcoin-einai-mia-pyramida ). Ωστόσο ο συνήθως αναλυτικός επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 απέφυγε να εξηγήσει γιατί είναι φούσκα το bitcoin… Την ίδια ώρα όχι μόνο το bitcoin αλλά ευρύτερα τα κρυπτονομίσματα καταγράφουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο αναφορικά με την αύξηση της αξίας τους έχοντας προκαλέσει φρενίτιδα στο διαδίκτυο ίση με αυτή που επικρατούσε στον λεγόμενο πυρετού του χρυσού στην άγρια δύση…

Συστημική η άποψη του Γ Βαρουφάκη

Ουσιαστικά ο Γ Βαρουφάκης υιοθετεί τη συστημική άποψη των ανά τον κόσμο οικονομολόγων που θεωρούν ότι το bitcoin αλλά και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν εγγενή αξία. Είναι η ίδια άποψη που εκφράζει ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος θεωρεί όπως δήλωσε στο τέλος Δεκεβρίου του περασμένου έτους ότι πλησιάζει η ώρα που το bitcoin θα σκάσει σαν φούσκα. Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, το bitcoin δεν έχει εγγενή αξία. Όπως επισήμανε, τα στοιχεία ενεργητικού όπως τα ομόλογα, οι μετοχές, το real estate ή τα πολύτιμα μέταλλα, είτε αποδίδουν εισόδημα και κεφαλαιακά κέρδη ή έχουν κάποια χρησιμότητα.

Εγγενής αξία

Όπως εύκολα μπορεί να εξαχθεί το θέμα έγκειται στην εγγενή αξία των κρυπτονομισματών. Τι είναι όμως αυτή η έννοια; Ποιος είναι ο ορισμός της για να καταλάβουμε τι γίνεται και τελικά ορθώς συγκεντρώνει τα πυρά των «ορθολογικών» οικονομολόγων παγκόσμιου βεληνεκούς ο κόσμος των κρυπτονομισματών;

Για να είναι ένα αγαθό πολύτιμο, πρέπει να ανταλλάσσεται με παρόμοια αξία. Αρα θα πρέπει να συγκριθεί με κάτι άλλο για να βρούμε την αξία του (για παράδειγμα με το ασήμι ή το χρυσό). Αυτή ακριβώς η σύγκριση είναι η εγγενής αξία. Αν λοιπόν εμείνουμε στις οικονομικές θεωρίες τότε πράγματι δεν έχει εγγενή αξία το bitcoin…

Το Bitcoin έχει αξία γιατι παρέχει ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς χρημάτων μέσω του Διαδικτύου και ελέγχεται εξ ολοκλήρου από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο με ένα διαφανές σύνολο κανόνων. Ως εκ τούτου, παρέχει μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τα νομίσματα των κρατών που ελέγχονται από κάποια κεντρική τράπεζα (για παράδειγμα το δολάριο από τη FED και το ευρώ από την ΕΚΤ).

Γιατί απορρίπτεται η συστημική προσέγγιση

Όμως ας δούμε τι συμβαίνει με τα παραδοσιακά νομίσματα όπως το ευρώ και το δολάριο. Τι είναι αυτά; Γιατί ονομάζονται παραστατικό χρήμα; Μια αναζήτηση του ορισμού τους μας οδηγεί να καταλάβουμε…

«Παραστατικό χρήμα (fiat money) ή αλλιώς χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας είναι το μέσον πληρωμής το οποίο δεν καλύπτεται από αποθεματικό άλλων υλικών (π.χ. χρυσός) και επομένως στερείται κάποιας εγγενούς αξίας έστω και έμμεσα. Επιβάλλεται στις συναλλαγές από κάποια αρχή συνήθως το κράτος τόσο στις πληρωμές όσο και στις εισπράξεις. Εκφράζεται με κάποια νομισματική μονάδα έχει την μορφή συνήθως χαρτονομισμάτων και κερμάτων, τα οποία μπορεί να έχουν ονομαστική αξία ίση, πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια της νομισματικής μονάδας». Ναι καλά καταλάβατε το ευρώ και το δολάριο είναι fiat money και δεν έχουν έγγενη αξία όπως ακριβώς και το bitcoin.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ειδικά στις ΗΠΑ «κόβουν» αφειδώς δολάρια για να υποστηρίξουν τη χειμαζόμενη λόγω covid-19 οικονομία αυτό θα οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις. Γι αυτό μεγάλες εταιρείες «ακουμπούν» μέρος της κεφαλαιοποίησης τους στο bitcoin (αφού θεωρείται εφάμιλλο με το χρυσό). Γι’ αυτό αυξάνεται αλματωδώς η αξία του, Προσφάτως ο κολοσσός Tesla «ακούμπησε» 1,5 δις δολάρια σε bitcoin. Επίσης πολλές εταιρείες του S&P500 (πρόκειται για το δείκτη των 500 μεγαλύτεων εταιρειών της wall street) έχουν επιλέξει να πράξουν το ίδιο φοβούμενες ότι ο πληθωρισμός θα φέρει μείωση της κεφαλαιοποίησης τους λόγω της μείωσης της αξίας του δολαρίου…

Τι δίνει αξία στο bitcoin

Τελικά αυτό που δίνει αξία στα κρυπτονομίσματα είναι η εμπιστοσύνη των πολλών… Το bitcoin βασίζεται στις ιδιότητες των μαθηματικών και της κρυπτογράφησης και όχι στην εμπιστοσύνη των Κεντρικών κυβερνήσεων και των τραπεζιτών… Δεν είναι fiat money, δεν έχει φυσικές ιδιότητες που να το καθιστούν πολύτιμο μέταλλο (όπως ο χρυσός). Η αξία του bitcoin προέρχεται μόνο και απευθείας από άτομα που είναι πρόθυμα να το αποδεχθούν ως μέθοδο πληρωμής. Η εμπιστοσύνη εκατομμύριων ανθρώπων ανά τον κόσμο είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του. Μια εμπιστοσύνη που βασίζεται στην κρυπτογράφηση που προσφέρει η τεχνολογία block chain και η οποία στηρίζεται στη δύναμη των πολλών και όχι στο αναξιόπιστο περιβάλλον των κρατών και των κεντρικών τραπεζών…

Το αν αποτελεί φούσκα ή όχι το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα θα το δείξει το μέλλον. Προς το παρόν παρακολουθούμε την προσπάθεια των συστημικών να στηρίξουν το παραδοσιακό οικοδόμημα των νομισμάτων που τρίζει επικίνδυνα από την επέλαση της τεχνολογίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter