Η άσκηση προστατεύει από τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις κάνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Chosun της Νότιας Κορέας η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Η μελέτη έγινε σε ποντίκια αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και στον άνθρωπο.
Το ανοσοποιητικό σύστημα αμύνεται στις επιθέσεις των βακτηρίων και των ιών, ενεργοποιώντας διάφορα κύτταρά του. Ορισμένα από αυτά τα κύτταρα όμως προκαλούν φλεγμονή η οποία μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και δημιουργούνται βλάβες σε ορισμένους ιστούς.
Οι επιστήμονες εξετάζουν χρόνια τώρα τη διαδικασία της φλεγμονής και έχουν αποδείξει ότι τα κύτταρα του σωματικού λίπους παράγουν ουσίες που την ευνοούν.
Αυτές οι ουσίες παράγονται από τα λιποκύτταρα όταν το σώμα δέχεται επίθεση μικροβίων και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μειωμένη αντίσταση.
Γυμναστική, ανοσοποιητικό και ιώσεις
Οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν αν η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και μελέτησαν 28 ποντίκια, εκ των οποίων τα μισά δεν γυμνάζονταν καθόλου ενώ τα άλλα μισά ήταν αναγκασμένα να κολυμπούν σε νερό για κάποια ώρα, επί τρεις εβδομάδες. Τα ποντίκια δεν είναι από τη φύση τους κολυμβητές και το κολύμπι ήταν αντίστοιχο με 30 λεπτά ανθρώπινου τζόκινγκ την ημέρα.
Οι ερευνητές έκαναν αιματολογικές εξετάσεις στα ποντίκια παρακολουθώντας τους δείκτες φλεγμονής που αυξάνονταν σ’ αυτά που κολυμπούσαν διότι έπρεπε να επιδιορθωθούν οι μικρές βλάβες που προκαλεί η άσκηση στους μυς.
Όταν όμως εξέθεσαν τα ποντίκια στον σταφυλόκοκκο ο οποίος προσβάλλει τους πνεύμονες, η ανοσοποιητική αντίδραση μεταξύ των γυμνασμένων και των αγύμναστων ποντικιών είχε σημαντικές διαφορές. Στα αγύμναστα ποντίκια υπήρξε μεγάλη αύξηση εκείνων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ευνοούν τη φλεγμονή ενώ στα γυμνασμένα υπήρξε αυξημένη η παραγωγή ενός είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού που σκοτώνει άμεσα τα μικρόβια.
Επίσης, τα γυμνασμένα ποντίκια δεν εκδήλωσαν τόσο έντονα τα συμπτώματα της λοίμωξης και υπέστησαν λιγότερες πνευμονικές βλάβες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η άσκηση, προκαλώντας μικρά τραύματα στους μυς, εξοικειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με τις βλάβες και το μαθαίνει να αντιδρά με πιο επιλεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να μειώσει τον λιπώδη ιστό ο οποίος επιδεινώνει τη φλεγμονή.
Ο επικεφαλής της μελέτης Γουνκγιούνγκ Παρκ, καθηγητής Βιοϊατρικής Επιστήμης, εκτιμά ότι αυτό που συμβαίνει στα ποντίκια ισχύει και στον άνθρωπο. «Πιστεύω ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την άμυνα του σώματος στα μικρόβια και κυρίως έναντι των ιογενών λοιμώξεων όπως είναι η γρίπη», ανέφερε.
Πηγή: runnfun.gr