Γιατί εμβολιάστηκα με το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού – Ένας από τους πρώτους εθελοντές μιλάει στο Documento

Ο Νιλ Μπράουνινγκ, ο δεύτερος εθελοντής που του χορηγήθηκε το πειραματικό εμβόλιο στις ΗΠΑ,  εξηγεί στο Documento γιατί αποφάσισε να συμμετάσχει στις πρώτες κλινικές δοκιμές κατά της Covid-19.

Με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 να έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους και με πάνω από 2.000.000 παγκοσμίως να έχουν μολυνθεί, οι ερευνητές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να δώσουν απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη: πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο;

Ο Νιλ Μπράουνινγκ, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ουάσινγκτον ως μηχανικός δικτύου για τη Microsoft, είναι ένας από τους 45 εθελοντές που συμμετέχουν στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το πειραματικό εμβόλιο mRNA-1273 της βιοτεχνολογικής εταιρεία Moderna. Για το πώς πήρε την απόφαση αυτή αλλά και τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα μίλησε στο Documento.

«Πάντα αγαπούσα την επιστήμη και πιστεύω ότι μαζί με τη μάθηση αποτελούν βασικά στοιχεία στην κοινωνία μας. Είχα την ευκαιρία ως υγιής άνθρωπος να βοηθήσω τον κόσμο και αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου ως μέλους της ανθρωπότητας να βοηθάω όταν και όπως μπορώ» επισημαίνει μιλώντας για την απόφασή του να γίνει εθελοντής.

Οι δόσεις και τα πρώτα αποτελέσματα

Στις 16 Μαρτίου του εγχύθηκε η πρώτη δόση του πειραματικού εμβολίου σε μια εγκατάσταση της Kaiser Permanente στο Σιάτλ. Η εταιρεία Moderna, η οποία συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, αντί να χρησιμοποιήσει μέρη του SARS-CoV-2 για να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιούργησε ταχύτατα ένα συνθετικό μόριο RNA. Στις αρχές Ιανουαρίου οι ερευνητές είχαν ήδη σχεδιάσει συνθετικά σωματίδια του ιού με την ελπίδα ότι το σώμα θα παραγάγει τα αντίστοιχα αντισώματα.

«Μου έχει εγχυθεί mRNA (το αγγελιοφόρο RNA) το οποίο θα προκαλέσει ορισμένα κύτταρά μου να παράγουν εκείνες τις πρωτεϊνικές δομές που είναι όμοιες με αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό των κυττάρων του ιού SARS-CoV-2. Το σώμα μου πρέπει να το εκλάβει αυτό ως μη φυσιολογικό και να επιτεθεί σε αυτά τα κύτταρα. Τα λευκά αιμοσφαίρια θα πρέπει να μάθουν πώς να τους επιτεθούν σχηματίζοντας τα σωστά αντισώματα που τους επιτρέπουν να προσκολληθούν σε αυτές τις πρωτεϊνικές δομές, όπως και ο πραγματικός ιός. Αν αυτό πραγματοποιηθεί με επιτυχία, αυτά τα αντισώματα θα πρέπει να παραμείνουν στο αίμα για πολλούς μήνες ή ακόμη και για έναν χρόνο ή περισσότερο. Εάν μολυνθείς με τον SARS-CoV-2, το εμβόλιο θα πρέπει να δράσει έτσι ώστε το σώμα σου να ανιχνεύσει τον ιό και να τον σκοτώσει άμεσα» περιγράφει ο Μπράουνινγκ.

Παρακολουθείται στενά από τους ερευνητές σε εβδομαδιαία βάση και αυτό θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Προς το παρόν επισημαίνει πως όλα στον οργανισμό του δείχνουν φυσιολογικά και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Στις 14 Απριλίου τού χορηγήθηκε και η δεύτερη δόση. Η εταιρεία ωστόσο αποφεύγει να τον ενημερώσει για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του εμβολίου.

«Η πρώτη αιμοληψία έγινε για να βεβαιωθούν ότι το εμβόλιο δεν είχε προκαλέσει κάποια παρενέργεια στον οργανισμό μου. Ολα ήταν 100% φυσιολογικά και νιώθω υπέροχα γι’ αυτό. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου και δεν μου έχουν ανακοινώσει το αποτέλεσμα, αλλά αυτό το δείγμα αίματος θα χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο είναι πραγματικά αποτελεσματικό» αναφέρει και προσθέτει: «Τα αντισώματα θα πρέπει να παραμείνουν στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παραμένουμε υπό μελέτη τόσο πολύ καιρό, για να διαπιστώσουν ποια είναι η διάρκεια των αντισωμάτων».

100 δολάρια με κίνδυνο της ζωής του

Για να δημιουργηθεί και να κυκλοφορήσει ωστόσο ένα τυπικό εμβόλιο απαιτούνται πολύς χρόνος και εκτεταμένες δοκιμές σε ζώα. Αντίθετα, η εταιρεία Moderna δημιούργησε το mRNA-1273 ταχύτατα, παραλείποντας το σημαντικό αυτό στάδιο λόγω της επιτακτικής ανάγκης για ένα εμβόλιο. Ο Μπράουνινγκ υποβλήθηκε σε μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις προτού του εγχυθεί το εμβόλιο για να διαπιστωθεί ότι είναι καθ’ όλα υγιής. Προτού ξεκινήσει η διαδικασία, όμως, υπέγραψε συμβόλαιο με το οποίο αναγνωρίζει μεταξύ άλλων ότι ενδέχεται να υπάρξουν κίνδυνοι για την υγεία του. Η εταιρεία του ανακοίνωσε πως ανά επίσκεψη θα λαμβάνει το χρηματικό ποσό των… 100 δολαρίων για ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί σε κανέναν προηγουμένως.

«Αφού έγινα δεκτός, μου είπαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ως αμοιβή 100 δολάρια ανά επίσκεψη. Δεν πρόκειται για μεγάλο ποσό και δεν ανέμενα καμία αμοιβή, οπότε αυτό δεν μέτρησε στην απόφασή μου» επισημαίνει ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως εκείνος προσωπικά δεν φοβάται πως κινδυνεύει η υγεία του. «Δεν φοβάμαι. Αν το σώμα μου δεν ανταποκριθεί στο εμβόλιο, θα τελειώσει εδώ η δοκιμή και το σώμα μου θα απορροφήσει απλώς το υλικό. Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν αποδειχθεί ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές» τονίζει.

Ο πρόεδρος της Moderna Nουμπάρ Aφεγιάν έχει γνωστοποιήσει ότι η δοκιμή του πειραματικού εμβολίου θα μπορούσε να εισέλθει στο επόμενο βήμα μέσα στην άνοιξη. Ακόμη όμως και αν το εμβόλιο θεωρηθεί επιτυχές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει σαφές πως η διανομή του προβλέπεται στο καλύτερο σενάριο σε 12 έως 18 μήνες.