Γιατί η Τουρκία επιτίθεται εκ νέου στο Ιράκ και στους Κούρδους

Γιατί η Τουρκία επιτίθεται εκ νέου στο Ιράκ και στους Κούρδους

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας εναντίον του βόρειου Ιράκ και συγκεκριμένα εναντίον του Κούρδων του PKK που φέρεται να έχει παρουσία στην περιοχή.

Η επιχείρηση «Δαγκάνα» (Claw Lock) διεξάγεται στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας και συμμετέχουν επίλεκτες μονάδες του τουρκικού στρατού μαζί με την αεροπορία.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «οι ηρωικοί πιλότοι μας επιτέθηκαν με επιτυχία σε καταφύγια, σπηλιές, τούνελ και αποθέματα πυρομαχικών που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση (…) Ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών εξουδετερώθηκε» και πρόσθεσε ότι η κλίμακα της επίθεσης θα «αυξηθεί τις επόμενες ώρες και μέρες».

Βέβαια, ούτε ο Τούρκος Υπουργός ούτε το Υπουργείο έχουν αναφέρει το μέγεθος των τουρκικών μονάδων ή των απωλειών που έχει υποστεί, λέγοντας απλά πως όλα κυλούν βάσει σχεδίου, ενώ ως σκοπός της αποστολής αναφέρεται η ανατροπή των σχεδίων του PKK για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση εκδηλώθηκε αφότου ο Κούρδος ηγέτης του Ιράκ Μασρούρ Μπαρζανί επισκέφτηκε την Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπαρζανί εξερχόμενος από την συνάντηση ανέφερε πως καλωσόριζε την «επέκταση της συνεργασίας και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ο Μπαρζανί εναντίον των Κούρδων

Το PKK από την δεκαετία του ’80 διεξάγει έναν αιματηρότατο ανταρτοπόλεμο στην νοτιοανατολική Τουρκία χρησιμοποιώντας τα εκεί βουνά ώστε να εξουδετερώσει την τεχνολογική και οργανωτική υπεροπλία του τουρκικού στρατού. Η Αραβική Άνοιξη και ο εμφύλιος στην Συρία και το Ιράκ δημιούργησαν νέες ευκαιρίες για το όραμα της κουρδικής αυτοδιάθεσης. Κι αυτό διότι, όλοι οι περιφερειακοί ηγέτες που αντιστρατεύονταν την ιδέα ενός κουρδικού κράτους έβλεπαν την γη να σείεται κάτω από τα πόδια τους.

Η ανάδυση των αυτοοργανωμένων δομών εξουσίας στην Βόρεια και Ανατολική Συρία αλλά και στο Βόρειο Ιράκ γέννησαν μεγάλες ανησυχίες ασφαλείας στην Τουρκία. Η τελευταία από το 2016 έχει πραγματοποιήσει πέντε επιχειρήσεις στην Βόρεια Συρία και ακόμη κατέχει εδάφη της χειμαζόμενης χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ έχουν αναβαθμισμένη θέση μετά την αμερικανική εισβολή του 2003. Ο Μπαρζανί, που ηγείται των Κούρδων στο Ιράκ, δεν θέλει σε καμία περίπτωση το PKK να αποκτήσει μεγάλη επιρροή στη περιοχή που ελέγχει. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι Κούρδοι του Μπαρζανί με την κυβέρνηση της Βαγδάτης βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία ώστε να καταπνίξουν τα αιτήματα αυτονομίας των Κούρδων Γιαζίντι στο Σιντζάρ αλλά και το PKK, με σκοπό να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter