Γιατί η συνέντευξη Τσίπρα σήκωσε τόση σκόνη

)

Πολύ σκόνη σήκωνε η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Όπως θα σήκωνε κάθε συνέντευξη, κάθε προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου που βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο (δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα Χρυσοχοΐδη εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία!).

Στην Ελλάδα υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να σχολιάσουμε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: ο απόλυτα εχθρικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τα λεγόμενα συστημικά κανάλια (απ’ όλα δηλαδή). Οι δημοσιογράφοι κάνουν ό,τι μπορούν για να τον στριμώξουν (και καλά κάνουν προφανώς) και για να αναδείξουν τα φάλτσα του κόμματός του την ώρα που απέναντι στον πρωθυπουργό και τα στελέχη του κόμματός του τους πιάνει μια περίεργη αφωνία. Αλλά αυτή είναι η διαπλοκή στη χώρα και η τοξικότητα με την οποία αντιμετωπίζει η οικονομική ελίτ την προώθηση των συμφερόντων της.

Ας δούμε όμως μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης Τσίπρα για θέματα της επικαιρότητας. Καταρχάς για την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε με τον πλέον σαφή τρόπο την εισβολή και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως και τον αναθεωρητισμό που κρύβεται από πίσω του. Ζήτησε η χώρα μας να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και αφού θύμισε ότι η κυβέρνησή του ήταν εκείνη που δεν δίστασε να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών επέκρινε τη Δύση γιατί επέτρεψε να γίνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο και τώρα τον ίδιο δρόμο ακολουθεί ο Πούτιν. Τέλος χαρακτήρισε «μέγα λάθος» και «επιπολαιότητα» του Μητσοτάκη την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Ζούμε το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας

Στο έτερο θέμα που «καίει» στην κυριολεξία τους πολίτες και σχετίζεται και με τον πόλεμο στην οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «Βρισκόμαστε στο σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας. Στη 19η μέρα του μήνα εξαντλείται το εισόδημα των νοικοκυριών» και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί όπως είπε «μεγιστοποίησε την κρίση, παρά το γεγονός ότι είχε τα εργαλεία και τις δυνατότητες να την αντιμετωπίσει».

«Δεν θα ισχυριστώ ότι πρέπει να σπαταλάμε αλόγιστα τα χρήματα, αλλά αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει κλιμάκωση της κοινωνικής κρίσης και έντασης. Η κρίση της ακρίβειας ήταν εδώ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος», είπε ενώ αναφερόμενος στο θέμα των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων θύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «έδωσε 6,6 δις σε απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα που κοστίζει 1,5 δις για ένα χρόνο».

Για το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΗ καταλόγισε «Τρομακτικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιλογές της, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την λειτουργία των καρτέλ» θυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ για 4 χρόνια δεν αυξήθηκε ούτε 1 ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιπροσθέτως, ζήτησε «Να ελαφρυνθεί ο καταναλωτής με μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και να δοθούν όπλα στην επιτροπή ανταγωνισμού ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια στην πηγή της».

Ο Ευκλείδης έχει τη διαδρομή του δεν θα κριθεί από μία διατύπωση

Όπως ήταν φυσικό ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και απάντησε ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ «Έχει τη διαδρομή του στην Αριστερά και τη συμβολή του στην κυβέρνηση μου για την έξοδο από τα μνημόνια» και συνεπώς «δεν θα κριθεί από μία διατύπωσή του» (αστική αυτοπεποίθηση). «Δεν βάζουμε τους ανθρώπους σε καλούπια», συνέχισε, «Η διαφορετικότητα των απόψεων είναι δύναμη και όχι αδυναμία. Ανέχομαι την κριτική και την θέλω».

Παράλληλα χαρακτήρισε «Δημοκρατική επανάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ» εφόσον και το Συνέδριο τις εγκρίνει, τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ίδιος για εκλογή προέδρου και μελών ΚΕ από τα μέλη του κόμματος.

Ίσως το πιο σημαντικό σημείο της συνέντευξή του ήταν η πρόβλεψή του ότι «Δεν θα αντέξει ο Μητσοτάκης» και ότι «Η πολιτική αλλαγή θα είναι λύση για τη χώρα από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει». Μάλιστα δεν δίστασε να σχολιάσει τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών λέγοντας ότι «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
Η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα να έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στη βάση προγράμματος που θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό και θα στηρίξει την κοινωνία».

Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του το σίγουρο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σίγουρος για όλα τα καίρια ζητήματα με καθαρές θέσεις και χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Έδειξε να μην φοβάται το πολιτικό κόστος είτε προς την πλευρά της Αριστεράς είτε προς την πλευρά του συστημικού μπλοκ. Καταδίκασε τη Ρωσική εισβολή, είπε «ναι» στις κυρώσεις και «ναι» στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. αλλά έδειξε και την υποκρισία της Δύσης. Είπε ναι στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» αλλά ζήτησε να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης μέχρι να πέσουν οι διεθνείς τιμές.
Και αυτή η στάση του απέναντι σε ζητήματα που πολλοί θα χαρακτήριζαν «καυτή πατάτα» είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε.