Γιατί είναι ανακριβή τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος

Γιατί είναι ανακριβή τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος

Με στοιχεία του… 2013 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απεφάνθη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν δεν υπάρξουν μέτρα για το χρέος, αφού στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες, δεν έλαβε υπόψη του τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μαϊου 2016. 

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών λοιπόν, «οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς». Όπως τονίζεται, οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013 όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο, εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter