Γιατί η Κίνα περιορίζει δραστικά τη πρόσβαση ανηλίκων στα βιντεοπαιχνίδια

Γιατί η Κίνα περιορίζει δραστικά τη πρόσβαση ανηλίκων στα βιντεοπαιχνίδια
An elderly man pushes

Η Κίνα απαγορεύει σε παιδιά και εφήβους τη πρόσβαση σε βιντεοπαιχνίδια κατά τη διάρκεια των σχολικών ημερών. Από εδώ και στο εξής θα επιτρέπεται η ψυχαγωγία μέσω βιντεοπαιχνιδιών μόλις για 3 ώρες από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Η κινεζική κυβέρνηση θα λάβει ισχυρά μέτρα ώστε να συμμορφωθούν οι εταιρείες και οι ανήλικοι χρήστες των βιντεοπαιχνιδιών.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση

Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα αντανακλούν τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει την ιδιωτική αγορά των βιντεοπαιχνιδιών, να ενισχύσει τις σχέσεις της με τους γονείς καθώς και να ελέγξει τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κινεζικός Τύπος χαρακτηρίζει τα βιντεοπαιχνίδια ως «πνευματικό όπιο», σε αναλογία με το γνωστό μαρξικό ρητό περί θρησκείας. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση πιστεύει ότι τα βιντεοπαιχνίδια δημιουργούν «ανθυγιεινές πολιτισμικές επιρροές» στην κινεζική νεολαία.

Είναι σαφές ότι το ΚΚΚ φοβάται την άνοδο του ιδιωτικού τομέα των βιντεοπαιχνιδιών και την επιρροή που δυνητικά μπορεί να επιφέρει στη κινεζική νεολαία. Είναι ζήτημα ελέγχου και εξουσίας για του Κινέζους ιθύνοντες. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι οι γονείς ικανοποιήθηκαν από τη συγκεκριμένη απόφαση αφού για τους ίδιους το κράτος σταμάτησε μία οικονομική αιμορραγία ενόσω «επέστρεψε» τα παιδιά στην οικογένεια και στο σχολείο.

Οι αντιδράσεις

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων πολλοί νέοι Κινέζοι ξέσπασαν οργισμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης. Τα σχόλια που έχουν δημοσιευθεί στο Weibo (κινεζικό Twitter) και αναπαράγονται από το «Ρόιτερς» είναι χαρακτηριστικά: «Αυτή η ομάδα από παππούδες και θείους που φτιάχνουν τους κανόνες έχουν παίξει ποτέ παιχνίδια; Καταλαβαίνετε ότι η καλύτερη ηλικία για παίκτες e-sports (ηλεκτρονικά αθλήματα) είναι η εφηβεία;» και «Σεξουαλική συναίνεση στα 14, στα 16 μπορείς να δουλέψεις αλλά πρέπει να είσαι 18 για να παίξεις παιχνίδια. Αυτό είναι αστείο».
Τα παραπάνω σχόλια αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί στην κινεζική νεολαία, η οποία ήταν από τους πιο ένθερμους χρήστες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο. Αναμένεται με ενδιαφέρον εάν οι αντιδράσεις θα λάβουν πιο μαζική και «φυσική» μορφή, εξάγοντας την οργή στο πεζοδρόμιο.

Documento Newsletter