Η επαναφορά, από πλευράς του ΔΝΤ, της απαίτησης για νομοθέτηση του περίφημου «lock out», της ανταπεργίας δηλαδή των εργοδοτών και του διπλασιασμού του ποσοστού (από 5 σε 10%) σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δεν επέτρεψε στο χθεσινό EWG να ανάψει το πράσινο φως ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ΔΝΤ και Κομισιόν συμφωνούν στην επαναφορά, υπό προϋποθέσεις, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Είναι χαρακτηριστική και η χθεσινή αποστροφή κυβερνητικού στελέχους ότι «δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην εργασιακή ζούγκλα που θέλει το Ταμείο».
Ωστόσο και οι δύο πλευρές αισιοδοξούν ότι μέχρι το EG της επόμενης Παρασκευής θα υπάρξει λύση, πολλώ δε μάλλον που σύμφωνα με πηγές τόσο των Βρυξελλών όσο και της κυβέρνησης στα υπόλοιπα θέματα δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
Ήδη ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας χθες τους βουλευτές της ΚΟ των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ότι η μείωση του αφορολογήτου θα κινηθεί πέριξ των 6.000 ευρώ, ενώ στα λεγόμενα «αντίμετρα» έχουν «κλειδώσει» η μείωση φορολογίας φυσικών πρόσωπων από 22% σε 20% και για τις επιχειρήσεις από 29% σε 26% και έχει συμφωνηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ και η κάλυψη για 120.000 παιδιά χωρίς κοινωνικά κριτήρια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Στα ενεργειακά, η κυβέρνηση έχει συναινέσει στην πώληση, τουλάχιστον σε αυτήν την πρώτη φάση, λιγνιτικών και όχι υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ θα μπορούν να μετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό εκτός από ιδιώτες και κρατικοί φορείς. Τέλος ανοιχτό παραμένει ακόμη ποια χρονιά θα ενεργοποιηθούν οι περικοπές στις συντάξεις. Αν θα είναι δηλαδή το 2019 ή το 2020 ή θα σπάσουν σε δύο, μισά μέτρα τη μία χρονιά και μισά την άλλη.