Γιατί η Κυβέρνηση ζήτησε αναστολή της απόφασης για άσυλο στον Τούρκο πιλότο

Γιατί η Κυβέρνηση ζήτησε αναστολή της απόφασης για άσυλο στον Τούρκο πιλότο

Συνεχίζεται και σήμερα, Τρίτη, η αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αφορμή την απόφαση του Μαξίμου να ζητήσει ανάκληση της απόφασης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου να χορηγήσει άσυλο στον έναν εκ των δύο Τούρκων πιλότων του ελικοπτέρου Black Hawk που το βράδυ της 16ης Ιουλίου του 2016 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για «θέση ευθύνης», η οποία προκύπτει από τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών προστασίας των δικαιωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζει ή πολύ περισσότερο καλωσορίζει πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα.

Εξ αιτίας αυτής της θέσης και για καθαρά διπλωματικούς λόγους (ουδείς πρέπει να λησμονεί την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση) η Κυβέρνηση με την απόφασή της παρέπεμψε το θέμα στη μόνη αρμόδια να κρίνει, την ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη. Παράλληλα κέρδισε χρόνο αφού η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα κρίνει πότε το Διοικητικό Εφετείο θα συνεδριάσει για το θέμα και αν ο «χαμένος» της απόφασής του θα προσφύγει εκ νέου για την τελική πλέον απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο μεσοδιάστημα ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ουδείς εκ των οκτώ στρατιωτικών δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία λόγω απόφασης του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση η θέση της ΝΔ, η οποία μέσα σε δύο ανακοινώσεις από την καταγγελία για νέα παρέμβαση στην Ελληνική Δικαιοσύνη (δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο αφού η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου είναι διοικητικό όργανο και η απόφαση της Κυβέρνησης παραπέμπει το θέμα στη Δικαιοσύνη κάτι που επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος) πέρασε στην καταγγελία περί τυχοδιωκτικής συμπεριφοράς σε μια ευαίσθητη υπόθεση. Επειδή όμως «η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.» όπως ορθώς επισημαίνει η κα. Σπυράκη, η παραπομπή στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να συνιστά τυχοδιωκτική συμπεριφορά αφενός και αφετέρου η διπλωματία και το εθνικό συμφέρον επιβάλλουν πολλές φορές συγκεκριμένες συμπεριφορές και αποφάσεις ειδικά αν έχεις «κλειδώσει» το διακύβευμα που δεν είναι άλλο από την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να υπενθυμίσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στα στελέχη της ΝΔ χωρίς να χρειαστεί να τους υπενθυμίσει τη μεγάλη πληγή του προσφυγικού – μεταναστευτικού.     

Ετικέτες

Documento Newsletter