Ο κρύος καιρός διευκολύνει τη μόλυνση από ιούς του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Περντιού, Λίμπι Ρίτσαρντς, πολλοί ιοί, συμπεριλαμβανομένου του ρινοϊού (συνήθης ένοχος του κοινού κρυολογήματος), της γρίπης και του SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19- παραμένουν μολυσματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες και σε χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας.
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και σε στενή επαφή με άλλους κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, είναι οι συνηθισμένοι λόγοι που τα μικρόβια είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν.
Οι ιοί μεταδίδονται ευκολότερα στον κρύο καιρό
Όπως εξήγησε η Ρίτσαρντς σε άρθρο της στο Conversation, ο κρύος καιρός μπορεί να αλλάξει την εξωτερική μεμβράνη του ιού της γρίπης, καθιστώντας την πιο συμπαγή και ελαστική. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ελαστική επικάλυψη διευκολύνει τη μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο.
Αλλά δεν είναι μόνο ο κρύος αέρας του χειμώνα που δημιουργεί πρόβλημα. Ο αέρας που είναι ξηρός εκτός από το κρύο έχει συνδεθεί με κρούσματα γρίπης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ξηρός αέρας του χειμώνα βοηθά περαιτέρω τον ιό της γρίπης να παραμείνει για περισσότερο διάστημα μολυσματικός. Ο ξηρός αέρας προκαλεί επίσης την ταχύτερη εξάτμιση του νερού που βρίσκεται στα σταγονίδια του αναπνευστικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερα σωματίδια, τα οποία είναι ικανά να αντέξουν περισσότερο, να ταξιδεύουν μακρύτερα με τον βήχα ή το φτάρνισμα.
Το πώς ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού έχει επίσης μεγάλη σημασία. Η εισπνοή κρύου αέρα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανοσολογική απόκριση στην αναπνευστική οδό, γεγονός που διευκολύνει την κατακράτηση των ιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φορώντας ένα φουλάρι πάνω από τη μύτη και το στόμα σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος, επειδή ζεσταίνει τον αέρα που εισπνέεται.
Άλλος ένας λόγος που οι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο συχνά τον χειμώνα, είναι επειδή λαμβάνουν λιγότερο ηλιακό φως. Ο ήλιος είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης D , η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σωματική δραστηριότητα, που είναι ένας άλλος παράγοντας για την καλή υγεία, τείνει επίσης να μειώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι άνθρωποι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να καθυστερήσουν την άσκηση σε συνθήκες χιονιού ή παγετού.
Επιπλέον, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και αυτό σημαίνει ότι έχουν πιο στενή επαφή με άλλους, που οδηγεί σε εξάπλωση των ασθενειών.
Ακόμη, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία ξηραίνουν τα μάτια και τους βλεννογόνους στη μύτη και το λαιμό και, επειδή οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα συνήθως εισπνέονται, τα μικρόβια μπορούν να προσκολληθούν πιο εύκολα σε αυτές τις εξασθενημένες, ξεραμένες διόδους.
Πώς μπορεί να προφυλαχτεί κανείς
Σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών όλο το χρόνο:
– Συχνό πλύσιμο χεριών
– Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου
– Ενυδάτωση. Οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι ένας καλός στόχος, αλλά η ανάγκη για ενυδάτωση ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής και το σωματικό βάρος του κάθε ατόμου
– Ισορροπημένη διατροφή. Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα αυγά, το εμπλουτισμένο γάλα, ο σολομός και ο τόνος έχουν βιταμίνη D.
– Σωματική άσκηση, ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα
– Καλός ύπνος
– Καλός καθαρισμός των σκληρών επιφανειών του σπιτιού
– Εμβολιασμός για τη γρίπη και τον κορονοϊό