Γιατί βγαίνω χάλια στις φωτογραφίες;

Γιατί βγαίνω χάλια στις φωτογραφίες;

Ο καιρός φτιάχνει που σημαίνει πως θα βγαίνουμε περισσότερο έξω, κάποια βόλτα, κάποια θάλασσα, κάποιο βουνό με τη διάθεση να φτιάχνει… Ε, θα βγάλετε και φωτογραφίες, δεν γίνεται! Διαβάστε λοιπόν ορισμένους κανόνες χωρίς να σημαίνει πως δεν πρέπει να αφήνετε τον εαυτό σας ελεύθερο και «ό,τι ήθελε προκύψει»!

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί βγαίνω έτσι;» δεν βρίσκεται στο να κατορθώσετε να καταγραφείτε από τη φωτογραφική μηχανή ως George Clooney, Kate Moss ή Brad Pitt….

Πρώτον γιατί δεν είσθε, εννοώ βέβαια πως μπορεί να είστε καλύτεροι-ες 

δεύτερον γιατί κανείς δεν είναι ίδιος ή δεν πρέπει να ταυτίζεται με κάποιον άλλον και 

τρίτον γιατί κάποια στιγμή μπορεί να συναντήσετε κάποιον ψηφιακό φίλο και να μην σας αναγνωρίσει…

Το μυστικό βέβαια βρίσκεται σε πολλούς παράγοντες, γι αυτό και το πρώτο άρθρο για τις συμβουλές φωτογράφισης

Μεγάλη σημασία ωστόσο, πέρα από το φως, τους φακούς, τις κάμερες, παίζει η δική σας ψυχολογία, το δικό σας στήσιμο, οι συσπάσεις του προσώπου σας, η στάση του σώματος που θα παραμείνει «ακίνητο» στη φωτογραφία αλλά και η εσωτερική σας διάθεση…

Σκοπός βέβαια δεν είναι να παίξετε μπροστά στην κάμερα για Όσκαρ πρώτου ή έστω δεύτερου ρόλου, εκτός κι αν αυτό είναι αναγκαίο…

Αρχικά λοιπόν, μην φωτογραφίζεστε όταν η ψυχολογία σας είναι «σκ….», αυτό θα αποτυπωθεί, εκτός κι αν πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας για επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους…

Συχνά πρέπει να βάζουμε κάτι στο μυαλό μας ώστε στο πρόσωπο να καταγράφεται η διάθεση που θέλουμε. Σκεφτείτε την τελευταία σας σχέση και τι σας έκανε για να βγείτε «έξω φρενών», σκεφτείτε το γατί ή το σκυλί σας για «να γλυκάνετε», σκεφτείτε μια ωραία στιγμή σεξ για να αποκτήσετε «πονηρό ύφος», αν και στο τελευταίο δεν πρέπει να το παρακάνετε γιατί θα βγείτε ροζ ή γαλάζια γραμμή. Αν θέλετε «αμεσότητα» κοιτάξτε μέσα στο φακό, σαν να θέλετε να τον «τρυπήσετε». Μην υπερβάλλετε όμως γιατί αν το συνδυάσετε με «πονηρό» ύφος, θα γεμίσει το inbox!

Η κάμερα καταγράφει αποκλειστικά από τη γωνία που βρίσκεται, είτε το θέλετε είτε όχι, άρα θα πρέπει να υπολογίσετε ποια θα είναι η οπτική σας γωνία από εκεί, σαν να είστε σε καθρέφτη. 

Η φωτογραφική μηχανή, γενικά μιλώντας (ανάλογα με διάφορους παράγοντες και κυρίως με τους φακούς), διογκώνει τα μέρη που βρίσκονται κοντά και ελαχιστοποιεί όσα βρίσκονται μακριά (εξάλλου έτσι λειτουργεί και η προοπτική). 

Σε τεχνητό φωτισμό, φλας για παράδειγμα πάνω στην κάμερα, τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά θα φωτιστούν περισσότερο έως και «θα καούν» σε αντίθεση με άλλα πιο μακριά που θα φωτιστούν κανονικά ή θα υποφωτιστούν…

Άρα το παρατεταμένο χέρι σας θα υπερφωτιστεί και θα μεγαλώσει. Δεν είναι αναγκαστικά κακό αν το χρησιμοποιήσετε ως εφέ ή αν για παράδειγμα είναι γυμνασμένο, έχει ένα όμορφο τατουάζ ή κάποιο ωραίο αξεσουάρ που το πιθανότερο είναι να βγει «φλου».

Το σαγόνι σας επίσης ή το μέτωπό σας ή η μύτη σας αν είναι κοντινά πλάνα, θα βγουν «διογκωμένα». Αν μάλιστα έχετε έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά, το αποτέλεσμα δεν θα σας αρέσει και τόσο, εκτός κι αν θέλετε να κάνετε μια καρικατούρα ή αστεία φωτογράφιση…

Το ίδιο θα συμβεί με τα ανοιχτόχρωμα ρούχα σας που αν είναι σε άσπρους τονισμούς μπορεί να χάσουν κάθε λεπτομέρεια… Το ίδιο θα συμβεί και με τα μαύρα ή τα πολύ σκούρα… Στην πρώτη μάλιστα περίπτωση τα ρούχα σας θα φωτίσουν και το λαιμό σας με αποτέλεσμα να μην έχετε σκιές και να σας χαρίσουν παραπάνω κιλά…

Αν έχετε μερικά κιλάκια παραπάνω, μη διπλώνετε το πηγούνι σας. Γενικά, μην το διπλώνετε ποτέ γιατί σαγόνι και λαιμός θα γίνουν ένα με πολύ άσχημα αποτελέσματα (ισχύει σχεδόν για όλους, μην ανησυχείτε).

Αν δεν πέφτει αρκετό φως στα μάτια σας, μην περιμένετε αυτά «να γράψουν» στο φακό…

Γενικά τα μάτια δεν παίρνουν αρκετό φως παρά μόνον αν έρχεται από γωνία κάθετη σε αυτά ή σχεδόν κάθετη. Να σκεφτείτε πως στον κινηματογράφο ή στις επαγγελματικές φωτογραφίσεις, συχνά ο φωτισμός προς τα μάτια ενισχύεται με ένα ακόμα φλας…

Αν το πρόσωπό σας είναι οβάλ τότε ακόμα και φωτισμός en face θα είναι μάλλον καλός, αν είναι «πιο στρογγυλό» το αποτέλεσμα μπορεί να μην σας αρέσει, ιδιαίτερα γιατί θα καταγράψει έντονα το δέρμα και λιγότερο τις σκιές τριγύρω… Και αν υπάρχει κατά μέτωπον φλας, η μύτη θα αστράψει!

Στην τελευταία περίπτωση –του στρογγυλού προσώπου- για να «κοροϊδέψετε» την κάμερα, φροντίστε το πρόσωπο να φαίνεται στα ¾ (γυρισμένο ελαφρά, αριστερά ή δεξιά) . Και για να μην το πάρετε «προσωπικά» δεν σημαίνει πως είστε «άσχημοι». Απλά η φωτογραφική κάμερα και ο αισθητήρας έχει τους δικούς του νόμους και τη δική του ευαισθησία.

Μην μιλάτε την ώρα που σας φωτογραφίζουν γιατί θα βγείτε με το στόμα ανοικτό και μην κάνετε «αστειάκια» με τους τριγύρω για να χαλαρώσετε, γιατί επίσης το πιθανότερο είναι να καταγράψει η κάμερα το σβέρκο σας. Κοινώς να χαθείτε στο πλήθος. Αν κρυφτείτε μέσα στον κόσμο και απλά βλέπετε την κάμερα, μην περιμένετε η τελευταία να σας ανακαλύψει!

Αν ο φωτισμός είναι από πάνω, τότε έχετε χάσει «από χέρι» ελπίζοντας μόνον σε τυχαίες καλλιτεχνικές επιδόσεις της μηχανής!

Να ξέρετε πάντως πως η απεικόνιση στην οθόνη της κάμερας τη στιγμή της φωτογράφισης δεν δείχνει το αποτέλεσμα καταγραφής. Αυτό θα το δείτε καλύτερα μετά στον υπολογιστή σας, ή ανατρέχοντας στη φωτογραφία και μεγεθύνοντας…

Για τις κοπέλες ή και τους άνδρες (όλο και περισσότεροι άνδρες «περιποιούνται» την εμφάνισή τους) που θα ήθελαν να προσθέσουν κάποιο «βαψιματάκι » στο πρόσωπο, οι συχνότητες των χρωμάτων και των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να κάνουν άσχημα παιχνίδια, οπότε με φειδώ όλα, αλλά και γνώση πως ό,τι δεν είναι «βαμμένο» θα καταγραφεί σε άλλο χρώμα (λαιμός, στήθος, χέρια). Γι αυτό και στις επαγγελματικές δουλειές και στις γυμνές φωτογραφίσεις, αν χρειαστεί να βάψεις πρόσωπο, πρέπει αυτό «να σβήσει» σιγά-σιγά ή να βαφτεί όλο το σώμα…

Όσο για τη στάση του σώματος, ανοικτά πόδια, en face στην κάμερα, ώμοι κάθετοι στην κάμερα αλλά γοφοί en face δεν θα δώσουν καλά αποτελέσματα… Πρέπει να έχει μια αρμονία και να «στηθεί» αισθητικά ως προς το φακό…

Η έκφρασή σας:

Συχνά μια απλή εσωτερική χαρά δεν καταγράφεται αναγκαστικά στο πρόσωπο ή στα μάτια. Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Θα σας βοηθήσει όχι μόνον για τη φωτογράφιση αλλά και για την προσωπική σας ζωή. Στις σχέσεις σας με τους άλλους, ας πούμε. Μπορεί να αισθάνεστε «φιλικά διακείμενοι» αλλά στο πρόσωπο να είστε παγωμένοι. Χαλαρώστε και περάστε τον εσωτερικό κόσμο σας στο πρόσωπό σας… (Ακόμα κι αν θέλετε να σκοτώσετε τον κόσμο γύρω σας, ίσως έχει ενδιαφέρον αποτέλεσμα).

Συχνά σφίγγουμε τα χείλια, σουφρώνουμε τα φρύδια ή το μέτωπο, ελπίζοντας πως η ένταση θα δείξει προσωπικότητα ή αυστηρότητα. Αν θέλετε να βγείτε σαν την Christine Lagarde χωρίς την τσάντα Hermès, κάντε το!

Υπερβολικές εκφράσεις με τα χείλια σαν να φιλάνε, ή γλώσσες έξω, μάλλον πρέπει να αποφεύγονται. Έχουν φορεθεί πολύ… Αντίθετα μια στιγμιαία χαρά, μια κίνηση ή μια συμπαθής σχέση με φίλους τριγύρω μπορεί να καταγραφεί ως κάτι πιο ευχάριστο και αγαπητό…

Μην ταλαιπωρείτε παιδάκια, σκυλάκια, γατάκια για να βγάλετε μια φωτογραφία, αν δεν το θέλουν. Η φωτογραφία είναι παιχνίδι και πρέπει να τα σεβόμαστε…

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που μόλις δουν να σηκώνεται φωτογραφική μηχανή παθαίνουν μυϊκές συσπάσεις στο πρόσωπο. Δεν υπάρχει λόγος, καταπολεμήστε το! Οι φωτογραφικές μηχανές δεν τρώνε, δεν δαγκώνουν! Αν θέλετε να είστε πάντα «ατσαλάκωτοι», τότε δεν θα βγάλετε εκφράσεις καθόλου και ποτέ δεν θα βγείτε συμπαθείς… Δοκιμάστε…

Υπάρχει και άλλη μια κατηγορία ανθρώπων που μόλις δουν φακό, έλκονται σαν τα έντομα από το φως. Τρέχουν και ποζάρουν. Καλά κάνουν, αν και λίγο υπερβολικό…

Φωτογραφηθείτε όσο θέλετε, αλλά να ξέρετε πως η ζωή δεν βρίσκεται στη φωτογραφία αλλά στην πραγματικότητα… εκεί έξω!

Οπότε ας καταγράφει η κάμερα την πραγματικότητα, ή έστω τη βελτιωμένη πραγματικότητα, αλλά ζήστε τη ζωή σας πέραν αυτής!

Γ.Λ.

Υ.Γ.1 Να ξέρετε πως όλοι αυτοί οι λαμπροί αστέρες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης υπήρξαν κάποτε κοινοί θνητοί και μάλιστα οι περισσότεροι ξεκίνησαν με κοινές φωτογραφίες και μάλιστα δεύτερης διαλογής, σε περιοδικά ποικίλης ύλης. «Φτιάχτηκαν» από τους ατζέντηδες που επέλεξαν να προβάλουν τα καλά τους στοιχεία. Σίγουρα έχετε και εσείς!

Υ.Γ.2 Μην βγάζετε φωτογραφίες όπου κι αν βρίσκεστε για ανάρτηση στα social media. Δείχνουν μάλλον άγχος, το ότι δεν περνάτε καλά (αν κάποιος περνάει τόσο καλά δεν ανεβάζει 4 φωτογραφίες την ημέρα από μπαράκι σε μπαράκι). Άσε που όλοι θα γνωρίζουν πάντα τις κινήσεις σας και τις… σχέσεις σας!

Υ.Γ.3 Το ότι βγαίνετε με τους φίλους σας και φωτογραφίζεστε δεν σημαίνει αναγκαστικά πως τους αγαπάτε και πως νοιάζεστε γι αυτούς. Η προσωπική προβολή δεν έχει σχέση με τη φιλία σας και το ενδιαφέρον σας…

Υ.Γ.4 Ένα “ανθρώπινο” πρόσωπο είναι πολύ πιο ισχυρό από ένα τέλειο πρόσωπο. Όπως πιο ισχυρή είναι η γοητεία από την ομορφιά!

Ετικέτες

Documento Newsletter