Γιατί αν και κοιμάσαι αρκετά, νιώθεις κουρασμένος;

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου το βράδυ ώστε τα πρωινά να ξυπνάτε πλήρως αναζωογονημένοι; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι ο μαγικός αριθμός βρίσκεται ανάμεσα στις 6 με 8 ώρες.

Γιατί λοιπόν, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι, ενώ πράγματι κοιμούνται τόσες ώρες, το πρωί με δυσκολία κρατάνε ανοιχτά τα μάτια τους; Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε ζητήματα ύπνου, Δρ. Νερίνα Ραμλακάν, ίσως αυτό να σημαίνει πως έχετε κοιμηθεί παραπάνω από όσο πρέπει. Η απάντηση είναι: Υπερυπνία.

Όπως τονίζει ο Δρ. Ραμλακάν, η υπερυπνία μπορεί να προκαλέσει «υπερβολική υπνηλία» ενώ οι πάσχοντες από αυτή «μπορεί να αγωνίζονται να ξυπνήσουν το πρωί, να αισθάνονται ανήσυχοι, κουρασμένοι και να χάνουν την ικανότητά τους να σκέφτονται καθαρά».

Η σύγχυση σχετικά με την υπερυπνία έχει να κάνει με το ότι μπορεί να σας χτυπήσει την πόρτα ακόμα κι αν νομίζετε ότι είχατε έναν καλό ύπνο ή πως έχετε κοιμηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καλός ύπνος δεν είναι απλά αυτός που διαρκεί 7 ή 8 ώρες. Είναι ζητούμενο και το να κάνετε υψηλής ποιότητας, βαθύ ύπνο», τονίζει ο Ραμλακάν.

Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καλός ύπνος έχει να κάνει αποκλειστικά με την ποσότητα και καθόλου με την ποιότητα αλλά ο Δρ Ραμλακάν επισημαίνει ότι «η υπερυπνία μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα και να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα και τραύματα που σχετίζονται με την εργασία».

«Συχνά θύματα υπερυπνίας είναι οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με την ανάγκη ύπαρξης περισσότερου ύπνου όταν στην πραγματικότητα η έλλειψη ύπνου δεν είναι η πραγματική αιτία της κούρασης τους», εξηγεί.

Οι ειδικοί σε ζητήματα ύπνου τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Προβλήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα ο υποθυρεοειδισμός.
  • Χρόνιος πόνος που προκαλεί κακή ποιότητα ύπνου.
  • Δυσκολίες αναπνοής, οι οποίες οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου. Αυτές περιλαμβάνουν άπνοια, ροχαλητό και νυκτερινό άσθμα.
  • Δουλειά με βάρδιες. Διακόπτεται ο φυσικός κιρκαδικός ρυθμός που επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα όπως τα δισκία ύπνου, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισταμινικά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.
  • Κακός τρόπος ζωής. Η μη υγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση και το βάρος που προκαλούν περισσότερη κόπωση.
  • Να είσαι νέος γονιός. Ο διακεκομένος ύπνος μπορεί να προκαλέσει υπερυπνία και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, μπορεί να προκαλέσουν σπασμένο και χαμηλής ποιότητας ύπνο.
  • Όταν η ζωή ενός ατόμου στερείται αντικειμένου και νόημα. Σε αυτή την περίπτωση ορισμένοι κυριολεκτικά δεν θέλουν να βγουν από το κρεβάτι για να αντιμετωπίσουν τη ζωή τους και κάνουν φτωχές επιλογές τρόπου ζωής, όπως το να τρώνε άσχημα και να μην αθλούνται. Αυτό που μπορεί να χρειαστεί δεν είναι ένας θεραπευτής ύπνου αλλά ένας ψυχολόγος.

Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας όλοι χρειαζόμαστε έναν λόγο να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί.

Πηγή: runnfun.gr