Το σκοτάδι με το οποίο έχει περιβάλλει τις προσφυγικές δομές σε Σάμο, Λέσβο, Χίο και αλλού το υπουργείο Μετανάστευσης υπερασπίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, που μετά τις καταγγελίες των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, αντί απάντησης επέλεξε να «παίξει με τις λέξεις», απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του documentonews.gr πως απλώς υπάρχει «μια διαδικασία ραντεβού» για την είσοδο των δημοσιογράφων.
«Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέστειλε την πρόσβαση δημοσιογράφων στις ελληνικές προσφυγικές δομές, μέχρι νεοτέρας. Οι RSF καλούν τις αρχές να άρουν άμεσα το εμπάργκο, κίνηση η οποία παρακωλύει το δικαίωμα στην ενημέρωση και το δημοσιογραφικό έργο» κατήγγειλαν προ ημερών οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), έπειτα από τη δημοσιοποίηση του μπλόκου «μέχρι νεοτέρας» που αντιμετώπισε δημοσιογράφος που αιτήθηκε να να επισκεφτεί την προσφυγική δομή της Σάμου.
Καθόλου τυχαία, το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στη δημοσιότητα που δείχνουν πως οι «Δομές Υποδοχής Μεταναστών» όπως τα ονομάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, εικόνες που παραπέμπουν στην Μόρια, την οποία κατά τα άλλα ξορκίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως η στάση του υπουργείου και της κυβέρνησης φέρνει στις μνήμες την ανεκδιήγητη επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ προ δύο ετών στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έπειτα από ερώτηση της Ολλανδής για τις επαναπροωθήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε εκτός εαυτού, σηκώνοντας τους τόνους της φωνής του και ρωτώντας την «έχετε πάει στη Σάμο;».
Κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, το documentonews.gr επισήμανε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τη σχετική ανακοίνωση-ράπισμα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ρωτώντας εάν «Έχει κάποιο λόγο η Κυβέρνηση να μη θέλει δημοσιογράφους να πάνε στη Σάμο, στη Λέσβο, στην Χίο;».
Διαβάστε σχετικά: Ελευθερία του Τύπου-RSF: Καταγγελία για απαγόρευση πρόσβασης των ΜΜΕ στις προσφυγικές δομές
Με εμφανή αμηχανία, ο Παύλος Μαρινάκης αποκρίθηκε πως «όχι, δεν έχει κανέναν λόγο απολύτως» να μην θέλει η κυβέρνηση δημοσιογράφους στις προσφυγικές δομές, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα γενικής απαγόρευσης» και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πετώντας την ευθύνη στον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «αυτό το οποίο μας ενημερώνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ότι λόγω αυξημένων εισόδων στα Κέντρα αυτά, αλλά παρά το γεγονός αυτό η κατάσταση παραμένει ακόμη ελεγχόμενη, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, θα υπάρχει μία διαδικασία εισόδου με ραντεβού με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι θα έχουν προφανώς πρόσβαση για να κάνουν τη δουλειά τους, για λόγους ασφαλείας και τήρησης των πρωτοκόλλων».
Συμπλήρωσε δε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις αποφάσεις που έχουν προκαλέσει διεθνείς δημοσιογραφικές αντιδράσεις πως «έχει αλλάξει εντελώς η κατάσταση, το status των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στις δομές αυτές».
Κλείνοντας, μας ενημέρωσε πως «θα υπάρχει, μάλιστα, και σχετική ενημέρωση, συνολική από το Υπουργείο, για να εξυπηρετούνται οι συνάδελφοί σας», η οποία αναμενόταν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, πλην όμως μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δεν είχε υπάρξει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.