Γιατί αυξάνεται στην Ευρώπη η ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου

Γιατί αυξάνεται στην Ευρώπη η ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού) αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6% μεταξύ των ετών 2008-2016 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20 έως 39 ετών στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Βιέννη, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου των Ευρωπαίων γαστρεντερολόγων (United European Gastroenterology Week 2018).

Τα περιστατικά του καρκίνου στο κόλον (το μακρύτερο τμήμα του παχέος εντέρου) μεταξύ των νέων ενηλίκων της Ευρώπης αυξάνονταν με μέσο ρυθμό 1,5% το χρόνο κατά την περίοδο 1990-2008, αλλά αυξήθηκαν με ρυθμό 7,4% ετησίως κατά την περίοδο 2008-2016.

Όσον αφορά τον καρκίνο του ορθού (του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου) στην ίδια ηλικιακή ομάδα, τα περιστατικά αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,8% μεταξύ των ετών 1990-2016. Από την άλλη, στις ηλικίες 40 έως 49 ετών τα περιστατικά του ορθοκολικού καρκίνου αυξήθηκαν κατά 1,4% ετησίως στη διάρκεια της περιόδου 2005-2016.

Αντίστοιχη τάση διαχρονικής αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες ηλικίες έχει παρατηρηθεί και στις ΗΠΑ. Παραδοσιακά ο εν λόγω καρκίνος θεωρείτο μια πάθηση που αφορούσε κυρίως τους ανθρώπους άνω των 50 ετών, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πια ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη, με περίπου 500.000 νέα διαγνωσμένα περιστατικά κάθε χρόνο και με ποσοστά υψηλότερα μεταξύ των ανδρών από ό,τι μεταξύ των γυναικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν εμφανίζεται σε νεότερη ηλικία, ο καρκίνος αυτός τείνει να είναι πιο επιθετικός και πιθανότερο να διαγνωσθεί σε πιο προχωρημένο στάδιο, σε σχέση με όσα περιστατικά διαγιγνώσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

«Η αιτία γι’ αυτή την αύξηση μεταξύ των νεότερων είναι ακόμη άγνωστη, αν και μπορεί να σχετίζεται με τον ολοένα πιο καθιστικό τρόπο ζωής, την παχυσαρκία και την κακή διατροφή, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για το συγκεκριμένο είδος καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φάνι Βούικ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ.

Ο έγκαιρος και τακτικός έλεγχος μειώνει τόσο την πιθανότητα διάγνωσης, όσο και τη θνησιμότητα των ασθενών, καθώς υπάρχει περισσότερος χρόνος για τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Προς το παρόν, ο έλεγχος (ιδίως με κολονοσκόπηση) ξεκινά στην Ευρώπη συνήθως μετά τα 50, αλλά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών παρατηρείται στις ηλικίες των 20 έως 29 ετών, συνεπώς ο έλεγχος θα είναι καλό να ξεκινά νωρίτερα, όπως είπε η Βούικ.

Ετικέτες

Documento Newsletter