Γιατί η ειρήνη στην Ουκρανία δεν εξυπηρετεί τις ΗΠΑ

Γιατί η ειρήνη στην Ουκρανία δεν εξυπηρετεί τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχοντας δέσει στο άρμα τους την Ουκρανία, το μόνο που δεν θέλουν να δουν, είναι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ειρήνευσης. Αντιθέτως, διακαής πόθος τους αποτελεί η αποδυνάμωση της Ρωσίας, παρά το κόστος που πληρώνει η Ουκρανία μαζί με την Ευρώπη.

Η παραπάνω θέση εκφράστηκε με τον πιο ωμό τρόπο από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν λέγοντας πως «θέλουμε να δούμε την Ρωσία αποδυναμωμένη». Τα λόγια αυτά εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Όστιν στο Κίεβο την Δευτέρα, όπου βρέθηκε μαζί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο συνάντησής τους με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου και συζήτησαν την «λίστα αγορών» του ουκρανικού στρατού.

Αυτή η «λίστα» μεταφέρθηκε στους δυτικούς συμμάχους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να συζητήσουν τις απαιτήσεις του Κιέβου. Μετά τη συνάντηση, το «διστακτικό» Βερολίνο ανακοίνωσε την αποστολή 50 αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων αρμάτων τύπου «Gepard» στο ουκρανικό μέτωπο, ενώ η αμερικανική αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα 3.8 δις δολάρια σε μόλις δύο μήνες πολέμου, χωρίς να συνυπολογίζεται η οικονομική βοήθεια ή η στρατιωτική συνδρομή που έχει λάβει διάφορες μορφές το προηγούμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Oυκρανία: Μπλίνκεν και Όστιν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ζελένσκι

Οι αντιθέσεις

Είναι φανερό πως όσο ο πόλεμος κλιμακώνεται, τόσο οι ΗΠΑ θα ευνοούνται, αφού έχουν εξασφαλίσει την συνοχή του «εγκεφαλικά νεκρού» ΝΑΤΟ μπροστά στον ανατολικό μπαμπούλα ενόσω ενισχύουν τη θέση τους στη παγκόσμια αγορά του φυσικού αερίου. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο προβλεπόταν ότι ο «Θείος Σαμ» θα γινόταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022. Πλέον όμως, η Gazprom έχοντας ουσιαστικά αποβληθεί από την ευρωπαϊκή αγορά αφήνει πεδίο δόξης λαμπρό για τους πετρελαιάδες του άκρως ρυπογόνου και πανάκριβου σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. βαδίζει πειθήνια στην φτωχοποίηση της, έχοντας να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση που πολύ εύκολα και γρήγορα μπορεί να λάβει διαστάσεις πραγματικού σοκ, αφήνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Άλλωστε, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έθεσε το δίλημμα πολύ απλά: είτε με την ελευθερία, είτε με τον κλιματισμό.

Η Κομισιόν, βέβαια, και οι ανά τόπους πρωθυπουργοί-δέσμιοι των ολιγαρχικών συμφερόντων, προτιμούν και την ελευθερία και τον κλιματισμό αλλά μόνο για τους λίγους και τους εκλεκτούς. Όμως η απουσία ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης καθώς και η πειθήνια στοίχιση πίσω από των αμερικανικές επιταγές μόνο στην επανεμφάνιση των Κίτρινων Γιλέκων αναμένεται να οδηγήσει.

Documento Newsletter