Γιατί καταρρέει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς;

Γιατί καταρρέει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς;

Το Δημόσιο θα σώσει ξανά την Πειραιώς, αποδεχόμενο την απαξίωση της συμμετοχής του που έγινε με χρήματα των φορολογουμένων και των απαξίωση των μικρομετόχων.

Καταρρέει από το πρωί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με απώλειες που κάποια στιγμή άγγιξαν το limit down του 30%, καθώς όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον της Τράπεζας, σε κάθε περίπτωση όμως οι σημερινοί μικρομέτοχοι θα είναι χαμένοι.

Το ξεπούλημα της μετοχής της Πειραιώς ξεκίνησε από το πρωί, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η ομάδα των τριών βασικών μετόχων της Πειραιώς που αποτελείται από τον Τζον Πόλσον, τον Αρ. Μυστακίδη και το αμερικάνικο fund Belleville, οι οποίοι ελέγχουν από κοινού ποσοστό κοντά στο 20% της Τράπεζας, κατέθεσαν πρόταση για αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ ευρώ, ώστε να αποφύγει η Πειραιώς την έμμεση κρατικοποίηση.

Η αύξηση κεφαλαίου που πρότειναν οι βασικοί μέτοχοι έρχεται ως λύση στην όλο και ευρύτερα συζητούμενη εδώ και αρκετές εβδομάδες αδυναμία της Τράπεζας Πειραιώς να λύσει το πρόβλημα των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αρχικού ύψους 2 δις ευρώ. Αρχές Δεκεμβρίου η Πειραιώς οφείλει κανονικά να καταβάλλει 160 εκατ ευρώ στο ΤΧΣ, αλλά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η φετινή κερδοφορία της Πειραιώς και η κεφαλαιακή της επάρκεια δεν της επιτρέπουν να πληρώσει σε μετρητά, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να απέρριψε την εναλλακτική πρόταση της Πειραιώς να παραταθεί για πέντε χρόνια το δικαίωμα μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές.

Αν όμως η Τράπεζα Πειραιώς δεν πληρώσει τ κουπόνι στο ΤΧΣ και φέτος, δεδομένου ότι το έχει ξανακάνει, τα ομόλογα που κατέχει το ΤΧΣ μετατρέπονται σε μετοχές, αυξάνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Πειραιώς μέσω του ΤΧΣ, από το 16% σε άνω του 60%, εξέλιξη που με τη σειρά της σημαίνει κρατικοποίηση και απώλεια αξίας για τους ιδιώτες μετόχους.

Επειδή όμως στην πραγματικότητα η Πειραιώς έχει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας και θα χρειαστεί κι επιπλέον κεφάλαια, κι επειδή οι τρεις βασικοί ιδιώτες μέτοχοι Πόλσον, Μυστακίδης και Bienville Capital, δεν θέλουν να εξανεμιστεί η αξία της δικής τους συμμετοχής, πρότειναν στη διοίκηση της Τράπεζας και το ΤΧΣ να καλύψουν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, αλλά με τιμή διάθεσης πολύ χαμηλή. Τόσο χαμηλή που αν υιοθετηθεί αυτή η λύση, θα εκδοθούν τόσο πολλές μετοχές που θα περιοριστεί δραστικά η συμμετοχή του ΤΧΣ και θα υποστεί μεγάλες ζημιές το Δημόσιο και οι σημερινοί μικρομέτοχοι. Το Δημόσιο δηλαδή θα σώσει ξανά την Πειραιώς, αποδεχόμενο στη συνέχεια την απαξίωση της συμμετοχής του που έγινε με χρήματα των φορολογουμένων και των μικρομετόχων.

Η Πειραιώς δεν διέψευσε το δημοσίευμα και εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».

Το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως είναι τόσο σοβαρό που ξεπερνά τα όρια του ΤΧΣ. Ουσιαστικά θα κληθεί η κυβέρνηση να αποφασίσει στο υψηλότερο επίπεδο για την τύχη της Πειραιώς, σε επαφή και με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Documento Newsletter