Γιατί βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές

Γιατί βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές

Από 20 έως 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με χθες χάνουν σε αξία στο Χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές! Αυτή είναι η εικόνα στο Χρηματιστηριακό ταμπλό και προκαλεί τρόμο στους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά, καθώς επηρεάζεται αρνητικά η γενική εικόνα. 

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στα όρια των 600 μονάδων και σε ένα περιβάλλον που τον τζίρο ενισχύουν οι ρευστοποιήσεις των μετοχών. Οι συναλλαγές αυτή την ώρα ξεπερνούν τα 21,5 εκατ. ευρώ με τους επενδυτές να ανησυχούν κυρίως για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από πλευράς τραπεζών. 

Οι μη πειστικές απαντήσεις των τραπεζών, σύμφωνα με την αγορά, οδήγησαν στην έξοδο των μετοχών τριών πιστωτικών ιδρυμάτων, της Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank εκτός δεικτών Morgan Stanley, οι οποίοι αποτελούν τον «οδηγό» για τις επενδύσεις των ξένων θεσμικών.

Για την ακρίβεια, οι μετοχές των τριών αυτών τραπεζικών μετοχών υποβιβάστηκαν στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, τις οποίες παρακολουθούν ως επί το πλείστον κερδοσκοπικά funds. Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος των τριών τραπεζών από τους δείκτες του Αμερικανικού οίκου, συνιστούν πωλήσεις, οι οποίες, κατά την Societe Generale, εκτιμώνται σε περίπου 110 εκατ. δολ. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει το μαρτύριο, τόσο καλύτερα για την αγορά μας, υποστηρίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τ. Ζαμάνης, αφού οι νέοι δείκτες της Morgan Stanley, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή στις 30 Νοεμβρίου. Που σημαίνει ότι για το επόμενο δεκαήμερο και μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων των ξένων επενδυτών, το Χ.Α. θα μπορούσε να βρίσκεται στη… σέντρα.

Επίσης, η αγορά αναμένει πειστικότερες εξηγήσεις – την ερχόμενη Πέμπτη- ως προς το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα μπορούσαν να περιέλθουν τουλάχιστον τα μισά κόκκινα δάνεια των τραπεζών με χρηματοδότηση από τον «αναβαλλόμενο» φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν κάποια στιγμή προς το Δημόσιο. Ούτε καν η διαρροή της πληροφορίας αυτής από την Τράπεζα της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας, υποτίθεται ότι δίνει μεγάλη σημασία στις αντιδράσεις των αγορών, δεν έχει πτοήσει τους πωλητές από το Χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός δείκτης μετά το -12% της προηγούμενης εβδομάδας, το -3,2% της Δευτέρας, βυθίζεται και σήμερα με τραγικές απώλειες άνω του 5%. 

Documento Newsletter