Μας την έφερε «μπαμπέσικα» ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, για την κατασκευή Πλανηταρίου (Κοσμόραμα), που όπως μάθαμε προγραμματίζει στα επόμενα χρόνια της θητείας του, να το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια και να το κατασκευάσει στη Λάρισα.
Ο Βόλος το ζητάει από το 2002, με τη δραστηριότητα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και τώρα το εντάσσει στο πρόγραμμα, με «έτσι το θέλω», να κατασκευαστεί στη Λάρισα. Μάλιστα στις 14-12-2002, ο Δήμος του Βόλου, με Δήμαρχο τον κ. Μήτρου και την Εταιρεία Αστρονομίας του Βόλου, κάλεσε τον μεγάλο εκλαϊκευτή της Αστρονομικής Επιστήμης καθηγητή κ. Σιμόπουλο, με τον οποίο η Εταιρεία διατηρεί άριστες σχέσεις και έφερε ολόκληρο συνεργείο, που μεταμόρφωσε καπναποθήκη σε είδος χώρου πλανηταρίου και παρουσίασε στους Δημάρχους, τους Βουλευτές του Νομού και το κοινό του Βόλου, το καταπληκτικό εκπαιδευτικό έργο του Πλανηταρίου.
Τότε σε δημοσίευμά μας λέγαμε: «Ποιος δεν θα ενθουσιαζόταν και φεύγοντας δεν θα γινόταν ένθερμος θιασώτης του έργου στο Βόλο, που με λίγα σχετικά χρήματα, θα μπορούσε να παραδώσει στο κοινό, όχι μόνο του Βόλου, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας και της Ελλάδας, ένα έργο πνοής και ανάπτυξης της περιοχής, με καινούρια τεχνολογία και εντυπωσιακές επιδόσεις σε θέαμα, ήχο, εικόνες και μουσική, από όλο τον κόσμο, που συναρπάζουν περισσότερο τους νέους, αλλά και τους μεγάλους, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, γυναίκες και άνδρες. Το Πλανητάριο του Βόλου, προβλέπεται να γίνει δίπλα στο Εκθεσιακό Κέντρο, στη Νεάπολη.
Θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους πολίτες και ιδίως τους μαθητές και τους καθηγητές όλων των βαθμίδων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν , όχι μόνο τα άστρα του ουρανού , με τα τελειότερα τηλεσκόπια και τα απίθανα μέσα εξερεύνησης, που χρησιμοποιούν οι Αστρονόμοι παρατηρητές του διαστήματος, αλλά και τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, οι οποίες θα μπορούν να προβληθούν στο θόλο του πλανηταρίου, μπροστά Σας, σαν να συμμετέχετε ,ως θεατής στην έρευνα και το τοπίο. Οι εικόνες και τα τοπία προβάλλονται κατά τέτοιο τρόπο, που σ’ αφήνει άναυδο με τη συνοδεία του ήχου.
Εκεί μπορεί να προβληθούν, αρχαιολογικές ανακαλύψεις, οι πιο πρόσφατες, διάφορες περιηγήσεις και τοπία από εξαίρετα και μοναδικά μέρη του κόσμου π.χ. τα Μετέωρα, το Άγιο Όρος , το Μπαλί με τις ομορφιές του, πόλεμοι, καταστροφές, μουσικές βραδιές,, θεατρικά έργα, εξαίρετες παρουσιάσεις και αθλητικές διοργανώσεις και ότι μπορεί να φαντασθεί ο νους του ανθρώπου. Κι αυτό, γιατί κάποιοι άλλοι εργάστηκαν επί χρόνια ίσως και δίνουν, σήμερα, έτοιμο υλικό σε ειδική κασέτα, όλες αυτές τις παρουσιάσεις. Ίδρωσαν, μόχθησαν, έδωσαν και τη ζωή τους για την έρευνα, έτοιμο πια υλικό, για παρουσίαση».
Αλλά, τόσα χρόνια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστέ, δεν μπορούσατε να δώσετε μια επιχορήγηση στο Δήμο του Βόλου και την Εταιρία Αστρονομίας δύο εκ/ρια Ε κ. Αγοραστέ, για να ολοκληρώσει το έργο αυτό ο Δήμος, αλλά κάνατε μόνο πύρινους λόγους και φιλοφρονήσεις για την Εταιρεία, στις τόσες ομιλίες, που σπεύδατε να κάνετε,για τα μάτια του κόσμου, στις γιορτές της Αστρονομίας στην παραλία του Βόλου, για να παίρνετε τα εύσημα από τους πολίτες και τις ηγεσίες του Βόλου;
Ο Δήμος Βόλου και η Εταιρεία Αστρονομίας κάθε χρόνο, ζητούσε χρηματοδότηση του έργου, το δικαιούται και είναι δίκαιο, το Πλανητάριο Θεσσαλίας να γίνει στο Βόλο. Η δραστηριότητα της Εταιρείας Αστρονομίας ξέφυγε από τα στενά όρια του Νομού, έγινε γνωστή στο Πανελλήνιο, με το Πανελλήνιο Αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός», που βγάζει επί 30 χρόνια, τις αστροπαρατηρήσεις, που διενεργεί συνεχώς και τα Σχολεία Αστρονομίας, που συνέστησε για τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του Λυκείου, όταν η πολιτεία κατήργησε την κοσμογραφία στα Λύκεια.
Πριν από 10 χρόνια, επεξέτεινε την εκπαίδευση των μαθητών, με αντίστοιχες τάξεις, με τηλεπαρουσίαση, σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζει με Πανελλήνιους διαγωνισμούς και από τους προχωρημένους μαθητές, να στέλνει τους δύο πρώτους (το πρώτο αγόρι και το πρώτο κορίτσι) δωρεάν για μια εβδομάδα στη ΝΑΣΑ, για περαιτέρω εκπαίδευση, ως αστροναυτών, ενώ οι εξ πρώτοι του διαγωνισμού, με έξοδα του Υπουργείου παιδείας, στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που γίνεται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες, όπου διαγωνίζονται οι πρώτοι των πρώτων στην Αστρονομία, όλου του κόσμου .
Γιατί κ. Περιφερειάρχα υποτιμάτε τη νοημοσύνη των πολιτών της Μαγνησίας και ιδιαίτερα τη νοημοσύνη των πολυπληθών εθελοντών καθηγητών και λοιπών εργαζομένων της Μαγνησίας και όλης τη Αστρονομικής Κοινότητας της Ελλάδας, που αναγνωρίζουν την προσφορά της Εταιρείας, στην εκλαϊκευση της Αστρονομίας και την γνωριμία της με την πλατιά κοινωνία της χώρας; Δεν δικαιούμαστε Πλανητάριο, που το ζητάμε από το 2002;
Τα δύο εκ/ρια Ε είναι πολλά, λέγατε για το Βόλο. Ενώ τα οκτώ εκατομμύρια για τη Λάρισα, είναι λίγα; Ο Βόλος έχει το δίκαιο με το μέρος του και τη γενική επικρότηση των καθηγητών Αστρονομίας της χώρας, αλλά και θα πικράνετε, όλους όσους, σήμερα, δραστηριοποιούνται στην Αστρονομία στο Βόλο, γιατί αυτό το ζητάμε από το 2002.
Εσείς με «μπαμπέσικο» τρόπο, επειδή έχετε το «μαχαίρι και το πεπόνι», αυτενεργείτε. Το παίρνετε από το Βόλο και το δίνεται στη Λάρισα. Είστε ένας τοπικιστής και δεν ενδιαφέρεστε για τις Περιφερειακές δραστηριότητες των πολιτών της Θεσσαλίας.